自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Carmanwww 發表於 20-4-4 15:02
最想喊係,依家係搵唔到醫生,護士會話醫生唔得閒。
琴晚下午等到晚上10點,最後醫生走了。
護士話,呢啲 ...

見不到醫生,妳可直接要求姑娘叫醫生打電話比妳,姑娘會寫紙仔貼牌板通知醫生。
還有,伯母體重下降,妳也可要求院方安排營養師見伯母,希望幫到她。
樓主,加油!!

子爵府

回覆樓主:

https://cancerinformation.com.hk/web/
上呢個網,有過來病人和各專科醫生的分享。

翡翠宮

sukkiu 發表於 20-4-4 14:30
留在政府醫,得20萬唔夠睇私家,而家你無工作.更需要筆錢來做支援.

x2.你好孝順.

子爵府

回覆樓主:

男爵府

回覆 Carmanwww 的帖子

有㗎,我當時陪我爸爸出入醫院,係醫生講㗎⋯但金額方面就係政府嗰邊決定嘅,總之我地最終係唔需要負擔大數,只係D濕碎錢,但你要有心理準備係要交好多個人資產文件⋯如果你媽有個人資產超過幾多錢就申請有麻煩。加油呀⋯⋯

男爵府

回覆 chocolatebean 的帖子

我仲好記得嗰種無助,因為我向外國住,收到我媽電話我已經喊到豬頭咁,我C6即刻安排佢D工作,個女嘅生活,然後我即刻飛返香港⋯陪住我亞爸出入醫院⋯嗰種感覺真係好難受!

水晶宮

回覆 Jasper911 的帖子

所以病人家屬更要堅強, 陪家人一齊去打仗

子爵府

樓主,祝福妳。你都要照顧好自己身體。先可以照顧好自己媽媽。

複式洋房

kolher 發表於 20-4-4 15:26
我家族曾有2個人曾經都有卵巢癌,所以有少少經驗分享。以你阿媽狀況,已轉移其他部位。起碼都第三期起.基本 ...

呢個真係一個好方法。
但係依家檢驗只係去到婦科專科醫生,仲要等埋胃腸專科,兩科都睇完,檢驗完全有結論,先可以到腫瘤科。
唯有自己有甘緊,就跟甘緊醫院。都知會好煩,但係自己都只淨返呢個方向

複式洋房

吉蒂0603 發表於 20-4-4 16:13
醫癌症很漫長,如果是早期早發現早醫,有買保險,就私家速戰速決。而現實中,就算有能力嘅病人是公、私兩邊 ...

而且佢地一個對幾十個,自私小小講,為左自己屋企人。
都真係要麻煩佢地

複式洋房

Jasper911 發表於 20-4-4 16:50
回覆 chocolatebean 的帖子

我仲好記得嗰種無助,因為我向外國住,收到我媽電話我已經喊到豬頭咁,我C6即 ...

可能我好小小,仲可以搵到,直接聯繫。
某程度心理上係真係唔想接受揀中自己媽媽,但係行動上輸唔起

複式洋房

Jasper911 發表於 20-4-4 16:41

有㗎,我當時陪我爸爸出入醫院,係醫生講㗎⋯但金額方面就係政府嗰邊決定嘅,總之 ...

我父母就一定無乜錢,係差在我淨返既小小會不會受影響,因為一直存係銀行。

珊瑚宮

男爵府

佢哋只會查當時人,你同你亞爸有幾多不受影響⋯⋯我亞爸當時算嚴重所以D醫生都好幫手⋯⋯我真心希望你媽媽會好快冇事。你一定要堅強撐住呀!

象牙宮

回覆樓主:

祝福你倆!加油!

男爵府

Carmanwww 發表於 20-4-4 17:41
呢個真係一個好方法。
但係依家檢驗只係去到婦科專科醫生,仲要等埋胃腸專科,兩科都睇完,檢驗完全有結論 ...

其實10萬元2次化療(如果不去養和);呢個價錢其實我已經預鬆咗;正常我估8-9萬ok!因我舊年我全程負責屋企長輩的療程,所以較為清楚。另外記著幫你媽媽申請公私營病曆互通。叫醫健通!另外第一次見政府腫瘤科醫生;叫他比張証明書去醫院社工申請傷殘金(每個月大約有2仟)和有2元車船津貼!

大宅

回覆樓主:

一定留係公立醫,我有親友有cancer係公立睇,公立治療同配套都好好,而家病情已經穩定左,只需定時服藥及覆診,日常生活已經回復正常了,祝福你媽媽

子爵府

Carmanwww 發表於 20-4-4 17:47
而且佢地一個對幾十個,自私小小講,為左自己屋企人。
都真係要麻煩佢地
...

子爵府

回覆樓主:

複式洋房

kolher 發表於 20-4-4 18:41
其實10萬元2次化療(如果不去養和);呢個價錢其實我已經預鬆咗;正常我估8-9萬ok!因我舊年我全程負責屋企 ...

醫健通,我都整好了。呢個方法都係我依家等齊報告後,最想實行,有限度地盡快治療。
星期一都去醫院申請埋病歷記錄落來,想清楚知道做左咩檢查,亦方便我有機會搵私家。
周圍問人,都有人提意,媽媽病情唔理點都好,有一樣一定係真就係嚴重擴散,如果等公立排期化療時間長,齊報告即刻入私立醫院。打幾針,一開始左化療就同時寫轉介信俾政府排。同你講一樣,大概捱2.3針就可以入返政府醫院。
但係我除左好蠢地搵到養和一位婦科醫生同一位外科醫師,就未搵到其他私立醫院醫生。佢地開左我50萬化療費,未計其他。。我真係賣身都搞唔掂。
你有沒有介紹? 診所果啲我未敢搵,總覺得醫院好啲

首頁

尾頁

跳至