親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

滑蛋河 發表於 19-3-29 20:06
I just booked at viator for the local tour. You can choose small group tour from there. But all loc ...

Thanks a lot!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-3-29 08:23
回覆 bosch 的帖子

度緊交通... 想謝教~

我唔熟d pass 呀, 你講果d 我好多都未聽過. 可能其他版友幫到你.

ARTT 冇細路版, 另外 ARTT 最多得3日.

AMS 去風車村係坐Connexxion巴士.

不過GVB day pass有小朋友版, EUR4 一張, 只係巿內用, 你睇下啱唔啱用.
https://en.gvb.nl/tickets

Kids Vrij 即係小童免費搭火車, 佢係一個 yearly subscription, 要小朋友用個人ov card 至可以用到 kids vrij, 所以遊客用唔到 Kids Vrij + OV card. Free NS + 34% on tram/bus/metro 係Kids Vrij既優惠之一, 即係遊客用唔到. 如果搭火車想用小童價, 可以考慮買railrunner 飛, EUR2.50.

https://www.ns.nl/producten/en/meest-gekocht/p/railrunner

我試過一次搭火車時俾人check 證件, 不過職員好少check 職件.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

thanks a lot!
btw, ARTT 4 day pass 係 2019 年新出架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maymamayma 發表於 19-3-30 12:17

想請教,行程暫定day 1 London 坐eurostar到Ams巳~4pm, 周圍行下食個飯買下超市

Efteling 可以玩足一日.

會唔會考慮:

day 1 London 坐eurostar到Ams巳~4pm, 周圍行下食個飯買下超市
day 2 Efteling park
day 3 半日's-hertogenbosch -> ams 凡高博物館+啤酒museum
day 4 風車村+volendam+/-高空打鞦韆
day 5 返hk

ams->Efteling 單程要2個鐘. 由's-hertogenbosch (=Den Bosch) 去 Efteling 要搭1個鐘巴士. 可考慮 Day 1, 2 可以住 's-hertogenbosch, Kaatsheuvel. 當然如果只係住ams 的話, 唔駛搬酒店同埋d 活動可以因應天氣改日子.

響 's-hertogenbosch 可以遊船河 (Binnendieze Boat Tour), 登上St. Jan 大教堂 (只得荷蘭語講解), 食特產忌廉泡芙 (Bossche Bollen)
https://www.holland.com/global/tourism/destinations/more-destinations/den-bosch.htm

如果響Ams hea 半日, 去NEMO 科學館? 或者遊船河? 去鬼屋 (Amsterdam Dungeon) ?

坐火車要另外買火車飛, 小朋友 (4-11歲) 可以買railrunner.
https://www.ns.nl/producten/en/meest-gekocht/p/railrunner

DAY 2, 3 用 ARTT 回唔回到本? 反正你地要搭火車, 如果ARTT 回唔到本, 可能買張OV card 周圍去仲方便.

你試下計左大概車費至決定買唔買ARTT.
https://9292.nl/

瑪瑙宮

小曳人 發表於 19-4-3 14:00

thanks a lot!

原來係新出? 你響邊度見到?

我見幾個交通工具同旅遊官網都係得1,2,3 day pass. 一日係指午夜12點至第二日半夜4點.

大宅

多謝意見,已book晒酒店亦吾想搬酒店,樂園一直係我家旅行必到之地,我亦知來回total~4hrs, 所以一直都猶豫不決……其實係AMS來回Efteling係咪太傻?!所以我放最後一日去,去晒D近既輕鬆既先,然後交俾個天,天氣好又有精神便去吧!

瑪瑙宮

maymamayma 發表於 19-4-3 23:01

多謝意見,已book晒酒店亦吾想搬酒店,樂園一直係我家旅行必到之地,我亦知來回total~4 ...

唔塞車話要4個鐘來回, 塞車既話可能要5-6個鐘. 你地走果陣避開放工時間搭巴士應該冇問題.

雖然要搭好耐車, 但冇話傻唔傻, 正如d 人住巴黎都即日來回去le mont st michel, 一程車都要3-4個鐘都係咁去一樣, 最緊要行程啱自己又覺得值得, 你搭飛機去歐洲要十幾個鐘仲耐啦. 講真荷蘭有乜野啱中童玩... 佢地未必鍾意日日去睇景, 去動物園, outlet 應該唔啱佢地, 點都要搵地方俾佢地玩, 既然 day 1-3 係睇景多, 留一日去樂園玩係 fair enough.

Efteling 真係好大好多野玩. 如果唔想去咁遠, 可以考慮去Linnaeushof, 來回2個鐘, 唔知入面有幾大, 我見有得玩水, 如果撞正有熱浪, 去玩水消暑都好.
https://www.linnaeushof.nl/en/the-park/

大宅

多謝你既介紹呀,咁我可以有多一個選擇

大宅

e……發現如果係efteling stay 1晚, 4個人包2日unlimited access + b'fast ~hk3600, 如果去1日剩係ticket都要hk1400, 浪費1日AMS hotel放行李, 只拎2個背囊都可以考慮下……想請教efteling 比 hk or Tokyo Disneyland 大幾多?可以消磨2日嗎?

