自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止發言

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Chowying 發表於 19-2-18 15:18
我 99 會飲我個 湯麵 淨返 個 d 湯

嘩! 同路人呀! 我99又係, 每次食湯粉麵, 佢飲晒自己碗湯都算, 仲要叫我吔食完, 啲湯留俾佢飲.....不過當然冇啦, 仲俾老公鬧到佢隔離枱都聽到, 其實我哋係緊張同關心佢, 解釋啲湯係味精, 無益, 加上人哋食過, 好唔衛生....但我99竟然回應話, 自己仔同新抱無所謂..

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我男家冇呢個習慣
反而我仔碗或我有食剩, 老公會主動食埋佢
主 賜 平 安

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

happymama11 發表於 19-2-18 15:42
嘩! 同路人呀! 我99又係, 每次食湯粉麵, 佢飲晒自己碗湯都算, 仲要叫我吔食完, 啲湯留俾佢飲..... ...

侯爵府

回覆樓主:

食剩嘅嘢夾俾人食!
好核突好唔衛生喎!

大宅

mmk 發表於 19-2-18 15:30
同枱食飯,有種人好鍾意將啲餸夾比人,自己筷子又好,公筷又好,我都唔會鍾意,仲話要我食你口水尾,如果親 ...

我都唔喜歡夾餸俾人嘅行為,身邊有人咁做佢哋誤以為係有家教又大體,實際我想同佢講係非常老土兼強人所難,無人欣賞呀

男爵府

Chowying 發表於 19-2-18 15:16
我老公屋企又係要每一餐都唔淨餸, 結果就係佢阿媽煮好少好少, 出街食都叫好少餸, 老公自己食完轉頭又要 ...

家族某屋企都係咁 成日話煮太多食唔晒好浪費 每樣都煮得小小 結果係親佢屋企食飯都食唔飽 要返屋企再搵野食

珍珠宮

虎到金來勳章

tmd123 發表於 19-2-18 15:21
唔怪,我哋正常人見識少啫。我都見過,當時食晚飯打緊邊爐,叔仔淥咗鳥冬食,食唔曬,奶奶將叔仔果半碗烏 ...

珍珠宮

虎到金來勳章

猫物語 發表於 19-2-18 15:22
我62食唔晒個雞脾,姐夫係62隻碗夾落我隻碗,話大肚婆食多d,見到姑奶想阻止,少少呆左,C6入左房打機。:囧 ...

好嘔心,62口水尾完全接受唔到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katechan22 發表於 19-2-18 15:08
老公屋企人成飯 每次食到最後 老公個外婆或老公呀媽個碗入面食淨或食唔哂d野,就夾去老公個碗,叫佢食埋佢 ...

夾左入自己個碗,再夾比人,仲要留過夜就不好了

侯爵府

回覆樓主:

間中1, 2次就話,食唔晒又叫, 但唔係俾佢c6,
因為孝子唔識拒絕惡性循環

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

siuying705 發表於 19-2-18 15:19
你一開始冇寫明係碗入面食剩既野喎

咁就梗係冇,咁核突!

你之前個回覆既引用入面,樓主講左係碗入面食剩既野。 不過我印象都好似原文冇話係食剩野,可能我地都一齊睇錯?

翡翠宮

冇Table Manner
不過你老公習慣了,應該由細到大都咁上下

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tmd123 發表於 19-2-18 15:21
唔怪,我哋正常人見識少啫。我都見過,當時食晚飯打緊邊爐,叔仔淥咗鳥冬食,食唔曬,奶奶將叔仔果半碗烏 ...

一家人都唔係咁呀

寶石宮

Chowying 發表於 19-2-18 15:48
我老公唔會夠膽出聲

佢哋係連點個嘢食嘅醬料, 都會留返下餐循環又循環再用

d醬好似韓國街邊咁,萬人汁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只覺得唔係好衛生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

katechan22 發表於 19-2-18 15:15
你親戚係佢地個碗入面食淨都夾去比你? ??

我而家至睇清楚你講乜。

我冇留意係碗入面d 食剩野,應該唔係啩,d 野未咬過。佢d動作好快,我一同人傾計,個碗就俾佢放左野食,不過次次我都推。試過我老公食完野,佢擲隻未開既糯米雞入我老公隻碗入面叫佢食。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

katechan22 發表於 19-2-18 15:39
其實我都有同感 以前都唔想出聲講 但有小朋友之後 開始有小小擔心。但唔知點出聲講。
...

我每次都比小朋友打左抵先上男家屋企食飯。我大伯老婆更新年都唔會帶仔女上奶奶屋企,我又覺得咁唔係咁好。
總之,我地上去通常都飽左,小朋友唔會點係奶奶屋企食野就可以了。我老公係奶奶屋企食咩我唔會理,佢地係果個環境長大,有免疫力架。

大宅

夾來夾去好唔衛生噃.

象牙宮

回覆樓主:

無呢個習慣,不過剩返既餸會不停哦我地食埋,怕我地唔飽

首頁
12345...7

尾頁

跳至