婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

痴飲痴食咁老馮,但借錢睇醫生就唔得? 知唔知小朋友發燒可大可小,有事係咪佢負責?

你叫佢地唔好再上嚟食飯,唔需要搵藉口,淨係姪女有事做姑姐嘅都唔幫,已可踢佢出門口。做媽媽企出嚟保護頭家天經地義,C6唔夠牙力就自己出聲,唔好俾人恰。

我都曾經唔想C6難做而委曲求存,而家係99都叫我話事得啦

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

佢地好窮架?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

heidys 發表於 19-5-1 16:25
佢地好窮架?

姑奶是政府高級公務員,你話有冇錢呀?我地就窮好多

別墅

新手師奶 發表於 19-5-1 15:11
痴飲痴食咁老馮,但借錢睇醫生就唔得? 知唔知小朋友發燒可大可小,有事係咪佢負責?

你叫佢地唔好再上嚟食 ...

因為我地以前買樓,奶奶幫過我地,雖然還左錢,但債是一生的

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

yingmi 發表於 19-5-2 12:52

咁你老公試過借錢遲還?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yingmi 發表於 19-5-2 12:54

借幾多錢都唔及個細路嘅健康, 而且你哋又唔係冇還錢

今次係好機會甩身, 你今次唔把握下次機會都唔知幾時嚟
總有離別的時候

大宅

你同99 講話姐姐晏晝要帶亞女去學嘢, 以后都唔會煮到飯比佢地食, 呢排夜晚我地約咗人食晚飯仲會帶埋姐姐同亞女一齊去, 你地都唔使過嚟食晚飯。

子爵府

畀面勳章

Phoebeliu323 發表於 19-5-2 16:15
你同99 講話姐姐晏晝要帶亞女去學嘢, 以后都唔會煮到飯比佢地食, 呢排夜晚我地約咗人食晚飯仲會帶埋姐姐同 ...

學野好,jm 好醒目,夜晚都有時要學,總之唔再將煮飯变成應份。

男爵府

yingmi 發表於 19-4-30 10:33
奶奶和姑奶一齊住,住得我哋好近,所以日日都嚟開飯。開飯都唔緊要,但係從來都未俾個一分一毫我哋,呢個都 ...

賤成咁,你直接發火以後唔比佢地上黎,以前借過錢,係錢銀問題,今次係你個女,佢地的孫+親人,點可以咁做㗎,發火啦(雖然過一牌可能又會上黎,但你一定要佢地知道佛都有火)

別墅

錢已還,債已完, 你要計人情債,似乎係佢哋欠你多啲喎。

你有經濟能力,冇嘢去求佢地,點解仲要驚得罪佢哋?

你搵藉口叫佢哋唔好嚟食飯,佢哋定會咬實你唔放,你理直氣壯講番佢哋嘅錯處出嚟,拒絕 佢哋。

我以前都好似你咁,成日都驚得罪人, 搞到自己好辛苦,成日搵藉口拒絕99姑仔嘅無理要求,根本直接拒絕便可,成日搞到我哋好似好理虧咁。

男爵府

kit2004 發表於 19-4-30 16:28
好賤喎!比我會話唔煮飯依家日日出去食,叫佢地唔使過黎,表明不滿佢地又如何!衰得甘緊要
...

去一個月 咪俾佢地跟
te quiero mucho mi amo

男爵府

汽水餅 發表於 19-4-30 22:56
唔洗出聲,叫到個姪女發燒,自動波比錢/親自帶睇醫生啦……吓嘩

如果係我 我會帶佢去 俾錢啦 世界上真係有咁的人?
te quiero mucho mi amo

大宅

甘最後你有無爆拒?爆拒拉 叫拒唔好再上來食飯,你女即拒姪女病都唔會話幫手一齊去睇醫生 你應該諗下呢的人點對你拉。甘你都忍到 佩服你

大宅

我係你個女 都會覺得你內弱,到時候你女有樣學樣都同你一樣行呢條路 比人恰到上心口都唔識保護自己頭家

子爵府

真心嬲爆,點解有d咁嘅人

複式洋房

yingmi 發表於 19-5-2 12:52

我都有個扮窮的自私姑奶。。。老公做生意,有車,有樓,女讀私校
我2公婆都係普通打工仔~

複式洋房

kinjanleung 發表於 19-5-16 22:58
我都有個扮窮的自私姑奶。。。老公做生意,有車,有樓,女讀私校
我2公婆都係普通打工仔~
...

[補充]

佢地仲準備第二胎,同將會換大屋。。。

我地同6299同住,每月俾14,000家用, 洗衣機,電飯煲等由我地俾,姑奶每月俾$500, 日日就係度扮窮,話俾99聽佢經濟好困難,但就成日買名牌,食好西,又一年去幾次旅行。。。c6同佢攤牌,計晒條數,要佢俾$2000@月,呢個數是佢作為女供養父母基本錢,但姑奶就痴左線甘大發脾氣,要考慮下,計下數先。。。

99仲要將姑奶屋企的問題(如工人姐姐做得唔好,有第2胎唔夠訓但又未睇啱樓等),問我c6點解決,果晚c6收夜已經好攰,第2日仲要返早,我爆了,大聲話我地自己好多問題都無諗點解決,無時間理人甘多野

仲好有多野,不能盡

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

家陣都嘔突啦嘛?

別墅

milky_red 發表於 19-5-19 14:20
家陣都嘔突啦嘛?

突曬啦

首頁

尾頁