自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ricecooking 發表於 19-1-17 23:46
未來1/3 人有cancer

我覺得一半

水晶宮

回覆樓主:

有呀,其實好驚!

子爵府

回覆樓主:

無喎
只會諗自己遲早死
人人都有嗰日啦
所以更要珍惜

珍珠宮

小可愛11 發表於 19-1-17 23:57
我無諗過會因咩事死喎,總之活在當下。

系統問題,出現4次點評

水晶宮

回覆樓主:

如果有一種安樂死係知有病就可以一針搞掂自己就不怕了!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

點諗到咁多,要生都冇計,不如實際d,開心過每一天仲好。
我爸爸就係癌走左,所以見到成個過程,當時經常出入不同醫院,陪伴左右,眼見病房的情況。。所以真係無謂諗咁多!
當每天都是新的一天咁過!!

複式洋房

諗咁多做咩吖!如有cancer 咪努力面對!如冇,咁咪開心過每一天!因為這世界有很多你估唔到的事情發生!可能行行吓街都比車撞!請不要向壞方面諗!

大宅

sabun 發表於 19-1-17 20:31
家吓真喺好普遍,連吃餅都有事, 反而年紀好大的越長壽,青中年越來越多人中,真喺耍活好每一個 ...

有,唔驚

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有準備
所以買了危疾保
供十年,保一世

大宅

回覆樓主

我 因為我生活習慣好差

侯爵府

家吓真喺好普遍,連吃餅都有事, 反而年紀好大的越長壽,青中年越來越多人中,真喺耍活好每一個 ...

我成日諗

子爵府

BK Milk勳章

有呀 好驚自己唔知會中咩.............
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lemon2005 發表於 19-1-17 22:58
回覆 bosch 的帖子

點解?

生活習慣唔好;

以前常便秘;

便便有異常時問醫生, 佢淨係叫我自己再觀察下,食多d 菜先....

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-1-17 21:01
諗咁多做乜呀..總之飲食健康唔過量,樂觀心態就唔會後悔

Agree

大宅

回覆樓主:

有,家族中都多人中

侯爵府

會、所以有儲錢及買全數賠償、出院免找數的醫保、每月一餐飯$ 咁上下價、老左係貴d 但計過有被動收入的話不是問題、管理費重貴啦。
我不太想到未期時入公立、每日只見到家人幾小時。我親人走前瞓係床到入私家、家人+工人+䕶理員24 小時輪班照顧佢、同佢活動下d 手腳等。走都走得有尊嚴有仔女陪。瞓床個個月係公立的話有無人掃背、無的話會爛玉
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

有,我有買危疾保要供18年,已經供完!

C6成日嘈我買呢d無用,但保險無事無幹就梗係唔抵,但現實生活中好多萬一,可以早d安排嘅,我都會做!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

有幾大吉利是,我預左我會,好彩大大下body check又無事,而家有check埋癌症指數,叫做參考下

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

yan12 發表於 19-1-17 23:03
回覆 vickymok717 的帖子

但係小朋友見個個同學仔都有會唔開心同自卑依家我囡5歲幾,放學見到同 ...

我仔仔學校韝明,不可以帶零食返學,所以無得say no(emoji)
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

龍蝦 發表於 19-1-17 23:10
我有諗㗎,事實我係好大機會有,因為家族有幾個人都有cancer。
不過我無驚啲乜,因為依家香港咁嘅時勢,又 ...

我發覺家族中多人有cancer的人, 反而唔會咁驚, 可能見慣見熟, 當係長期病患咁睇,
PS, 我都係cancer家族

首頁

尾頁

跳至