夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

我提議你唔好俾咁多意見,睇到你老公係好重視家人的,你明嘛。。仲有你依家只能要求生仔後同老公一齊住,可以一齊住已經好好,其它野要自己調整心態。。看到自己需要的同時,也要顧全大局,婚姻才能長久

琥珀宮

OMG,睇哂D留言,覺得樓主老公堅持埋D無謂嘢,有更好更快更舒適的方法唔去行,拍拖時應知佢咩人,咁麻煩真係睇清楚先有BB何況樓主先24歲咁後生,不過有咗無得返轉頭,加上女家嗰邊本身住屋條件應好過男家,樓主應自細唔駛捱過苦,祝樓主好運

男爵府

回覆樓主:

睇晒前面post, 我想問下:
1. 個琴搬去外家得唔得? 反正男家都唔要, 你又想留比仔用。
2. 明明5個人(連埋個b)有兩間屋點L解呢5個人要迫埋係個2房單位一齊住??? 叔仔唔可以日頭黎食餐飯, 夜晚番自已家訓? 間公屋係好遠???
3. 以你咁既情形黎睇, 生左b後可能好快炒大獲, 如不想反面, 建議番外家坐月。你又係獨女, 父母必對你如珠如寶, 一定有房留比你, 女人坐好個月最緊要。
4. 你老公居然講得出你父母唔比錢你即係唔愛你, 小心佢謀緊你父母啲身家。你又係獨女....自已諗。如果以後要離婚, 你係父母身上繼承既野有可能要分比佢!

珍珠宮

回覆樓主:

恕我直言..

簡單嚟講
老公同奶奶住,叔仔假日短住,層樓老公供樓
但你唔想同男家家人一齊住,所以想盡辦法想有自己小天地
但你未婚懷孕一定要嫁比佢,你要知道自己無bargaining power
老公已供緊樓,暫時無能力再租/換樓,呢點你要體諒,唔好強人所難

你可以做係接受現實,搬入男家一齊住,結咗婚就唔好唔捨得娘家張雙人床

婚姻生活要努力經營,雙方一齊生活慢慢磨合,兩公婆分房瞓都嚴重影響感情,更何況依加分開住
到bb出世兩公婆更多爭拗,所以襯依加建立好關係

婚姻生活需要體諒、遷就、包容...唔止係對另一半,亦要識得對另一半家人體諒、遷就、包容
大個女喇
婚後不能太自我

複式洋房

回覆 tablecloth 的帖子

佢係錫佢媽,不過唔係聽晒佢媽話,所以我都ok,未到超級媽寶。 不過仲要幫埋佢細佬諗個下有啲接受唔到。
其實係2家飲茶既時候奶奶講明唔會湊,佢返緊工,話我爸媽同婆婆湊,其實所有野未定既時候講啲咁既野我媽就火,先開始講說話俾我同我男朋友聽,一開頭佢地好幫我地。

依家發展到咁唯有諗下以自己能力,可以點改善。

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 13:59
回覆 tablecloth 的帖子

佢係錫佢媽,不過唔係聽晒佢媽話,所以我都ok,未到超級媽寶。 不過仲要幫埋佢細 ...

唔覺你 99 做法有乜問題, 比我都會講明唔會湊孫. 比乜說話我老公聽呢? 最好係你都返工, 請人湊, 唔好搵長老幫. 做 FTM 你估易呀? 到時乜都老公比就有說話聽喇.

複式洋房

其實由一開始,我就諗點解呢D野,拍咁耐拖都唔諗,有左要結婚咁先去安排。
唔好講你奶奶對層樓有感情,事實比2舊錢,冇人會鐘意,

第1, 有D野講過一次,佢地唔想就唔好再講其他野,特別D唔關你事的野,例如買唔買張梳化床,佢地既然話碌架床咪碌架床,都係佢地接受左。

第2, 你講個琴,算啦,講過一兩次佢唔想要咪算lor, 小朋友學都講緊4,5歲啦, 5年之後都唔知咩世界,你想要不如搬去你自己屋企先,

第3, 其實話唔湊BB 聽上去好似好絕情,聽事實上大把人係咁,我朋友個奶奶冇返工都唔湊。

所有野,要一早有planning, 唔好有左先諗,黎緊仲有一大把事煩,其實只要唔係同佢屋企相處唔到,問題都唔大,衣家咁都冇得揀啦,你好好同佢相處,呢個2,3年軟性D 同你老公講下你睇法,佢慢慢可能會變, 始終你係嫁入人屋企,唔好一廂情願諗自己想點。

