自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 09:13
回覆 yuyueng 的帖子

冬姑同瑤柱....同箱還有D圖書 / 鞋 / 衫咁....(佢走時話拎唔到咁多)叫我而家寄過去呀 ...

海味可能會麻煩d, 人帶入境都好似唔得

https://static.hongkongpost.hk/ecship/send/zh-tw/VPX_prohibited.html

英國
常見禁寄物品
所有食品 [常見例子:奶類製品 (包括動物或植物奶製品) 、海鮮及肉類 (包括未經烹調或已風乾的海鮮及肉類,例如海味和肉乾等) 、酒精飲料、罐頭含水產品 (例如罐頭鮑魚、含醬汁的罐頭或包裝食品等) 、食用油、豆類、轉基因大米、大米產品及月餅]

珍珠宮

tammymommy 發表於 21-9-16 18:43
係咪要去郵局攞咗郵件編碼先可以報關?

唔係,你揀冇手寫郵遞單個個,你報晒關,填晒地址,到最後佢會出張waybill, 你印張waybill出黎,貼落箱度拎去郵局

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 TongSzeLai 的帖子

今晚99梗係唔放過我,又開拖啦。。。佢話:(姑9)明明問左英國可以入境(海味)架。我話:哦,好呀,你地問清楚就得架啦,到時打回頭比double運費唔關我事。之後佢又縮沙。。。。話問清楚個女先

伯爵府

tammymommy 發表於 21-9-16 08:20
請問寄平郵包裹去英國可寄多少公斤? 同埋係咪要先報關, 想寄d日用品、食品比親戚, 想用平郵寄多d, 仲有d咩 ...

hkpost office ,,有express ,2kg around 2xx

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 nisha 的帖子

我問左係英國既朋友,佢話佢屋企人寄海味比佢用郵局平郵,寄到。。。所以應該郵局可以的。。。(係我唔得閒搬d野落郵局寄,99嫌麻煩又唔想搬落去。。都over 10kg的)

侯爵府

2024年龍年勳章

去郵局寄最方便..
電子報關…貼好郵費…..就得..
我依家先開始幫個fd 寄…仲要陸續有嚟..
Jm 我明白你…真係好煩…

男爵府

2023年兔年勳章

fanny590 發表於 21-9-16 20:29
唔係,你揀冇手寫郵遞單個個,你報晒關,填晒地址,到最後佢會出張waybill, 你印張waybill出黎,貼落箱度 ...

明白, 我試吓先, 係咪紫藍色個個, 唔該晒你

wcpcelia    發表於 21-9-17 10:59

男爵府

2023年兔年勳章

Moppyhaha 發表於 21-9-16 21:56
去郵局寄最方便..

係呀!真係好煩, d郵費咁貴, 平郵我見頭1kg $348, 之後每1kg $20, 咁一次寄多幾kg咪抵好多, 但又驚過去£39收稅, 好矛盾

男爵府

2023年兔年勳章

Moppyhaha 發表於 21-9-16 21:56
去郵局寄最方便..

究竟報關先定郵局, 其實我去咗次郵局, 佢比咗幾個label 我反去報關, 咩speed post,ems... 返到屋企都唔知邊個先係平郵

珍珠宮

tammymommy 發表於 21-9-16 22:07
明白, 我試吓先, 係咪紫藍色個個, 唔該晒你

紫藍色個個

男爵府

2023年兔年勳章

happyrabbitgirl 發表於 21-9-16 13:37
我聽過朋友講寄過郵包,其中裏面有一盒類似金莎朱古力去英國,點知海關係英國收返收件人約港幣200幾蚊嘅關 ...

朱古力個邊仲平, 親戚叫我唔好寄

男爵府

2023年兔年勳章

TongSzeLai 發表於 21-9-16 08:53
報關就一定,有些食物好似唔可以寄。我4月頭寄過平郵去London,足3個月有多才到。。。最近船運緊張,要有 ...

多寄平郵平好多... 唔急, 等佢哋慢慢等吓

珍珠宮

tammymommy 發表於 21-9-16 22:23
究竟報關先定郵局, 其實我去咗次郵局, 佢比咗幾個label 我反去報關, 咩speed post,ems... 返到屋企都唔知 ...

揀紫藍色個個, 到時有得你揀用平郵定空郵, 要入地址箱尺寸物品, 揀去到郵寄先俾錢, 拎住WAYBILL同箱去郵局寄

琥珀宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 16:16
回覆 bosch 的帖子

而家就係全世界覺得我唔幫手做.....(我心諗﹐我都搵左咁多資料﹐又問左FEDEX﹐又睇埋EM ...

叫你老公寄俾佢妹啦

男爵府

2023年兔年勳章

fanny590 發表於 21-9-16 22:28
揀紫藍色個個, 到時有得你揀用平郵定空郵, 要入地址箱尺寸物品, 揀去到郵寄先俾錢, 拎住WAYBILL同箱去郵局 ...

明晒! 唔該你呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tammymommy 發表於 21-9-16 18:46
吓... 我想寄d點心麵等零食都唔可以平郵? 平郵多寄好似平好多

郵局平郵或EMS / E express (比EMS平但每次上限2KG)都可以寄零食,我自己次次都系起公司部電腦報關兼print埋出黎,不過見郵局有部機可以做報關既。

別墅

tammymommy 發表於 21-9-16 22:23
究竟報關先定郵局, 其實我去咗次郵局, 佢比咗幾個label 我反去報關, 咩speed post,ems... 返到屋企都唔知 ...

上網報關先,報完關,有張电子記錄, 你print出嚟(我會貼一張在郵包面),再拿去郵局寄平郵。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 tammymommy 的帖子

我去到郵局先報關...我都係第一次寄....

首頁

尾頁

跳至