夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Jesstoto 的帖子

同埋老公同前妻生個囡一直有冇寵壞根本都唔關你事,關你乜事
就算真係都影響唔到掛?27歲唔可以有自己感受,又冇對你BB唔好

我爸爸好早就過身喇,隔左十年8載大左我都懂事,媽媽識個後父冇對我唔好,我當時都好憎佢,無條件唔鍾意佢,後父一直咩都冇怨冇講,而且媽媽40+堅持唔會同佢生小朋友

到我依家嫁左生埋小朋友我先唔憎佢,仲覺得佢陪住我媽媽有個伴,亦明白媽媽既感受。坦白講,如當時媽媽又生左個bb。我依一刻都仲可能反感緊,唔好問原因,就係冇原因
呢啲經歷會唔會幫到你諗到底有咩問題發生左?

男爵府

回覆 Jesstoto 的帖子

不是你老公在理解女兒想什麼
由一開始你地都冇努力去諗長大左女兒的感受,你覺得自己兒子十歲ok容易處理,覺得27歲又出身更甚佢都要成家立室

只著眼當前我地好真心相愛要有自己既小朋友,好彩是女兒能接受,人來既,有感受好正常

男爵府

mini1204 發表於 18-10-9 10:07
咁你對樓主既反感, 從何而來?
拿, 唔好話你無; 睇你既文字就好明顯有
人地結左婚合法造愛合法生仔, 自己 ...

男爵府

回覆 望月童 的帖子

樓主又想問意見,問完又唔想接受真係好真心比意見

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

從以上的對答內容,我都覺得樓主仲係好小朋友好睇5開,就算27歲都仲係人地個女,養兒100歲,長憂99, 應該比多D時間大家互相適應,不能過急同埋不是一朝一夕就能解決得到。

瑪瑙宮

yan12 發表於 18-10-9 10:39
回覆 望月童 的帖子

樓主又想問意見,問完又唔想接受真係好真心比意見 ...

咁都要問點解, 樓主唔係 18 歲喇. 親生姐弟都會爭寵, 何況唔係? 个老豆望住个 BB 个冧冧樣, 果 d 甜笑, 自己都無見過. 有 27 歲咁大都叫控制到只係黑面, 如果係小朋友已經反枱搗亂發癲.

我都有个後父, 佢地一齊時我十幾歲, 个男人又有幾个10-1x 歲小朋友, 我點會覺得佢地係我姐弟, 根本無感覺, 如果我媽生多个 bb 出黎同我分薄母愛, 已經少, 變更少, 我會老 like 嗎?

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

唔係話再婚=第三者
但言詞中感覺樓主對個女都唔太好印象
個老公寵壞
所以對自己新生既bb黑面都係錯
俾人感覺係啲計較既後母而已
仲有
係度開完post俾人質疑下就要求關post
負唔負任啲
定只係想人一齊插個大女唔識諗
唔同住都多多問題
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

lingfu 發表於 18-10-9 11:13
唔係話再婚=第三者
但言詞中感覺樓主對個女都唔太好印象
個老公寵壞

做爸爸的, 應該要負最多的責任, 有份寵女, 之後可以說"我地無迫佢接受", 但又要問, 點解佢又突然面黑.....

爸爸應是父愛氾濫, 但可能未清楚真正愛的根源是什麼...

別墅

回覆樓主:

好奇怪,吟多人將件事情歪曲,我從來未針住老公女兒來說,係我老公唔明白女兒想什麼,佢比人寵壞當然唔關我事,被寵壞都是老公向我說佢女兒一直以來都被寵壞佢唔懂教,我一直都叫老公要理她感受同和她傾訴,但老公覺得她大過不用理,我也冇諗過要你地同我一起話女兒唔正確
只是回應越來越歪,想吵架一樣,不想再討論,你們鍾意回什麼就回什麼

大宅

o_____o 發表於 18-10-9 10:16
樓主今年已經38了,我只覺得佢不斷想表達佢老公個女唔抵得佢生個"仔",因佢多次話唔明白點解老公個女知 ...

重點係佢 " 覺得 "佢老公個女唔抵得佢生個"仔",

但我話佢聽,
其實果原因未必咁係呢?!

我同樓主果囡差唔多大, 都好難接受 我後母同阿爸又生果b,

第日好似冰冰咁, d人會不停問 其實係咪您私生子黎架!

