夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

kissapplegirl 發表於 19-3-14 23:27
介唔介意講下佢係做咩工種,可以忙到咁緊要, 佢收入好多?
或者可唔可以轉做每日起身煮早餐同佢一齊食早餐 ...

佢做車房加拖車既,比到二萬二家用,我一直都無理佢搵幾多。有時都會食到早餐,不過真係唔多,加上你知13,4個月既小朋友好活潑,每次出街食,做媽媽都要極速食。有時仔仔訓晏左,一日可以完全見唔到爸爸。而且佢有時早餐都返鋪頭同d兄弟食。
我之前有同佢頃,但十幾年了,都解決唔到。由產檢到BB打針,出席都無5次,我仲記得我七點開刀生小朋友,佢九點就去左開工。
現階段我個仔唔跟佢,有時抱佢都會喊。佢話大d就會鐘意跟返爸爸。

別墅

秋天與楓葉 發表於 19-3-14 23:47

照咁睇....似係你提議分房瞓,瞓覺會瞓到驚打到個肚咁特 ...

嗯,我會小心架啦。

男爵府

wkl552 發表於 19-3-14 23:52
佢做車房加拖車既,比到二萬二家用,我一直都無理佢搵幾多。有時都會食到早餐,不過真係唔多,加上你知13 ...

咁岩既,我老公都做車房呀,9點出門10點半先番到屋企,我明白份工真係好體力勞動,長時間,而且客人壞車放假都要on call返舖頭,有拖車番鋪要番去調車,我成日呻成日鬧佢掛住做野,雖然間鋪有佢份,但佢太投入工作比唔到時間家庭,我會唔開心囉,點解我要一個人係屋企食飯,一個人湊仔? 咁我寧願番工,求其搵個人湊住個仔, 如果我老公唔肯付出冇為家庭投入,我一定冇可能捱得住,幸好佢都有盡力做爸爸角色
或者會唔會可以請鐘點工人幫輕下你,咁你可以做part time識下朋友同事輕鬆下,唔洗日日對住個仔,或者對大家感情有幫助

別墅

manmanlamlam 發表於 19-3-14 00:58
正一衰人

我個心都係咁諗只係覺得自己太蠢連累左個仔,變假單親啫。

別墅

kissapplegirl 發表於 19-3-15 00:01
咁岩既,我老公都做車房呀,9點出門10點半先番到屋企,我明白份工真係好體力勞動,長時間,而且客人壞車放 ...

生之前以為自己捨得比工人湊,原來自己唔捨得。到BB返K班啦,我會出黎做野架啦。因為我怕工人恰佢。

別墅

858D 發表於 19-3-14 01:11
現實生活上,我們沒有那麼多好的選擇。
妳老公冇生活智慧。
我前夫冇生計智慧。

辛苦你啦!媽媽你已經好叻了,我都係呻下咋。

別墅

做個靚太 發表於 19-3-14 08:40
認同要俾番D責任俾另一半,同時要預左隻眼開隻眼閉~要踢先郁,咁咪踢囉~長期唔踢,就踢都唔郁架啦!
我老 ...

佢長時間唔係屋企,我唔敢比d咩佢去做。

別墅

PTMCYS 發表於 19-3-14 11:41
當用對方的角度來看, 就會體諒太太.... 少了一個人工作, 做太太的始終都有壓力, 錢要就住用, 而且少見朋友 ...

我都有同佢哭訴過。以前返工有同事會幫手,工作上都有小小成就感。但返屋企湊小朋友,有時真係好無助,由其係自己身體唔舒服,我同佢講講過,但真係唔知可以從可入手。總之份工佢係唔會轉。只有我自己去改變。

別墅

mingmama 發表於 19-3-14 11:50
我做了好多年ftm~其實都冇話咩壓力~我先生唔會管我平時做咩~所以我會約朋友打羽毛球、食午餐~加上我又 ...

恭喜您呀,真幸福我老公都唔理我架。但佢仲同人講我係屋企無野做,仲咩唔睇住個市搵錢。我一日要煮足三餐比BB,所以自覺有dd吃力,可能我自己能力低啦。

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-3-14 12:15
樓主,出返去返工啦,你老公根本唔係支持你陪你個仔成長,佢只係覺得你唔使返工,就要做埋工人嗰份
...

我會架啦,不過自己唔放心比工人湊。

別墅

pgivemefive 發表於 19-3-14 23:34
睇情況,個問題根本唔係你先生有冇生活智慧上,而係佢似乎冇乜心投入佢既家庭生活,如果將太太小孩放係心 ...

嗯嗯,不過我真係一心想照顧好個仔,無咩心思去理佢。如果要分開,我都有地方住,返工亦唔難,係小朋友痴身d啫。

男爵府

wkl552 發表於 19-3-15 00:21
恭喜您呀,真幸福我老公都唔理我架。但佢仲同人講我係屋企無野做,仲咩唔睇住個市搵錢。我一日要 ...