瑪瑙宮

maymamayma 發表於 19-4-5 01:00

e……發現如果係efteling stay 1晚, 4個人包2日unlimited access + b'fast ~hk3600, 如 ...

efteling 等於香港迪迪尼+東京迪迪尼咁大. 睇wiki d 舊數據, Efteling, 東京迪迪尼同香港迪迪尼既面積分別係72, 47同埋27.5公頃.

入面可以玩到2日, 同埋暑假多人要排好耐, 入面冇fast pass 既野. 你可以dl 個app 睇留意復活節假期人流先決定.

暑假逄禮拜五開到夜晚11點, 其餘日子開到8點. 有d 周邊酒店係住1晚連1日入場券, 你都可以留意一下.

maymamayma    發表於 19-4-6 10:57

侯爵府

我搵唔返個source.... 好奇怪,連official site都無,但我連價錢都mark 抵咗,仲見到d人話係2019年新出嘅...

侯爵府

細路交通真係好好好複習....

想請問.. 同細路同行,2大2小,係咪應該買4張OV card
當日如會坐火車,就買railrunner落OV card
如果當日想買GVB day pass for kids,就直接買,放响OV card都得?

如果坐其他公司交通工具,俾細路用OV pay成人票,好似比較方便... 因為ov 本身都有折扣 (check 9292見到

係咪咁?

我一見到唔收現金,每張票要加EU1手續費,就好驚...小數怕長計,而且見車就上,唔想煩....

瑪瑙宮

回覆 maymamayma 的帖子

頭先八下, 原來有種非繁忙時間 (平日 9am-4pm, 6:30pm-6:30am; 禮拜六日全日) 既火車團體飛, 4個人一齊搭火車一共 EUR32. 如果搭火車去得遠, 呢個好抵, 又唔駛迫住要買張OV card.

https://www.ns.nl/producten/en/meest-gekocht/p/groepsticket-daluren

大宅

thanks a lot

改左個plan會變成:
Day 1: 4pm 到 ams, check in後四圍行下
Day 2: 上午風車村,下午凡高博物館
Day 3: efteling
Day 4: 下午返 ams
Day 5: 返HK

如果咁day2買1日artt, day 3 and 4可買2日你介紹既火車票
day5買去機場點都得la

瑪瑙宮

小曳人 發表於 19-4-6 18:01
細路交通真係好好好複習....

想請問.. 同細路同行,2大2小,係咪應該買4張OV card

我都覺得好煩好複雜...

如果想用ov card, 係1人1張咭. 如果只係搭一日火車, 其他日子用pass 夠回本既話, 可以唔駛買OV card. 用ov card 係最方便, 只但要EUR7.5 買張咭唔抵... 我見有d 人用完張咭後賣番出去俾人, 冇咁蝕.

GVB day pass for kids 本身係一張smart 咭, 上落車scan 呢張咭就得, 同o card 冇關.

Railrunner 可以落ov card 度, 或者係smart 咭. 如果你個小朋友冇ov card, 不如用smart 咭果種Railrunner 就算.

侯爵府

多謝意見,其實行程係咁...
Day 1, 到AMS,黃昏 (NS train+tram)
Day 2, Edam -> 風車村 -> 市中心 (Tram + ebs bus + NS train + Connexxion bus)
Day 3, Utrecht (tram + NS train) 細路:railrunner + day pass
Day 4+5, 市內museum, Muilderslot (GVB + connexxion) 應該會買I amsterdam city card 2 day, Museum 同 Muiderslot 都free
Day 5, 返HK (NS train + tram)

其實家有個唔夠140cm嘅12歲 (另一個<11),有d museum 本身都free,所以只會大人買I amsterdam city card, 但嗰幾程非GVB變得好鬼煩,而OV card 本身又有優惠.... 所以先諗,不如買4張OV....

如果調一調 Day 3 去Muilderslot,就可以買ARTT,但都唔係平好多 (<EU3@), 而且仲有個<11,自付muiderslot 入場~EU15@ 不過都係解決唔到個<11

btw, GVB day pass 可以重用嗎?一日一張,定係每日top up 就得?

瑪瑙宮

小曳人 發表於 19-4-6 22:37

多謝意見,其實行程係咁...

你係咪會去Edam 芝士巿場?

不論係額外自費定係用 i amsterdam city card , 你暫定會去AMS 同Utrecht 邊幾間博物館? 可唔可以數晒出黎?

如果唔用 i amsterdam city card, 唔受年齡等限制既話, 你地想去邊幾間博物館?

如果我冇計錯數, 改動d 行程就交通會方便d. 不過想知埋d 博物館資料先再諗用咩pass 較好.

以我所知, GVB day pass 唔可以重用.

侯爵府

Edam 係睇Cheese market, 所以Day 2係星期三
暫定,miffy, NEMO, Van Gogh, rijksmuseum 國家博物館, Muiderslot, 可能會去埋Heineken museum
我計過好似用I AMS city card 好似同唔用差唔多,但就慳咗更份
風車村會買zaanse schans card,想

Thanks a lot!

大宅

我入去website試過,火車一程3大+(1小rail runner€ 2.5)要€51,而用group ticket off peak 就€32
想請教,website要求輸入坐車時間?係咪我是但入任何off peak時間的班次,其實就坐那一班(off peak)都ok?

侯爵府

我搵到喇!

https://www.amsterdamtips.com/transport-tickets

"A 4 day Amsterdam & Region ticket (€45) is expected from April 2019."

首頁

尾頁

跳至