自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小熊heart 發表於 21-7-9 10:59
依家讀書真係唔容易 可能係我地自己無咩準備所以心慌慌

請嘗試研究你住宅區網附近的中學或你阿女小學校網附近的中學,那些比較多合心水的學校,那些與小學有連繫,如果有你就插班去那些學校。唯有轉過彎咁行。否則升中自行階段的時候,考學校一定睇成績優良,操行優良,及體藝方面有特異功能,才會考慮你的子女。

詳情請仔細研究小學概覽及中學概覽,教育局網頁有,裏面列出學校屬於官立津貼定私立,自己再上網研究。一定要做足準備,冇人會幫你,大家喺學校都係競爭,其他家長也不會教精你。自己想啦。

子爵府

BK Milk勳章

小熊heart 發表於 21-7-8 18:46
今日排隊湊放學聽到媽媽們講要預備考中學要小一就開始預備我仲每日俾個女玩 咩都無預備,請問媽媽 ...

唔洗咁快緊張住!
咁樣你和小朋友都好大壓力!

初小開始慢慢培養:
- 抄齊手冊,自己做齊功課;
- 溫書由父母幫下,慢慢進步到自己溫;
- 興趣/課外活動,可以試下,但“精”就1樣就夠,有機會可以參加下比賽。

高小就開始成績,名次好緊要。
報中學都會睇小四至小六成績表。
父母最好可以小四,小五開始帶小朋友參觀心儀中學或去開放日等,了解下間學校。

父母要了解小朋友能力,讀書風格來決定選咩中學。有D中學有精英班,好谷;有D又好自由,但考試好深,等等。

利申:兩名子女都上中學了

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知你聽咩人講...但個人覺得唔係七歲就要咁樣做...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要咁早準備?先讀好校內野先!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我可以話係幼稚園時開始準備, 但我係hea住準備果種, 主要俾佢讀私幼. 入咗間直資一條龍小學後就hea晒, 因為學校基本上收晒小學部所有學生, 呢兩年呈分試遇著社運+疫情, 我地都係hea住考. 我見要考中學嘅朋友都主力谷成績, 視音都有喺校外學, 確保所有呈分科目都有好成績.
我諗睇你想仔女入邊類學校. 想入top嘅學校, 就要考好呈分試.

水晶宮

mizuho 發表於 21-7-9 08:51
其實咁樣入讀B1學校,個小朋友好辛苦
讀書一定唔得,靠隊友亦好難融入學校生活
記得細個F1時有個同學靠游 ...

又咁講啦⋯⋯如果成績差,靠專長既都係名校資源豐富

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至