自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

twllc 發表於 20-7-17 19:00
我係孖仔加細女,依家已經10歲同8歲,我女同是但一個哥哥就可以一齊玩,但3個一齊玩就好易出事.... 2個仔成 ...

咁又係...我之前冇諗過唔同性別個個會孤單左,我主要係驚而家bb細梗係覺得好得意好冧,過多幾年佢地大左識駁嘴就好激心

大宅

vvevv 發表於 20-7-17 19:03
咁嘅環境仲想生? 你覺得小朋友會唔會開心?疫症又唔知幾時完,天氣又愈來愈熱。地球唔多適合人類住架喇。
...

暫時疫情嚴重梗係唔想生住,我本身個plan係諗住過多1,2年再生,不過個個朋友聽完反應都係生b=害左佢地

子爵府

回覆樓主:

我剛生左第4個, 之前湊3個不難, 可以說是輕鬆, 只是初生階段會真的好累, 過左這階段就好好多。

子爵府

開頭諗住第二胎有多一個陪大
點知陀twins.....
每日嘅世界都圍住d小朋友轉
大個果有兩個興趣班要上 ...
黎緊加埋兩個細既 用多好多錢
除非對小朋友無要求..../錢唔係問題
唔係香港地兩胎真係夠哂了....

男爵府

回覆樓主:

我有三個,仔仔女,個女係意外有左,又想追女,如果又係仔我未必生出黎
首先你帶幾次返興趣班,又要安排人睇住個細,返哂學之後可能3個唔同又要去3場家長會,買3次書
你一係就咩都唔理,讀happy school冇興趣班,一係就有錢請最少兩工人一司機,否則真係長期好忙好攰

大宅

hippoo 發表於 20-7-17 19:20
你有1個定2個工人呀?

而家係1個工人,如果再生應該請2個或者我ftm+1個工人

男爵府

我係孖仔加細女,依家已經10歲同8歲,我女同是但一個哥哥就可以一齊玩,但3個一齊玩就好易出事.... 2個仔成 ...

係,去旅行一定要2間房又住唔滿,人地一家4口兩大兩小住一房剛好,可能我要生多兩個住得滿先抵

公爵府

回覆樓主:

一陣a又話你唔拖佢,拖b同a,c又話你唔拖佢
依家放假有時係糖痴豆,有時3個就一齊打2交

子爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?
而家已有一仔一女,次次同親朋友講有生3個 ...

我3個 自己湊, 好耐以前有菲傭幫手,但個個都借我黎香港後走人, 生左第3個坐完月後,開始一打三生活, 當時大4歲,中1歲,細初生。 當時送大女落樓坐校車係"咩"一個,推一個。 亞二亞三時間安排一樣, 再大d買孖B車, 成日一湊3去公園去街。 大大下佢地會自己玩, 互相照顧。 如果自己病時,就真係好辛苦。但慢慢慣左,上埋學, 會輕鬆好多

子爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 19:49
咁又係...我之前冇諗過唔同性別個個會孤單左,我主要係驚而家bb細梗係覺得好得意好冧,過多幾年佢地大左識 ...

忘了一點,一定要訂規矩!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

如果有錢有工人有地方係輕鬆嘅,
如果無錢無工人無地方再加埋有adhd有讀寫障礙嘅,真係教到想自殺嫁
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

回覆樓主:

三個難湊與否,要睇湊果個咩準則;有冇心力湊。

(ps,我係三個,我好攰,有工人,全部跟我瞓,2020先正式二大自己瞓)

如果10個都同我最大一樣,我10個都願意,雖唔係100分孩子,但肯食,聽教,熱情,

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

自己湊得掂又養得起,洗鬼理人講乜

子爵府

回覆樓主:

我ftm湊4歲同16個月,前晚貪方便冇做安全措施,哩兩日成日唸如果中左第三個點算。經濟上勉強解決,心力上有啲怯。
好佩服伍偉樂有四個小朋友,佢壓力不少,唔知有冇長老經濟上支持佢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

湊一個最困身. 湊兩個冇問題. 湊三個初初好似湊一個咁, 之後再早d甩身, 因為大仔可以幫更多, 佢地又可以以不同組合一齊玩. 無可否認爆笑同勞氣程度有時會隨住人多而增加.

話就話年長小朋友可以幫手, 但我覺得都唔好太過份. 我隔離屋生4個, 成日見個初中大女好似湊仔咁湊住個四仔bb 出街, 佢高小時都係咁湊住三細佬bb, 一係手抱一係推bb 車去超巿, 人人去玩但果女仔就抱住個b 咁睇人玩, 果d 幫手我反而覺得over 左.

男爵府

我同你一樣,孖仔加細女,8歲同4歲,我一個湊三個。大哥會照顧妹妹或者會陪佢玩,二哥就成日蝦個妹,可能以前乜都係哥哥就曬佢,而家佢夾左響中間,冇人就佢之餘仲要就個妹,變得好曳成日激嬲我,可能想我注意佢卦,有時三個一齊玩就夾埋蝦個妹,屋企唔係熱鬧而係好嘈

伯爵府

淨係搵學校,伴讀,輪住傷風感冒...我都已經頭暈暈,重要好彩就身體健康,無乜學習問題,touchwood的話真係顧得邊個。如果有$有資源有人湊就唔同。

大宅

kgm 發表於 20-7-17 22:08
我同你一樣,孖仔加細女,8歲同4歲,我一個湊三個。大哥會照顧妹妹或者會陪佢玩,二哥就成日蝦個妹,可能 ...

聽完大家分享都有d動搖 有冇jm係生左3個覺得好彩有生呀3架?

珍珠宮

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 22:21
聽完大家分享都有d動搖 有冇jm係生左3個覺得好彩有生呀3架?

子爵府

bosch 發表於 20-7-17 22:07
湊一個最困身. 湊兩個冇問題. 湊三個初初好似湊一個咁, 之後再早d甩身, 因為大仔可以幫更多, 佢地又可以 ...

上一代大女當家好平常,哩一代好少,因為功課壓力大

bosch    發表於 20-7-18 02:31

首頁

尾頁

跳至