自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Timelessyan111 發表於 21-7-22 21:35
聽做銀行中高層朋友話公司強烈建議要打,半島都係,仲有冇其他例子係本來唔想但被公司強迫呢?

果d自願打 ...

其實將心比己,做得生意梗係為搵錢。如果有前線職員染病,公司要關門24-72小時去消毒。經濟上損失係公司要攬。仲要如果員工要強檢,公司又有損失,同事又麻煩。

員工唔想公司跌錢導致份工不保,我覺得自己都應該要打針。呢d時候真係要站係公司立場諗下。

當然有medical reasons就另計啦。

hungng    發表於 21-7-25 17:02

珍珠宮

虎到金來勳章

無話可說 發表於 21-7-22 22:31
我知係有,唔打針只可以係公司做後備,唔可以對客,即係無工開

我知有啲公司要啲service providers 打左針或檢測陰性先可以上黎,否則zoom,我諗好多大公司都會咁要求,想做生意長遠都係要打

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

公司無迫

水晶宮

我聽一個朋友講,唔打針有機會唔續約

子爵府

回覆 1314625 的帖子

即遲d可能打左針就有工返.無打針果類就搵唔到工.

男爵府

其實掉轉角度諗,如果有一人中招,成間公司嘅員工要隔離,公司又要清毒,唔能夠營業,對公司損失好大,所以佢想員工打針都好正常

珍珠宮

Timelessyan111 發表於 21-7-22 21:35
聽做銀行中高層朋友話公司強烈建議要打,半島都係,仲有冇其他例子係本來唔想但被公司強迫呢?

果d自願打 ...

為己為人… 都應該要打既…

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我唔打針係因為我唔信任政府,唔想通關, 呢啲都唔知咩理由。 為反而反,連正當嘅嘢都可以唔做,其實保護自己啫, 出咗事又話政府嘅政策有問題,唔封關害死佢。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

講真,一個中,成間公司就奶嘢,十幾日開唔到工, 所以為公司嘅利益,當然啦大家打針

子爵府

果d自願打 ...

d人覺得公司叫你打,你可以揀唔做,唔算逼

識人老細講左唔打就無得升,同埋要自費做檢測,係呢度都黎講都唔算係逼,因為可以揀唔做同唔升

男爵府

果d自願打 ...

高層要去trip, 全部要打左先

水晶宮

Timelessyan111 發表於 21-7-22 21:42
出notice講明除非健康理由,否則一定要打

我以為是揾個標型大漢強拉去打針.....

大宅

聽講某酒店, 唔打針要拎NO PAY LEAVE 到冇疫情為止。

水晶宮

twokids 發表於 21-7-23 09:57
聽講某酒店, 唔打針要拎NO PAID LEAVE 到冇疫情為止。
保護員工

伯爵府

littlesister 發表於 21-7-22 21:39
點為之迫?

暗示會炒人
好多公司都係咁

侯爵府

個大環境在改變, 工作要求都在改變, 你要份工自然要打, 無論情唔情願, 都係自己選擇, 選攞要扮工。

我地公司做大陸, 開始有場所吹風出嚟, 遲D要求一定打咗針先入得, 或者某D省市之間要打咗針先可以去, 公司冇迫我地打, 提都冇提過, 但你會plan出差(同埋出差自己都唔敢唔打, 保護番自己), 唔打就邊度都唔駛去, 連工作場所都入唔到, 我地的工作係入唔到場所做唔到, 等於廢武功, 咁算唔算迫? 我覺得係因應環境, 為保飯競爭力而作出的改變囉

別墅

Robinrobinrobin 發表於 21-7-23 01:34
d人覺得公司叫你打,你可以揀唔做,唔算逼

識人老細講左唔打就無得升,同埋要自費做檢測,係呢 ...

聽完咁多人講,發覺好多企業都迫員工打

大宅

回覆樓主:

睇下你點樣定義'逼', 如果你話俾人夾去打/ 講到明唔打就炒,咁我公司就冇。
但hr有瘋狂關心同事打左未,詢問唔打既原因。有d同事嫌煩就最後有打到,有d堅持唔打既就繼續拖囉。

話公司會唔打就炒既其實係咪做緊細公司?大公司我覺得唔敢講到咁白,仲唔驚俾人放上網咩。就算話銀行,我都識人做銀行冇打到既,話公司只係'強烈建議打'姐,最後又冇炒佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

twokids 發表於 21-7-23 09:57
聽講某酒店, 唔打針要拎NO PAID LEAVE 到冇疫情為止。

咁唔打可以轉行
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 21-7-22 21:47
佢地唔直接迫
但話若唔打,會揾打左針嘅返pt(飲食業),不開名,當事人打左
...

咁冇打的長工有冇糧出?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
12345...6

尾頁

跳至