自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

回覆 金金人 的帖子

多謝你支持我!你人真好,感謝你! 講真,因為呢個係新開嘅職位,用母語又好,用英文又好都驚驚地,始終冇人有經驗知interview問咩嘢。用中文都叫係自己母語嘛。。。英文會更難!多謝你為我發聲!講真,如果我大學係主修中文時,咁我英文真係少用,用英文interview真係會驚嘛。。。
點都好,多謝你!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

24號師奶 發表於 19-5-30 13:11
回覆 bkteapot 的帖子

咁你個間first in問咩?
問強項弱項, 情境題。 因為係group in 所以每人都唔係講好耐。

琥珀宮

24號師奶 發表於 19-5-29 23:38
我想問各位有冇試過in學校行政主任呢個職位?由於係新位,之前冇人試過in,所以想問下各位今年in過你地學校問 ...

大打雜一個,除非國際學校,否則好少用英語

男爵府

我都問哂呢d,又寫埋文添,情境題答哂,仲要唔係group interview...所以我先好奇second in 仲可以問咩。。。

珍珠宮

24號師奶 發表於 19-5-30 13:45

我都問哂呢d,又寫埋文添,情境題答哂,仲要唔係group interview...所以我先好奇seco ...
我唔鐘意group in, 仲以為間間都係咁。

我諗second in 真係比校長睇下你係咩人,合唔合眼緣

男爵府

但其實我first in已經係全校最大粒個兩個。。校長同副校長interview我了。。。所以我真係諗唔到仲可以interview d咩

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 24號師奶 的帖子

見我諗校董? 因有關法團校董會(有機會連埋家教會)的事務,所以都想了解下申請人

用戶要求終止服務

金金人 發表於 19-5-30 13:31
我唔知,但我祝樓主2nd in 成功加油!

題外話。。。見樓主想問有無人知2nd in 問d ...

離題
祝樓主成功

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我都問哂呢d,又寫埋文添,情境題答哂,仲要唔係group interview...所以我先好奇seco ...

Second in得,我覺得差不多都埋位,我唸主要睇下你個人易唔易相處,仲有冇咩瑕疵。大方、笑容、細心點,應該可以了。

呢個位,要EQ高,common sense高,人緣好,肯做,醒目,細心,就可以了。都應該幾忙,但如果可以做到退休,都唔錯。

英文應該唔多掛,但最好都準備下,唔講開一講可能唔熟,印象分會扣少少。普通話都準備少少,現在好多學校和內地有交流,可能講得好又加分。

祝好運。

珍珠宮

24號師奶 發表於 19-5-30 13:56

但其實我first in已經係全校最大粒個兩個。。校長同副校長interview我了。。。所以 ...
我果間third in 呀 兩個副校,之後校長,最後校董會

男爵府

回覆 占妹 的帖子

都可能有機會,希望interview時醒醒目目啦

男爵府

回覆 流星花丸 的帖子

多謝你

男爵府

回覆 tester5 的帖子

感謝你比左咁多意見我,謝謝你!

男爵府

哇有3次interview..

水晶宮

我諗技能/技巧你在first in已完成考核,second in我諗係比校監校董見下你/過下目,可能都係問返d處境題之類。

男爵府

醒目開學勳章

回覆 wlhbee 的帖子

無錯!有親人係學校高層, 其他親人個女原來想去APPLY(佢將會今年大學畢業), 點知親人叫佢千期唔好,
話學校行政主任係豬頭骨工, 唔好眼紅3萬人工, 根本唔係主任位,
間間學校原本D工作已經有主任副校書記去做緊, 做得都係學校自己人,
D主任書記只係將手頭上D豬頭骨工作放比個新行政主任,
校長亦唔會將D機密敏感資料交俾個唔係自己人既行政主任做,
所以只係死位一個, 入去只係做一個大打雜, 除時校工都惡過行政主任
仲題話, 學校工唔易打, 有得選都唔好入, 教師都唔易在, 真係避得就要避唔好入教育行業!

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

24號師奶 發表於 19-5-29 23:38
我想問各位有冇試過in學校行政主任呢個職位?由於係新位,之前冇人試過in,所以想問下各位今年in過你地學校問 ...

我老公係中學老師,係中學行政位。我朋友之前想apply,我都問過我老公。佢話英文都晤要太差,因為就佢學校而言,都要用英文標書,校董會議紀錄。未有呢個位前,係校長自己做,學校校務處無人識用英文寫。

呢個位晤易做,其實類似大秘書,管下工友等等,因為校務處本身有堆做左好耐既人,只不過佢地無大學學位做晤到啫,所以你要睇下呢班人同你夾晤夾 祝好運。

男爵府

非常感謝你們各位,好有用的意見!感謝你們當中有d咁有心打咁多字解答我,謝謝你們!

侯爵府

回覆 24號師奶 的帖子

我估2nd in. 見校董, 通常二揀一

男爵府

回覆 sunev 的帖子

希望係啦,感謝你!

首頁

尾頁

跳至