婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Me too

公爵府

Lavenderlove 發表於 19-12-19 23:51
回覆 liumeowjen 的帖子

人地2000蚊養3個~我地$6000養2個~不知邊個小家啊~

你地50步笑百步,一樣衰

大宅

你俾6000 家姐俾2000
加埋先8000 其實會唔會係99養哂你地呀

男爵府

Butao 發表於 19-12-20 04:44
我都可以想像到 間屋又吾係大 日日咁多人黎 D細路又嘈 心情一定差 比我吾返屋企食飯算 費事眼冤 不過長遠都 ...

agree. 有咩咁唔放心奶奶?真係咁唔放心,咪搬附近屋苑,細細地都好啦,起碼係自己屋企

翡翠宮

回覆樓主:

吾好扮偉大,你只係覺得自己蝕底唧
你奶奶真係超慘
個個都係咁既鬼樣

伯爵府

sinohk33 發表於 19-12-20 08:00
藉口啫,你姑奶一家幾口日日上嚟都話要擔心,香港大把獨居長者,佢哋家人又唔擔心,事實係你老公想慳錢。 ...

咪系囉!好簡單,搬走.你什至可以搬回自已娘家.其實樓主想霸住99間屋就真、又唔低得姑9比小小家用,用盡99 .家姐日日在到打躉、擔心 咩鬼99自已一個人!

別墅

Lavenderlove 發表於 19-12-19 23:56
回覆 Wkcbcb 的帖子

講就好聽~問題吾發生係你身上你吾會明感受~吾好一味指責我~換轉你係我~你吾會咁講 ...

唔好低能啦,自己小氣自私,就覺得全世界既人都係同你一樣。好多人都身處你既情況,但人哋係唔會好似你咁唔抵得人,又自私囉!
人哋自己啊女,就算唔比家用,養晒佢全家都唔關你事啦!你有咩資格出聲啊!你奶奶叫佢女返黎住,叫你哋走都可以啊,因為間屋係你奶奶架!

伯爵府

Lavenderlove 發表於 19-12-16 20:44
老公大家姐生左一個小朋友~我奶奶特登辭工幫佢湊女~湊返學放學沖涼餵飯~佢家姐一家一個星期6day過黎食飯 ...

比著我係樓主,我都会勁嬲,我認我小氣 ……不過想知家姐係有一个大女加肚入面未生果个?定2个女加肚入面1个?佢定兩公婆收入如何?你兩公婆收入如何?其实你都係妒忌家姐生完又生……有老母湊孫……如果你眼寃不做家務……不如三餐都在外吃……甘咪不用做家務……又可以比少啲家用……家姐有冇返工?生甘多未來十年八年应该用盡你奶奶湊……不如你地搬走好過……另問公屋得99……冇62?……几多呎可以訓甘多人?佢老公冇來訓Y麻?……比說話佢兩公婆聽(不過make sure真係比甘少)……或建議佢地申請綜援……比甘少貼錢凑孫……衰過做賓賓……

禁止訪問

禁止訪問

大宅

ming8888 發表於 19-12-29 04:13
你都好有問題! 我都睇唔過眼你咁講, 你係咪有病 大家有份食點解要一個人洗碗? 公平啲就應該輪流 ,我贊 ...

有時邊分得咁清,你唔通打算叫樓主公平地輪流煮埋飯?你咁大怨氣你都來呻一呻吧,呻呻你家中兩位黑面神仲乜攪到你咁燥,你也心同感受?一様無能力要寄人籬下睇面色做人?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

ming8888 發表於 19-12-29 04:49
點樣分唔到咁清呀 ?大家有份食輪流是常識吧! 我只是替人角度去諗 燥什麼底? 我聽樓主這樣說 亦替她不公 ...

咁都俾你估中我屋企張床真係好大, 我無估你情況㗎,係你自己講屋企有黑面神,同無能力搬要忍受唔衞生嘅99. 你早點睡吧,女人捱夜又燥底好蝕抵㗎!仲有唔夠精神點應對99,Have a good night!!
另外我唔會再覆你嗱,不值得浪費時間在道不相同,素未謀面嘅人身上。

珍珠宮

回覆樓主:

你老公唔肯搬係最衰老公啦
成件事最錯係你老公!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

姑奶日日都上來,其實你c6唔洗擔心,搬左大家開心呀

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

就算樓主不安,的JM也不用這麼口臭,家教,離婚都出來了,大家又不是當事人。可能樓主是覺得99不公平,自己老公都是99個仔,對個女就好過個仔。

珍珠宮

除非男家同你是但一方比較大方或遷就人,唔係既話,盡量唔好將自己生活牽涉太多男家既人,一個99都已經夠,仲加埋姑奶姑仔啲仔女一家,會有好多分爭。我係你會盡快搬開。老公想照顧佢媽媽,可以選擇搬近佢媽媽既屋苑。每天放工可以上去99家探下佢或間唔中食下飯咪幾好。如果你生埋,一屋小孩,問題會變得仲複雜。

複式洋房

始終都係佢個女 你又唔係佢個女
佢緊係錫佢多過你啦 從來付出多唔=回報多
係唔抵嫁啦 改變唔到佢心態 改變自己啦
唔好咁放上心啦~

首頁

尾頁

跳至