自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小倩 發表於 18-12-6 22:42
FYR

這個表有錯

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-7 08:27
最 top, 唔敢講,一講就比人圍剿 區內瑪神,協和,荔天都是比人爭崩頭的。
入到的,家長要有心 ...

我都同意荔天,瑪神,協和是區內較受家長歡迎,瑪神因為有直屬中學,荔天和協和升中派位較佳,世上沒有免費午餐,入得去讀,家長要有才力或財力。

利申:前荔天家長

侯爵府

hayley_leung 發表於 18-12-7 08:18
又一村小學執咗好耐
果間應摺左好耐
近排行經又一村kg那處見起了新校舍寫住又一村小學
不知收生未,亦不知是否津貼

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-7 08:27
最 top, 唔敢講,一講就比人圍剿 區內瑪神,協和,荔天都是比人爭崩頭的。
入到的,家長要有心 ...

icic ~
agree, 家長好難零要求。 我見過一個細路,無父母的,嫲嫲湊大,真係完全唔理個細路,通告唔睇,社工安排左免費補習班都唔帶去,結果個細路科科唔合格,我2.5歲既女識既英文生字仲多過佢。 (科科唔合格都唔理,年年都係甘)父母無要求而個細路自己搞得掂既真係絕少數。

複式洋房

kiko_mami 發表於 18-12-7 08:19
聖安德烈三評三考,評估唔計考試分當溫書用,默書一個月三次,中英中,英中英咁默,有d就計落考試分度,中 ...

係呀,我都係網上睇睇到評語係咁講,都好睇老師點分配功課,就算同一級,每班都有差別!

珍珠宮

C9313 發表於 18-12-7 10:50
係呀,我都係網上睇睇到評語係咁講,都好睇老師點分配功課,就算同一級,每班都有差別!
...

是的,我女也是聖安。
同一級,不同班,功課量也有大分別。

個人認為, 聖安德烈的數學程度比較深,因為校長帶聖公會奧數隊參加國際賽,屢獲佳績,數學自然被重視。
英文 和中文是正常,英文可能會有少少淺( 因為,而家的小朋友好早就煲英文)

聖安德烈的課外活動很多, 校舍好大,如果你小朋友好鍾意運動,總有一樣啱你心水。

但老實講,無論哪一間學校,家長未必會想小朋友報活動,因為要平衡功課和課外活動。 活動=遲放學=遲做功課少溫習=遲開飯=遲瞓覺。除非住海麗村啦,咁就無乜問題。

珍珠宮

Nbs 發表於 18-12-7 08:44

icic ~

女女在40網有比較多選擇呢

你還有兩年時間睇小學開放日,好好把握,因為九月的小學開放日會撞時間的。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-7 11:27
女女在40網有比較多選擇呢

你還有兩年時間睇小學開放日,好好把握,因為九月的小學開放日會撞時 ...

好,thank you for ur tips

複式洋房

貓頭雀 發表於 18-12-7 11:24

是的,我女也是聖安。

多謝你地比左咁多資訊我,感激!

大宅

好媽媽勳章

其實都想借位問下,X測X考,測同考有咩唔同ga
我愛我家!

珍珠宮

小倩 發表於 18-12-6 22:42
FYR

4考個 d 真係人都癲..... 咪考完個零月又考過?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都同意其他JM講要睇有幾多考測,我小朋友唔係讀40網但一年三評三考,雖然評唔計入分,但真係唔使溫咩。。十一月考完試,放完聖誕假就評估,再放完農曆新年考試,返十個月半有六個月唔係評估就考試,仲未連中英文默書,我當年就係無去深入了解學校有幾多測考,依家超忙。。d補充都未放返好又要再攞返出嚟用。。。

珍珠宮

teresayan07 發表於 18-12-7 13:00
4考個 d 真係人都癲..... 咪考完個零月又考過?

我覺得反而多測考不是問題。
因為每次溫嘅範圍比較細,同埋數量多,就變了一件小事: 今次失手,下次再加油啦,反正下次仲有機會。

數量愈少,愈難追,用來定成績生死,就變了是大事了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 18-12-7 15:12
我覺得反而多測考不是問題。
因為每次溫嘅範圍比較細,同埋數量多,就變了一件小事: 今次失手,下次再加 ...

可能我細個好憎考試... 以前學校一年2-3考 only... 已經好討厭...

首頁

尾頁

跳至