自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

K3太细,專注力都未能太長,何解咁细個就要補習呢。唔好太细就定佢為資質差,呢個年纪應多鼓勵佢,培養自律性,增自信。試下改變唔好用補習,用遊戲形式睇下會否改善,教小朋友都要睇孩子性格,家長更要有無比耐性,唔好太負面經常打擊小朋友,加油呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

K3.....咁快判佢刑, 早咗啲喎...唔好聽人講咁多, 人人發展快慢不同, 唔好同人比較!

子爵府

回覆樓主:

一對一有用。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

自己幫或出去上堂都得,但唔好諗住一定會成功,好可能係過程中好灰心沮喪,激到嘔血。事實上每個人際遇不一樣,勤力一定要,而父母亦盡咗人事教佢就問心無愧,亦睇佢自己造化

珍珠宮

回覆樓主:

我仔幼稚園時期都俾人話過唔多專心,上堂一舊雲,我同先生都好頭痛....

偶爾一次我同佢睇一本英文故事書,啲字好深但內容十分有趣,佢非常留心,後來,我就同佢睇曬嗰個作者嘅故事書,之後我成日同佢去圖書館睇書,爸爸亦日日同佢睇報紙,佢好開心,因為佢好想知道香港每一日發生緊咩事.....其實,每個細路仔都係好有好奇心,好鍾意學新嘅事物,又想知道世界上發生過咩事……

到佢一年級,班主任已經話俾我哋聽人哋小朋友唔明嗰啲詞彙,我個仔一講就明……因為佢鍾意睇書,中文英文能力都幾好,我哋唔需要買咗太多補充練習俾佢做都OK

續.....

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不妨一試!!!

珍珠宮

續.。....

到咗三年級,佢遇到一個 好好嘅數學老師,成日鼓勵佢,佢科數都攞到幾好嘅成績,下學期已經攞到班嘅第一名.....

小朋友從小最緊要係培養良好嘅習慣,唔好俾咁多電子產品佢玩,而閱讀我相信對於佢嘅語文能力有好大嘅幫助,因為語感強左,亦都大大利於佢作文能力,數學真係要練習多,清楚明白,明白先會有興趣學落去,只要用啱方法,一定事半功倍,同埋記住小朋友都要多啲鼓勵,佢先有動力繼續努力,希望遲啲聽到您嘅好消息

wcpcelia    發表於 20-7-19 17:17

水晶宮

回覆樓主:

咩朋友?咩成年人會咁樣講嘢 ?咁細個就放棄佢?

伯爵府

回覆樓主:

你肯定果d係你朋友?
咁講野既

珍珠宮

回覆樓主:

補習多多少少會有幫助,但我個人覺得咁細,多數係學習態度問題,不如有時間試吓自己教,親身感受小朋友嘅問題:無興趣、太難、專注力不足⋯⋯咁先可以幫佢搵方法解決

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

快樂股民 發表於 20-7-19 11:47
扯,當年我中學讀名校,中三升中四會foul走十幾人,當時我好懶散,所以成績唔好,中三下學期時班主任對住 ...

你老師激將法用得好!
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

k3都補習,小朋友真係慘

男爵府

YKU_123 發表於 20-7-19 11:17
我個女K3, 老師話佢上堂發夢,放學問佢教過咩,重來唔識答!屋企教佢冇心聽,發夢攞!想請1對1補習老師,身 ...

你d 朋友把口咁衰

水晶宮

我個女K3, 老師話佢上堂發夢,放學問佢教過咩,重來唔識答!屋企教佢冇心聽,發夢攞!想請1對1補習老師,身 ...

將來選間活動/國際小學,估合俾發展!

伯爵府

回覆樓主:

點都試下。
你自己有冇在家同佢溫習?感覺如何?

男爵府

Rainy 發表於 20-7-19 15:11
k3都補習,小朋友真係慘

唔慘,佢又唔聽我教,無心機學,搵個專業補習老師,游戲學習,陪讀故事書,我相信佢開心,易入到腦!

公爵府

我個女K3, 老師話佢上堂發夢,放學問佢教過咩,重來唔識答!屋企教,雲遊!想請1對1補習老師!身邊幾個朋友 ...

我覺得仲係幼稚園階段,你要幫佢搵出問題所在(冇興趣? 冇專注力? 語言能力未夠好表達唔到?),同埋建立學習興趣。 如果就咁搵坊間的補習的確冇用。
但當你搵到個問題係邊,搵到夾到佢嘅補習老師幫佢,咁樣嘅補習就會有用。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 YKU_123 的帖子

補習要睇老師好唔好, 有D老師教得好都有D用, 唔好果D唔補好過補.

珍珠宮

我個女K3, 老師話佢上堂發夢,放學問佢教過咩,重來唔識答!屋企教,雲遊,加上我英文差!想請1對1補習老師 ...

係咪細b

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

K3太早補啦
如果英文可以試下,上小組班
媽咪自己有無時間跟先?
有可能係佢吸收慢

我仔細個都依家小5,
都係吸收慢

可能因為慢,做試卷細心
成績唔差