夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Sneezy1002 發表於 20-5-9 20:24
早兩人嘈左大交, 都有講話以後開聯名戶口各人入錢, 但其實已經解唔到我心結, 我真係冇晒信心
...

我覺得只係開戶口都唔夠誠意,佢應該一次過比返過往二年租金工人既一半費用出黎。

珍珠宮

回覆樓主:

2公婆應該要為個家庭付出,不論金錢同時間,你老公的行為完全不能接受,好像你養他多d,俾次機會他去改,改不了,可考慮分開吓

大宅

獨力去行嘅感覺真係好孤單,如果傾過都無改善,我會死心

複式洋房

Sneezy1002 發表於 20-5-9 06:57
真係好想走, 想問下, 係我太計較嗎?

兩公婆都要返工, 但我返工時間可以彈性安排, 佢月薪多我一萬, 加埋算 ...

呢幾日再詳談, 應該冇小三問題, 返工放工都準時, weekend 又話一定要係family day, 除非佢用左羅志祥時間管理學, 但問究竟咩原因令佢覺得可以咁樣, 佢自己都解釋唔到, 最後答左句我以為你搞得掂... 成日覺得我係講錢既問題, 我點強調我在意責任感同信心問題, 佢好似唔明白咁, 傾到心身疲勞...

男爵府

回覆 Sneezy1002 的帖子

你同返佢講,依家就係攪唔掂,就係缺乏咗佢嘅參與同經濟支持,依家好大壓力。
作為老婆,雖不至於完全依賴丈夫,但某個程度係希望得到丈夫嘅保護同關懐,在家庭崗位上互相支持同分擔。佢要明白呢一點。

如果仲唔明,叫佢角色調轉一個月,等佢經歷下你一個月所經歷的。睇佢咩反應。

我認為,凡事只要有心,會從行動反映出來。

複式洋房

Sneezy1002 發表於 20-5-12 04:14
呢幾日再詳談, 應該冇小三問題, 返工放工都準時, weekend 又話一定要係family day, 除非佢用左羅志祥時間 ...

會唔會其實佢無返工或者轉左份無咁多人工既工,比唔到錢妳咋?

有時因為男人唔想無面所以死撐。。。

試吓用阿b黎帶出話題,阿b有乜乜新洗費,試吓引導佢由小錢開始出丫。

侯爵府

2024年龍年勳章

呢幾日再詳談, 應該冇小三問題, 返工放工都準時, weekend 又話一定要係family day, 除非佢用左羅志祥時間 ...

“最後答左句我以為你搞得掂”

以前未結婚,妳地咩嘢情況?
係咪妳照顧佢多?
妳地似係新婚磨合期+生BB兩樣人生大事炒埋一碟,結果男女唔同步。
佢答得呢句,好似仲未認知到自己做人夫做爸爸的變化。而妳又似乎由拍拖時對佢冇責任期望,一下子對佢有丈夫及做爸爸的期望。兩年時間太短,佢仲未適應。
"未生之前, 經濟各自獨立, 老公表現算幾好, 產檢會陪, 屋企新裝會自覺安排除甲醛, 會抺屋, 會一齊買BB野etc"
似乎佢原本唔係咁差, 如果判斷錯誤而放棄對方有D可惜。

子爵府

回覆 Sneezy1002 的帖子

睇完你所有回應,都係開錯咗個頭,結咗婚無一齊住,根本所有嘢都唔係兩個人一起去付出經營,到生完仔就見真章。

我諗你同佢好好咁坐低傾清楚,金錢付出係一個問題,時間心機又係另一個問題,你哋最需要面對係大家應該了解到角色上的改變

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

佢都癡癡地!租屋,工人,養B.....全部都要錢,點解佢要你一個人俾晒!完全無責任感

首頁

尾頁

跳至