時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

tutik 發表於 19-6-13 00:37
佢對市民盡心盡力,啲人好似食咗藥咁,乜難聽说話都可以講得出。

就係,林鄭唔值為香港付出咁多,由香港自生自滅吧

侯爵府

JazlynBaby 發表於 19-6-12 19:41
唔需要呢個位、直接做啲2047 , 一國一制! 搵個扯線公仔有鬼用!

我支持你,一國一制,仲邊會有暴徒有暴亂

大宅

tutik 發表於 19-6-13 08:11
玩完㗎啦香港。你睇下佢哋淨係識哇眾取寵。人生攻擊啲無謂嘢。 呢啲後生有咩希望?冇嘢叻講粗口,语言暴力 ...

其實好似打工咁唧,你唔like公司文化,嚴重d連老細都唔like,掉低封信離開咪舒服哂囉。

跟本而家見到班後生既,就好似打game咁,人去佢又去,比班人讚2句,就真係覺得自己做咗人民英雄,如果大陸真係好似班人講到咁對香港,跟本唔洗搞咁多野,要你消失有幾難!
而家跟本最驚就係班有錢佬同政掍。

我係支持爭取理念既人,但真係唔好比人利用啦,你地頭破血流,佢地淨係攞住個大聲公x up
~~MAG~~

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

setrea 發表於 19-6-13 07:55
一般人一早辭左職 做咩要比人鬧到千古罪人咁 吃力不討好 不如由得香港自生自滅
...

yes其實佢話吾做好易
留低更辛苦,呢班第一就知味道!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

tutik 發表於 19-6-13 08:11
玩完㗎啦香港。你睇下佢哋淨係識哇眾取寵。人生攻擊啲無謂嘢。 呢啲後生有咩希望?冇嘢叻講粗口,语言暴力 ...

係佢地冇野叻,至叻爆粗,不論男女!
其實我見到香港年青一代咁迷失理志
冇獨立思考能力,人云亦人,人衝我又衝!
倒亂社會 秩序!真是很擔心下一代會點?
個社會會點?唉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

支持林鄭

大宅

setrea 發表於 19-6-13 08:13
就係,林鄭唔值為香港付出咁多,由香港自生自滅吧

同意, 不如英美直接指定人選,唔使d人次次遊行揮(emoji)(emoji)旗、又撞又打又要扮嘢咁辛苦

侯爵府

clingy 發表於 19-6-13 11:43
同意, 不如英美直接指定人選,唔使d人次次遊行揮(emoji)(emoji)旗、又撞又打又要扮嘢咁辛苦
...

而家就係中美用香港來角力,但好多人就摻和係入面

侯爵府

ICbaby 發表於 19-6-13 11:02
係佢地冇野叻,至叻爆粗,不論男女!
其實我見到香港年青一代咁迷失理志
冇獨立思考能力,人云亦人,人衝我 ...

其實呢個社會環境,好多扭曲嘅價值觀一路浸透住我哋, 一開個電台聽到黃絲曾智華把聲 ,喺度話啲警察有熱飯食,示威者冇,同個媽咪 一齊埋怨政府,年纪大睇得多知乜事, 唔知點解係要請呢啲人。
一個中學生日日忙讀書,有機了解政治?有父母埋怨政府唔聽市民聲音,又有幾多個父母先去正確了解咗條法例先讓年青人表態? 唔係什麼懶人包、漫畫、蘋果短片嗰啲喎! 有字嗰啲喎。 跟住出事,喊晒又呢又路, 作為阿媽乜乜物物。
唔可以唔承認,好多父母解能力同水平都係好低嘅, 佢地下一代只會係一個反社會主義/憤世嫉俗嘅青年。 大陸嘅細路成長可以單純專注自己既學習,差異越大。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

回覆樓主:

其實個道理好簡單呢個係一個引導嘅條例,唔係生一個新法律出嚟。香港九乘人有回鄉証,有多過一半港人會因公/私事突然上落大陸,如此 頻繁嘅往來 ,上大陸又唔驚,幫個逃犯諗埋驚移交? 如果咁嘅正常法律程序都唔可以通過,黑白簡單嘅道理都睇唔明, 香港人有咩智慧之前講真普選呀。

侯爵府

tutik 發表於 19-6-13 11:51
其實呢個社會環境,好多扭曲嘅價值觀一路浸透住我哋, 一開個電台聽到黃絲曾智華把聲 ,喺度話啲警察有熱 ...

就係因為教育出咗問

家長沒有教好!教育又出咗問題!学生冇多國度思巧,性格衝動、自我、固執!
就是呢一代!

侯爵府

ICbaby 發表於 19-6-13 12:05
就係因為教育出咗問

其實之前推國教係啱㗎, 你認住個校長張欽龍呀,就係佢係反國教,有冇聽過媽咪同校長對話?個媽咪夠firm 好野!

https://youtu.be/Gd4tyMU_ugU

侯爵府

回覆樓主:

其實我真心欣賞日本同新加坡
國民教育真好成功!
所以市民有規有舉!好有 秩序!
所以人地全亞洲至安定繁榮
(日本天災除外)
香港一早話要教育改革改革!
只聞樓梯響!.
其實係香港教育一早出現問題!
早已埋下計時炸彈!!

tibetlee13    發表於 19-6-14 10:45

侯爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 19:10
老實講,想扮中肯,扮關心就唔好淨俾 cctvb 採訪。一如既往,一點誠意都無。
下次所有採訪不如由中央電視台 ...

幾好笑, 邊個唔係會選?
民主派又如何?

侯爵府

ICbaby 發表於 19-6-13 12:05
就係因為教育出咗問

教到啲學生,諗嘢諗埋一範,連容納下唔同看法都唔會。

識得有個阿媽,又係基督徒,好似教到個女好有修養咁,
但其實,咪又係在網上郁啲耻笑林鄭果種。
今日又傳埋乜嘢聯署
好無聊。
真正的心胸唔係講出來。講幾多愛與和平都無用。

大宅

2024年龍年勳章

wallshar 發表於 19-6-12 19:23
頂住,有超過一半香港人默默支持你。

民望連50%都無你都可以講到超過一半香港人?
你一個唔好代表其他人唔該

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hk1 發表於 19-6-12 19:14
如果佢落台香港就慘, 應該再冇邊一個有能力又真係為香港好嘅人敢做呢個位, 又要中國信得過
...

係,宜家d人歪理越黎越多,
無左佢真係唔知點算

佢一個女人,老公又唔理事……,壓力一定大到爆標,支持佢

佢講到老公唔理事,與世無爭,我即諗起c6, 屋企野佢都係乜都唔理,佢既野佢屋企既野,細路既野,我一個人搞晒,有時好辛苦,好無助,同佢講佢又唔理你,果種心情……,試過同朋友講真係會喊出黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我覺得佢好叻,一個女人撐起咁多野

男爵府

ICbaby 發表於 19-6-13 13:20
其實我真心欣賞日本同新加坡
國民教育真好成功!
所以市民有規有舉!好有 秩序!

同意, 國教應該在推出, 我唔希望我小朋友將來會仇視, 自私自利, 啱永遠係自己, 錯永遠係人哋!

用戶要求終止服務

kakaww 發表於 19-6-13 13:25
民望連50%都無你都可以講到超過一半香港人?
你一個唔好代表其他人唔該
...

經過今次........相信民望會突破新低

首頁

尾頁

跳至