時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

OHIMESAMA 發表於 19-8-8 22:13
同意,包青天都係,成班村民都扮唔認得二牛

咁要睇返先得啦

水晶宮

Wonderlady 發表於 19-8-8 22:11
今晚套戲講尼句,感受好深

其實幾好睇、雖然一點都不神怪

水晶宮

月見草 發表於 19-8-9 04:10
都估到呢句對白一定會俾某啲黃黑人對號入座!
就係佢哋呢個思想,令到唔參與嘅市民咁憎佢哋!:not ...

佢地唔係話唔睇tvb咩

子爵府

子爵府

幸福花 發表於 19-8-9 02:17
回覆 Pig公主 的帖子

呢個局勢係壓積咗好多民生困難,人口太多,不斷輸入,安居難!你想政府做點事政府却 ...

珍珠宮

littlesister 發表於 19-8-9 00:51
最高權力既人已經拒絕左,而家係國與國既角力,仲有人覺得林鄭話到事?
...

對!去到呢個階段,已經好明顯。

仲有人認為真係反送中?反警察?

大宅

無錯,聽完心都實曬

子爵府

係好睇!

但朵朵一拎起陀錶⋯ 就忍住⋯

珍珠宮

Pig公主 發表於 19-8-9 01:16
其實呢單野,香港人應該企係一個咩位置?我係90後,我認同自己係中國人,中國人俾人踏上心口我係企中國人 ...

多人上街,係因為生活壓力,覺得政府幫唔到而憤怒,想表達。

第一, 社會停滯不前,反對派嘜都都反係好大原因。試想你係家庭主婦,老公回到家樣樣都話唔好,偏偏你做嘜樣都要經佢同意,你話屋企邊有好日子過,同住仔女點會唔覺煩。

第二, 強推逃犯條例,林鄭已好肯定係行錯呢一著。咁已停左修例,仲搞事就不可原諒啦!

90後無經歷過殖民地管治,唔會明白。
英管時期其實ok架,因為當時根本無民選嘅政府家,大家都係返工放工去玩(就係而家班年青人話好深深厭惡嘅"癈"生活), 但生活安穩,社會繁榮。
而家?

衰嘅唔係中國政府,而係臨走前埋下民主炸彈嘅英國政府 .

大宅

呢個局勢係壓積咗好多民生困難,人口太多,不斷輸入,安居難!你想政府做點事政府却 ...

最慘係,政府唔應唔理,問題仍然存在,雖然而家中國愈黎愈開放,內地人生活都改善好多,30年後係點無人知,可能普遍係民生方面更好,我覺得而家好多人係誇5過自己係香港人,但香港一路被同化同溝淡呢個心理關口,如果會生下一代,我會教佢欣賞中國優點,努力做13億人入面好過批,好過自己有呢種既香港又中國ge無力感覺

男爵府

Pig公主 發表於 19-8-9 08:39
最慘係,政府唔應唔理,問題仍然存在,雖然而家中國愈黎愈開放,內地人生活都改善好多,30年後係點無人知 ...

我同意樓主,所有社會都是由人去適應的,世界系唔會因你我地一部分人去改變的,現時睇到時系中國一日比一日進步,點解我地唔放開懷抱去試下接受一下我既覺得陌生既祖國呢?講真,香港哩十年來同大陸既接軌真系多左好多架,如淘寶,返深圳食,玩,等.去和城市自駕遊,等,令我地對大陸城市加深左認識. 好似依架既囍茶,海底撈,等牌子受香港人歡迎,點解香港人又唔怕哩d大陸牌子有黑心食物呢?因為其實大家真系睇到大學既進一步羅.
可能系好多人心中只系覺得大陸想同化香港,點解香港人唔會只學人地既好處呢?香港人真系只系可以一成不變嗎?以前既香港精神系邊度呢?

子爵府

kurocat 發表於 19-8-9 08:02
咁要睇返先得啦

一定要啊!樓主有post部分應景對白,真係完完全全講出我嘅心聲!

侯爵府

RT 發表於 19-8-8 23:46
德裔政治理論思想家漢娜·鄂蘭(Hannah Arendt)以納粹戰犯阿道夫•艾希曼的審判為實證案例,說明當社會上 ...

同埋迫人去一邊,要表態
話和平解決唔到問題

用暴力,同軍閥有咩分別

珍珠宮

回覆樓主:

琴晚解釋有點震撼,太貼題啦

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Pig公主 發表於 19-8-9 01:16
其實呢單野,香港人應該企係一個咩位置?我係90後,我認同自己係中國人,中國人俾人踏上心口我係企中國人 ...

應同,現在差不多係講愛港定愛國多d,愛國我們變成一個中國,無左兩制,香港所有優勢都會無晒,外國唔再比優待我們,變左中國其中一個二三線城市,過去50年既努力一鋪清袋,以前我們出國,講一句come from hk, 大家既另眼相看,中國能否在更強大更自由,先比我們變一制?

大宅

LeannBB1102 發表於 19-8-9 08:58
我同意樓主,所有社會都是由人去適應的,世界系唔會因你我地一部分人去改變的,現時睇到時系中國一日比一 ...

中國人的民族性就是只愛留在comfort zone.
我是以風險角道來進行分析的。
當你進行風險評估,你會list 出最差的情況。
例如:大陸同化香港
- 繁體字可能會消失
- 廣東話可能會消失
- 言論自由 (非政府方向)可能會消失
- PDPO 可能會消失
等等

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

Fatwing1980 發表於 19-8-9 00:45
我感到好多人都在這兩個月累積了不少壓力。敵對的雙方都開始不太冷靜。
警方只是聽從上司的命令日夜工作。 ...

這個都是我的良好願望
但是政府很明顯係推班警察出嚟等民意翻盤
為政者無道德良心 但又無制度制衡
我好沮喪

複式洋房

好岩形容而家曱甴之禍

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至