自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

bfbchu 發表於 19-6-15 14:47
其實簡潔黎講我媽聽到後非常嬲,因為3個讀書最叻其實係阿妹,我同哥都讀唔到大學既人黎,阿嫂覺得女仔讀太 ...

無腦既,又唔係你嫂養你妹,讀咩關佢叉事咩,講真,唔覺你媽港女。冇學歷妒忌人就算,講是講非仲要叫人唔好俾佢讀? 係人父母都想自己子女幸福,讀得上點解唔俾佢讀?你嫂唔想人好啫。仲黎求人

大宅

回覆樓主:

我先講解下點解我媽叫港女媽,其實係指佢香港土生土長香港媽媽,加上上有dd女權主義者+同覺得男女平等心態,咁既性格撞上重男輕女又傳統既新抱簡直火山大戰,我媽覺得佢睇唔起女性,依家問題黎了,佢連我哥都唔多彩可以點搞好
利申:嫂性格唔差 算尊重老人家脾氣都幾好唯獨係對我妹感覺唔太友善

珍珠宮

bfbchu 發表於 19-6-15 14:55
我先講解下點解我媽叫港女媽,其實係指佢香港土生土長香港媽媽,加上上有dd女權主義者+同覺得男女平等心態 ...

真係奇奇怪怪
講到性格咁好
點會咁仇視姑仔?
妒忌姑仔在正常家庭長大?

阿嫂做咗人阿媽
心智都咁唔成熟既
仲係生囡添
成件事好諷刺

講真,就算冇今次件事
將來妹妹嫁人,你阿嫂分分鐘好妒忌姑仔有嫁妝

大宅

因為resources 唔夠,阿嫂想幫佢自己啲仔女爭取資源,但是亞哥已經成家立室,父母的資源他們不應過問。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你嫂大陸邊個山村的,思想咁古老,巨自己係米小學畢業

大宅

bfbchu 發表於 19-6-15 14:47
其實簡潔黎講我媽聽到後非常嬲,因為3個讀書最叻其實係阿妹,我同哥都讀唔到大學既人黎,阿嫂覺得女仔讀太 ...

你個大陸嫂太搞笑啦,連老爺奶奶既決定都敢管,無大無細

男爵府

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

請工人就請工人,無謂勉強在一起

珍珠宮

我先講解下點解我媽叫港女媽,其實係指佢香港土生土長香港媽媽,加上上有dd女權主義者+同覺得男女平等心態 ...

女人對女人係咁咖啦,99有輩份又奈佢唔何,阿妹係咪又靚又叻咖,可能妒忌阿妹多人錫

珍珠宮

回覆樓主:

LM

大宅

回覆樓主:

其實我覺得堅係你阿嫂多事,佢同你阿哥一家,你爸媽妹妹係另一家,阿妹讀幾多書關阿嫂咩事,又唔洗佢俾錢供阿妹讀,阿嫂多多聲氣根本就自己攞嚟。
俾著我係你爸媽我都嬲你阿嫂,咩叫有責任湊內孫?!?湊仔女係爸爸媽媽嘅責任,不是爺爺嫲嫲責任,嫁得嚟香港就要接受呢個文化,融入香港社會。

珍珠宮

2024年龍年勳章

當佢唱歌就得啦,又唔係佢俾錢阿妹讀書,

b6嫂自己個仔自己負責湊返,天經地義,爺爺嫲嫲無責任要幫手湊,間唔中玩吓無妨,叫佢搞清楚先啦,輸打贏要

珍珠宮

2024年龍年勳章

Wailam媽媽 發表於 19-6-15 15:23
你個大陸嫂太搞笑啦,連老爺奶奶既決定都敢管,無大無細

插手人哋家事,教阿爺留鬚,教阿媽生仔,指手畫腳,佢搞清楚自己係咩身份未呀?都唔識分莊閑

男爵府

佢哋內地某啲冇文化嘅女人覺得女仔應該一早嫁出去,讀乜鬼咁多書呢?唔奇!

子爵府

咁奇怪, 我識既大陸嫂個個死慳死做就係比錢個仔女補習, 佢地認知係學歷同搵錢能力掛勾。

大宅

最多叫港媽...我覺得港女唔多唔少帶點拜金/公主病既暗示。

的確係香港,相對上係男女平等,不過依家新一代既大陸年輕人,好多都接受左,大學入面既內地生女仔都佔唔少數,可能你阿嫂個鄉下唔係咁,思想較為老套

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 19-6-15 11:45
啱啱睇番,又一時男時女嘅"樓主",等我仲認真回覆,以為佢係仔
...

我只睇原文, 成篇原文俾我既感覺樓主係女性.

同埋有幾多人借出自己個forum ac 俾朋友用?

大宅

大肥羊 發表於 19-6-15 16:17
其實我覺得堅係你阿嫂多事,佢同你阿哥一家,你爸媽妹妹係另一家,阿妹讀幾多書關阿嫂咩事,又唔洗佢俾錢供阿妹 ...

✖2
妹讀唔讀書唔關佢事
叫佢比心機照顧自己的囝囡

首頁

尾頁

跳至