大宅

Jesstoto 發表於 18-10-9 10:26
我老公想理解一下他女兒想什麼而已,如果有關幾多歲再生小孩,或唔應該生小孩,唔想再討論基本上我冇迫對方 ...

咁都唔係叫人接受叫乜?

您地2個生左B出來, 佢就係同父異母的細佬。

呢個事實/呢個名永遠都不會改變。

您再同老公再婚, 您老公的女兒就係叫您後母。佢唔出聲叫您做後母/媽,
唔代表您唔係。
唔係您一句我只是再婚, 但我不是後母。唔代表整件事完。

我地唔係批評您地決定要生多個小朋友!

但您覺得您生的是"女兒", 問題就是解決了?!!!!!!!
原因在於您們生小朋友, 不論是閒言閒語/ 日後照顧/日後經濟/心理因素

水晶宮

Jesstoto 發表於 18-10-9 12:43
好奇怪,吟多人將件事情歪曲,我從來未針住老公女兒來說,係我老公唔明白女兒想什麼,佢比人寵壞當然唔關我 ...

老公唔明叫佢自己問下關心個女,你係度問冇用!

男爵府

家庭破碎本身個囡已經唔夠愛,雖然話爸爸溺愛彌補,但始終會不安,而家家庭成員有變,可能佢唯一嘅心靈依靠有變動,黑面好正常,其實好多嘢都可以trigger到,即使你生個女,你老公買條裙好似靚過佢細個嗰條,可能都會令佢產生不安。你身為後母,應該做多一點令佢融入家庭,唔好偏心,比佢感覺同其他子女得到差不多的愛,咁佢會易啲過渡成件事。

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-10-9 11:00
咁都要問點解, 樓主唔係 18 歲喇. 親生姐弟都會爭寵, 何況唔係? 个老豆望住个 BB 个冧冧樣, 果 d 甜笑, ...

絕對有同感

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-10-9 15:26
家庭破碎本身個囡已經唔夠愛,雖然話爸爸溺愛彌補,但始終會不安,而家家庭成員有變,可能佢唯一嘅心靈依靠 ...

認同。我父母都好早離婚,近年老豆同後母結婚。講真我係唔想佢地結婚,因為我感覺唔到後母係我家人,關係好比陌生人。但佢跟咗我老豆十幾年,又冇理由反對佢地,結婚當日皮笑肉不笑。老豆同後母會因為我大個(其實果陣只係中學生)而且一路都唔同住,認為冇需要特別去關心。其實我好傷心,好像佢2公婆先係一個家庭,我只不過係舊物。 我越大越似我呀媽,同老豆關係更加疏離。。如果佢地依家生一件,我肯定火山爆發,因為呢個家已經冇我嘅位置。唔好以為27歲成年人就唔需要關心。對住家人先係最玻璃心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Nancy20090615 發表於 18-10-9 11:00
咁都要問點解, 樓主唔係 18 歲喇. 親生姐弟都會爭寵, 何況唔係? ...

樓主同佢繼女最多相差十年八年,
可能平時佢同繼女爭寵多D
咁個個人都有情緒,
繼女黑面未必關樓主個肚事。
我覺得樓主高齡產子,恭喜,
但唔需要所有人時時四萬咁對住你吖。
平常心啦。

瑪瑙宮

monitress_iris 發表於 18-10-9 16:55
認同。我父母都好早離婚,近年老豆同後母結婚。講真我係唔想佢地結婚,因為我感覺唔到後母係我家人,關係 ...

我後父, 對我地 ok 的, 我地坐埋都一家人咁, 我都無野批評佢. 如果多年後, 樓主做到个繼女都讚佢對自己好, 無野批評佢就恭喜晒.

男爵府

monitress_iris 發表於 18-10-9 16:55
認同。我父母都好早離婚,近年老豆同後母結婚。講真我係唔想佢地結婚,因為我感覺唔到後母係我家人,關係 ...

我都係過來人。有時所謂嘅繼父繼母有冇做好本份,有冇用心,一睇就睇得出,冇得呃人,我好慶幸我後母對我好好,有真正用心同我建立關係。講真你冇用心嘅,但走嚟期望我四萬咁對住你,我會對住你笑你都應該覺得心寒

男爵府

mini1204 發表於 18-10-9 10:02
樓主, 個女仔都已經27, 又唔係同你地住
佢諗乜又有乜所謂?

認同
女兒的親生父母責任最大

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至