禁止訪問

複式洋房

回覆 夢幻家庭 的帖子

當我老公仲未對我媽有意見既時候,我媽有提議係佢地到住,不過請多個工人幫佢手湊bb,咁我可以繼續返工。老公同意住我到,不過就話唔要請工人,唔想洗多筆,但係依家本身可以搵多幾千都冇埋,因為要做full time媽媽。
情況已經變到咁,之前諗既方法都冇可能,佢唔肯要我屋企人幫,男人要面我明。所以先諗係依家既條件下可以點改善,手頭又唔係鬆,如果裝修少間房又可以慳幾萬蚊。我已經遷就左唔少,住佢到ok,同奶奶住ok,係公立生都ok,知佢手緊個t21都我自己出。當然佢付出左唔少我都知。講真,而家有既條件唔係差,所以真係需要迫埋一齊住咩。有時係佢細佬女朋友都係到訓。仲有4隻貓一隻狗,隻狗係我同老公既。有隻貓bb係係我有左2個月既時候先領養返黎,仲要領養左先同我講。

瑪瑙宮

百寶袋 發表於 19-6-28 15:15
樓主99完全無問題,有問題係樓主媽媽,明知個女有咗,99要返工,99咁講都好平常,洗唔洗咁計較。仲要畀說 ...

expect 返緊工的 99 開聲話湊都好神奇, 要 quite 份工 MPF 無左公司每月 5%, 重要靠仔女, 咁唔穩陣, 樓主呀媽係咪會舉手呀? 點解你自己呀媽都唔舉手湊就怪 99 話唔湊呢? 重要 GUT 个女婿, 你女家好似都好巴閉. 長老湊多磨擦, 最好就唔好喇.

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

角色既問題,一早佢地話肯幫手湊,不過依啲應該係我同老公同我爸媽講,唔係係奶奶既口中講出黎。奶奶仲要搬埋bb太婆出黎話黎話湊 我聽到都心知唔會有好事發生。
奶奶其實同我地表達左意見就ok. 唔需要佢幫手湊。

瑪瑙宮

原來樓主媽話湊不過要請工人, 咁你老公一定唔制喇, 到時又比工人果筆都一定要比多筆家用你媽, 又要顧屯門租雜.

複式洋房

因為奶奶話埋俾我媽知係佢到當女咁有話直説,講我鬧我,我媽先咁大膽兜左個圈講啲說話俾老公聽。老公係唔俾人話得個隻,佢自己媽話佢佢會話返人轉頭。個人我媽咁講佢忍到都好叻。

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 15:35

因為奶奶話埋俾我媽知係佢到當女咁有話直説,講我鬧我,我媽先咁大膽兜左個圈 ...

鄧你開心係有乜事都有娘家撐住, 好似我媽咁.

我媽有時講 d 野後黎諗係金石良言, 例如

我以前成日轉工, 佢話年資都好重要.
我講開瑜珈, 佢又即隊兩舊瑜珈磚比我, 我而家日日用.
最近又叫我練番一字馬, 我諗, 係喎, 點解我唔練番呢?

禁止訪問

複式洋房

家用個到我會自己俾返啊,佢俾佢媽個邊就ok, 老公俾佢媽媽。
本身好多野都順利架,直到個餐茶。奶奶講野太直接啦,佢唔湊都唔可以推個責任到我爸媽身上,講都講得好聽啲 講者無心聽者有意,始終依啲係拜託佢地幫手既事。同埋講都應該我同老公講。

複式洋房

回覆 百寶袋 的帖子

娘家2層樓連住,大個層係我名,所以我到住完全無問題。係老公唔肯,唔係謀啲乜野,只係想生活空間多啲,我洗鬼謀佢地啲野啊。
結左婚問題就係要傾要解決,而唔係製造!

瑪瑙宮

百寶袋 發表於 19-6-28 15:42
唔知點解覺得新抱好似謀唔到娘家,就去謀男家,自己阿媽有樓都唔畀個女住,個女仲好意思去謀叔仔間公屋, ...

唔知係咪, 亦可能係太天真的人. 新抱始終係外性人, 唔好咁多意見好 d .

複式洋房

回覆 百寶袋 的帖子

就算我自己一個帶住bb返啊媽到住都唔係問題,自己做設計,係屋企返工或者教下畫一樣生活到,但結左婚就係想同老公一齊住,佢唔鐘意去我到住既情況下要解決問題架啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至