時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

胡楓掃落葉 發表於 20-2-16 00:10
可能宜家好後悔食哂

禾花雀唔係食農作物既咩?
同埋禾花雀又唔係亞洲同中國獨有.. 東歐既禾花雀近年都大幅減少啊..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

用電蚊拍得唔得(巨型+大量)

男爵府

auhiyo 發表於 20-2-15 22:42
黃花雀唔係食蝗蟲咩?中國應該有人養。

好似話有4000億隻

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

D..D 發表於 20-2-16 00:21

你想像一下有一百隻蝗蟲黏住你個蚊拍 好壯觀

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

andyman 發表於 20-2-16 00:59

試過屋企有30-40隻飛蟻已想死, 100隻蝗蟲會暈左

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Lotharingien 發表於 20-2-15 22:22
啲東非蝗蟲殺到印度,繼續向東就殺入中國
最近嘅距離,要飛過喜瑪拉雅山先喎⋯⋯

之不過可以走遠啲⋯⋯經越南、緬甸、遼國、嘅⋯⋯

又或者學 非洲豬瘟 由 俄羅斯 入境⋯⋯

水晶宮

油炸蝗蟲+啲椒鹽。

水晶宮

Lotharingien 發表於 20-2-15 22:48
如果啲蝗蟲飛上少少入河西走廊就可以直入中原
或者向東飛入緬甸直入雲南
進入⋯⋯絲綢之路⋯⋯使唔使俾駱駝佢哋騎!

水晶宮

蚊拍唔夠電力,電死啲蝗蟲⋯⋯

不如Call 「比卡超」 用 「10萬伏特」⋯⋯電死啲蝗蟲!

男爵府

馬上想起柴九。

公爵府

但係一百隻炸草蜢響隻碟上面,
睇一場波,一礶啤酒,好快就清晒。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

伯爵府

回覆樓主:

我細嗰同家人行山,唔知點解見到一隻大過我當年手指公2倍嘅大草蜢,唔記得點解當年嘅我夠膽伸手去掂佢,被佢強而有力嘅後腳踢咗一吓,手指即刻流血不止。一隻草蜢都令我有童年陰影,如果幾千億隻……我唔識諗

伯爵府

好媽媽勳章

786 發表於 20-2-15 23:31
通勝講咩

如圖

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

好媽媽勳章

Lihoma 發表於 20-2-15 23:17
我又諗起今年通勝

牛仔在牛的左/右邊
有無用意?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

olimo 發表於 20-2-16 03:36
牛仔在牛的左/右邊
有無用意?

我唔識睇通勝,不過睇到嗰幾句文字覺得唔方好囉

公爵府

FJmom 發表於 20-2-15 22:46
黄花雀比人食哂啦

我正想講。仲有咩。

珍珠宮

其實中國都有蝗禍同另外一隻蟲,之前睇微博已經有人講。我唔記得叫咩名了,有興趣嘅自己搵吓資料。

男爵府

V_VPONG 發表於 20-2-15 23:51
禾花雀好似係食五穀類,所以農民好討厭禾花雀

原來食榖又食蟲的。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

D..D 發表於 20-2-16 00:21

你有心理準備後睇相先... 真係漫天蝗蟲。

https://tw.news.yahoo.com/amphtml/4%E5%8D%83%E5%84%84%E9%9A%BB%E8%9D%97%E8%9F%B2%E4%BE%86%E8%A5%B2-%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E6%9C%AA%E5%B9%B3%E6%81%AF-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%8F%88%E5%B0%87%E9%9D%A2%E8%87%A8%E8%9D%97%E7%81%BD-114555799.html

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

auhiyo 發表於 20-2-15 22:42
黃花雀唔係食蝗蟲咩?中國應該有人養。

黃花雀唔係比人食得7788架咩?

首頁
12345...7

尾頁

跳至