婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Miulo 發表於 18-10-6 12:11
你真係狗口長不出象牙,樓主99又無講d乜,當無事發生有錯咩,成日提住好嗎?你做人咁耐又識乜呀,在生嘅人 ...

你何以見得我搵99出氣? 你咁強調"冇大排延席"嘅? 有冇緣份都係"道理"來? 道理係要由科學根據架! 你又知道我係因為唔小心而小產? 你有了解過當中嘅原因? 睇黎你嘅論點都好多前設喎,唔需要再撐你嘅論點,你似係為嘈而嘈嘅99,除非唔係,無謂再回覆啦

大宅

crystal媽咪 發表於 18-10-5 23:55
明白你嘅傷痛。呻過哭過要振作。

多謝你jm,我會振作架

大宅

xavierma215 發表於 18-10-6 03:31
你真係醒目
第一個真係99級嚟
第二個唔清楚

多謝提示!
我估第二個都係, 不然唔會完全站喺99角度睇件事!

大宅

jojojojom 發表於 18-10-6 04:45
有冇咁黑心呀,夠竟你地自己有冇兒女架,希望你生日每年都係自己食飯,自己買蛋糕自己切,因為每次都可能 ...

假設自己仔女長大後結左婚,唔好彩阿女或阿仔老婆突然小x左,咁啱過幾日係你自己生日,你都希望佢地扮冇事同你慶祝生日嗎?如果係,就真係唔同人有唔同立場,對仔女有唔同要求,咁都無謂爭拗囉,就算喺我呢版拗贏左,都唔等於仔女一定會幫你搞生日啊

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-10-6 06:18
咁叫自己嗰仔就得啦。
等如朋友失業叫人出黎慶祝自己升職。係有d過
...

呢個比喻幾好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HappyBlueberrie 發表於 18-10-6 12:34
多謝你jm,我會振作架

不用客氣。好好調理身體
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

jojojojom 發表於 18-10-6 07:06
講真以樓主性格,真係要加油快快再做媽媽體驗一下養兒育女,可能你睇法會唔同
...

我性格你又知幾多呢?就單憑這單一事件? 會唔會有點以篇蓋全?

大宅

jojojojom 發表於 18-10-6 09:04
意外嘅嘢真係隨時發生係任何人到,但切一個蛋糕真係好過份洋,咁我覺得佢媽真係失敗教到個仔咁
...

你批評我都算啦,唔好批評我99點教仔喎,輪唔到你批評,你係邊個? 你咁樣係人身攻擊,你個focus已著重"切一個蛋糕係好過份咩",咁你叫你囡囡買個蛋糕比你切啦,何必一直逼我認同切個蛋糕唔難

大宅

回覆樓主:

唔知樓主bb幾多週小產,10週內小產機會係好大,可能根本係個胎唔健全所致,所以樓主唔好太傷心,調理好bb會再來。(我自己也試過,亦冇坐小月,但有去睇醫生make sure 個死胎清除乾淨)唔係話99切蛋糕係啱,但佢老人家想囝囡為佢慶祝都好人知常情,若我係樓主應該自己放寬心,唔好在意。有時公司同事慶生日都未必如你所願在意你既不幸。咪當平常social既場合咁參與咯。

但若幾個月bb成左型才失去,係好心痛難過,99應該體諒下個囝同心抱既。

樓主唔好太唔開心,好好調理身體再可懷上健康寶寶的。

大宅

Miulo 發表於 18-10-6 12:29
回覆 HappyBlueberrie 的帖子

何來人身攻擊!你小產,唔係你99做成,你要怪就怪你自己唔小心,唔好走去怪 ...

一個人講嘅說話題示佢有冇內涵,觀乎你嘅品格真係好缺少一樣叫「同理心」,所以講出嚟嘅嘢真係好難聽,再講,喺情理上感受上,一兩個月就唔係生命嗎?如果閣下真係咁冷酷咁諗嘅,就真係唔配講埋啲咩要顧念眼前在生嘅人之類嘅說話,因為好似思覺失調咁冷血得嚟又教人要有人性

大宅

樓主唔好唔開心 ,小生命好快會再來臨,
現階段對自己好啲 , 遠離討厭的人和事 。
唔好理啲無聊人 , 果條友只想搵交嗌

子爵府

回覆樓主:

支持樓主
唔好理啲無聊人

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

HappyBlueberrie 發表於 18-10-5 17:02
兩三星期前小產左,前幾日終於喺99窮追不捨的情況下答應返6299家食晚飯 (註:小產第4日開始,每隔幾日就問我 ...

明白你心情,正如我媽媽過身不久,新年99要我地一定要派利是比佢男家啲親戚細路一樣道理。事不關己,要全世界人跟著佢走

祝你快快有返B.B.

大宅

misti 發表於 18-10-6 19:51
樓主唔好唔開心 ,小生命好快會再來臨,
現階段對自己好啲 , 遠離討厭的人和事 。
唔好理啲無聊人 , 果條 ...

謝謝你jm希望小天使真係會快d返來

大宅

anyuser18 發表於 18-10-6 19:56
支持樓主
唔好理啲無聊人

多謝你支持呀

大宅

pomanlife 發表於 18-10-6 20:04
明白你心情,正如我媽媽過身不久,新年99要我地一定要派利是比佢男家啲親戚細路一樣道理。事不關己,要全 ...

多謝你安慰呀!
希望你都不要太難過,support u!

大宅

回覆樓主:

我男家之前都遇到類似情況,我奶奶係主動取消了佢自己的生日飯局
加油樓主,好好休息,唔好為了啲閒人勞氣
bb下次記得執齊行李嚟搵返媽媽了

大宅

回覆樓主:

你唔算激,我老豆走後5日,我姑仔打來話要慶祝聖誕,出殯當日,99著件紅衫,問我好唔好睇

男爵府

咁鍾意切蛋糕
咪日日去餅鋪買一個切飽佢囉
成日話切蛋糕有咩問題嘅人
究竟明唔明乜嘢係小產先
即係自己個仔女冇咗
唔係話黑心吖
他朝白頭人送黑頭人
嗰年都要慶祝生日嘅
你贏囉咁

子爵府

Miulo 發表於 18-10-5 20:32
你C6點做個仔吖,阿媽生日都唔知,連阿媽買個蛋糕請你哋食,你哋都唔比面,唔食走人,真係生舊叉燒好過。 ...

作出嚟嘅生日咪唔知囉。

首頁

尾頁

跳至