你好叻吖~起碼你識煮野食啦~我係完全唔識架所以你能力一啲都唔低不過你先生好似唔太支持你做ftm~咁不如請返工人出返去返工好啲

子爵府

wkl552 發表於 19-3-15 00:17
我都有同佢哭訴過。以前返工有同事會幫手,工作上都有小小成就感。但返屋企湊小朋友,有時真係好無助,由 ...

咁妳真係要加油和找精神寄託/發洩的方法了. 現在只是13個月, 他都咁老逢不體諒, 看不到日後有機會改變, 除非妳中了六合彩等橫財, 不然妳的地位只會越來越小....

珍珠宮

wkl552 發表於 19-3-15 00:32
嗯嗯,不過我真係一心想照顧好個仔,無咩心思去理佢。如果要分開,我都有地方住,返工亦唔難,係小朋友痴 ...

老公行蹤你唔清楚,亦唔想考究唔緊要,係個人選擇
老公行為同態度令你咁唔開心,我相信你依然愛佢,好想一家三口快樂融洽
想維繫個家,唔係全心去照顧小朋友就夠,都需要關心老公
你投訴老公唔理你,但你一樣唔理老公
你老公係冷待你同bb,但你都有份造成,bb未出世已經怕老公整親bb分房瞓,一直分房......
明知夫妻相處有問題,但又懶理、唔諗吓點改善,日後兩個人愈走愈遠去到一個無法挽救嘅地步,唔後悔就得喇.....

民房

樓主,我睇得唔多,淨係見到分房訓都想覆下你
千其唔好呀
幾年可能無事(但男人既野)長此下去只會推左個老錢比人存咋
同記住女人一定會做少少野
part time都好,一定要草多個錢,保障返自己呀

別墅

bride_academcy 發表於 19-3-15 15:46
樓主,我睇得唔多,淨係見到分房訓都想覆下你
千其唔好呀
幾年可能無事(但男人既野)長此下去只會推左個老 ...

唉,生完之後我有叫過佢返黎一齊訓架。但佢夜晚都會有電話響,怕噪到個仔,加埋我d鼻鼾聲又噪住佢。呀仔有時一晚醒幾次,佢又會被影響,驚佢第二日揸車無精神,所以我地一直分開訓。

別墅

秋天與楓葉 發表於 19-3-15 14:28

老公行蹤你唔清楚,亦唔想考究唔緊要,係個人選擇

我都承認我有份搞到今時今日嘅地步。可能我話過佢,屋企有無佢都係咁,反正我都係假單親。(因為有咩叫佢幫手,佢都話要做野,叫我自己搞掂,可能生小朋友之前,結婚,買樓,產檢,請工人,坐月,我自己咩都一腳踢,佢只要出席就得)
有時個仔扭計,d野執唔切,佢唔會幫手,寧願自己係床㩒電話。我黑面佢又話我唔叫佢做,到我叫佢幫我又話放工想抖下。有時嗌交佢就話我多野講,成日都係我覺得有問題,佢覺得所有野都好好,只係我唔識珍惜,郁d就話以後都唔返黎;到我唔出聲又話我黑面,反白眼。所以我真係有d憎佢。但我唔想個仔好似我咁真單親(爸爸好早過身)所以先想諗下辦法。

珍珠宮

wkl552 發表於 19-3-15 00:09
辛苦你啦!媽媽你已經好叻了,我都係呻下咋。
多謝妳借了個位畀我在此呻一呻。
每一個人都有一本自己難唸的經。

由於我冇一個有生計智慧的老公這麼多年,現在遇上我先生一個有生計智慧的老公,我好好珍惜佢既搵錢能力。家頭細務,只要我做到的,我都唔使佢做。
聽妳講 有時妳個仔扭計,D嘢執唔切,妳試下唔好執,亦唔好叫佢執。橫竪,間屋係妳主內,妳先係老世,妳鍾意唔執就唔執。妳鍾意休息就休息。將自己心情調好過來再講。當自己心情好時,自然就變得好相處。佢就見唔到妳面黑,咁佢就會鍾意團妳多D。家務事,做不完的,不如省點力,同老公執一劑還好。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

禁止訪問

珍珠宮

eeyuen 發表於 19-3-23 00:41
可否分享下你點打造你老公?

又唔駛講到打造咁誇張,不過眼見,好多男人唔係唔識做,而係屋企有個太能幹嘅女人~
同埋真係要包容,我自問付出好大,先有今日,所以身邊人見到我老公會一腳踢,就話我幸福,又唔諗下當年我揀佢,個個都笑我白痴…
同埋好多男人,唔係無智慧,係費時煩,做又36,唔做又36,梗係乜都唔理啦,你咪嬲飽佢囉…我又唔會少忽肉!
如果要講我一路同老公相處,係好長好長篇,我亦唔知從何說起~
簡單講D,我老公份人同一般男人一樣,粗心、中意打機,以前真係好群腳,乜都唔識,佢煮飯好難食架,咁多年我都係讚同鼓勵,我當係以退為進je,一開始當教仔咁教~

首頁

尾頁

跳至