自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

C.yan110 發表於 19-8-29 15:52
我覺得自己既強迫症都幾嚴重, 因為我一定要D野要放得好整齊, 無論屋企, 公司定出去食野, D野放得唔正移左位 ...

我會幫人執屋

子爵府

回覆樓主:

我有小小,一收左衫一定要摺,唔摺放係度我會唔鍾意
仲有一日開幾次吸塵機(自動吸塵機開一次,大臣成日開因有小朋友食下餅又開,有時又用掃把)成日覺得地下污糟,一定要着拖鞋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有。細個唔想做功課,打我家姐打到佢肯幫我至心息。 仲有有d固執性格。

而有時迫個仔,要佢做功課,幾時唔俾睇電視。 呢 d算唔算?

呢度大家講d野,講真好多女性
人都係咁架啦.... 點至算去到強迫症既程度?

男爵府

我諗我係有小小,每用完一樣野一定要放回原位,衫架曬衫一定要同一個方向短到長咁掛,餐枱面唔可以放野,牙膏一定要從尾開始用,地下唔可以有頭髮,我一日會吸10次,睇電視一次開5度10度每5到加上去聽

男爵府

C.yan110 發表於 19-8-29 15:52
我覺得自己既強迫症都幾嚴重, 因為我一定要D野要放得好整齊, 無論屋企, 公司定出去食野, D野放得唔正移左位 ...

我有,嚴重到痴線,碗碟只可以擺我指定嘅位,被鋪要折成同一款,整齊,唔可以移位!唔准別人郁我廚房,老公拿完野之後要還翻原來位置,如果我見到亂擺,我就會發曬癲咁鬧人,我雖然只限我自己屋企,但都覺得咁樣唔係好好,俾屋企人太大壓力

男爵府

BBG520 發表於 19-8-29 23:46
我諗我係有小小,每用完一樣野一定要放回原位,衫架曬衫一定要同一個方向短到長咁掛,餐枱面唔可以放野,牙 ...

我都同你一樣,但嚴重過你,杉褲要分開放,唔可亂,一亂就要重新整理。指定嘅地方就擺指定嘅嘢,唔可以隨便換地方,我最衰係連鞋架每一層擺咩鞋都要固定,每人一層!

男爵府

回覆樓主:

我都有,
同事話我張枱十分整齊,無咩雜物

我整理既File index字體,大小,高低,方向要完全一樣,同事將d File亂插,我會順番位置執

Batches會湊整數,每箱batch入倉都鍾意湊尾數係0,即001~050,051~110咁。其他同事會求其排,即001~048,049~107咁

print report我習慣20隻為一疊, 最尾果疊先會係單頭,因為公司system, 每20隻為一頁。其他同事就求鬼其,11隻又一疊,19隻又一疊。

搭見到前面果人衣領反起,好有衝動想幫佢整理

銀包經常清多餘既receipt

晾衫要短至長,同一方向

男爵府

Angela77 發表於 19-8-30 00:30
我都同你一樣,但嚴重過你,杉褲要分開放,唔可亂,一亂就要重新整理。指定嘅地方就擺指定嘅嘢,唔可以隨 ...

你做旣我都會做,但其實我又唔覺係強迫症,我覺得係習慣

男爵府

好正常,强逼症多數只係理自己,唔會理人地是否整齊

公爵府

畀面勳章

evip 發表於 19-8-29 17:14
我强迫自己樣樣都等到deadline 前先做

我最鍾意10:5X 係apps買早餐(KFC/M記)

男爵府

1314625 發表於 19-8-29 16:31
我d「通知」要係零

me2
與智者為伍 與善者同行

男爵府

地下有頭髪一定要即刻(emoji)起掉左佢,無論做緊其他野

男爵府

姬絲汀汀 發表於 19-8-29 21:15
我係,每用一樣野都一定立即放回完位,先再用下一樣野,所以多左好多步驟。“咩”左少少都唔得!
我whatsap ...
銀紙要同一個方向,再順金額排 <-- 一樣~~
BTW, 我地只要求自己係咁啫!

首頁

尾頁

跳至