自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-10-16 21:38
因很少用fax,一向冇另外申請, 十幾年都係用一洞變二洞電話接駁器分享同一家居電話號

用得密才要兩個電話 ...

係有兩個電話號碼的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

newcook 發表於 21-10-16 17:55
下?fax過去都係copy黎咋喎,有咩分別?

對方(公司/政府部門)堅持不收email或photo attachment, 一定要收正本或fax, 我可以點?

機構定下的規距, 同職員理論都冇用

珍珠宮

我哋公司已cut fax 最少4年。
早排我要補私人文件比稅局都用email啦。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-10-16 16:15
https://m.yohohongkong.com/product/48219-Canon-Pixma-TR4570-無線多合一打印機-香港行貨

Pixma仲有傳真 ...

剛剛 check 左,Canon trade in 個價平 d

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

試吓Brother, 都仲有好多款有fax
https://www.brother.com.hk/tc/multi-function-centres.html

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

Brother 2840 ,我公司用,質素唔差,千零蚊,幾襟用
I 大蚊豬   

翡翠宮

回覆樓主:

多謝咁多位的好介紹

珍珠宮

睛靈勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-10-16 15:14
我係哩款 TR4570,其實機唔貴,係貴在墨

基本上所有printer 都係賺墨錢, 機唔值錢, 所以要用有大容量墨合既機/同check 咗淘寶有代用墨先好買, 近年應該買可以倒墨水既printer

DoReMi媽媽    發表於 21-10-16 23:49

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-10-16 12:31
家中inkjet printer 壞了,
去網找,
現在的All in One Printer已唔興有fax 功能了?

新鴻基有啲商場嘅 客戶服務中心可以 免費幫人Fax

伯爵府

Scan 左,用 app fax

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 21-10-16 21:42
對方(公司/政府部門)堅持不收email或photo attachment, 一定要收正本或fax, 我可以點?

機構定下的規距 ...

前排公司收政府部門招標文件,佢fax過嚟
之後奪命追魂要我哋一定要吸返acknowledgement再fax返去(acknowledge收到佢個fax!)
真係人都癲

有時真係人在江湖 身不由己

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

happylife28 發表於 21-10-17 03:34
有咩好爭辯呢? 樓主都講左要用 fax, 人人情況唔同, 你公司唔用唔代表人地公司唔用!
...

講兩句自己嘢就叫爭辯?!

男爵府

LokYauYau 發表於 21-10-16 13:06
用左呢部Ep WF好多年,so far so good,但没有用環保墨

我屋企都系用呢隻牌子,系加入墨水款,加一次墨用成2年, 日日有print嘢。由於少用fax,我每次用就拔個電話線插過去用。1x年前試過申請fax號碼,收垃圾廣告收到怕。

珍珠宮

依家有scanning就已經唔需要fax,何必再裝多個port入電話線,而且有fax功能嘅都係大牛龜又貴,唔多適合家庭用。
去京東睇,貨品好齊,HP、聯想、佳能都有出,但最好搵咗model後香港買,要考慮香港保養是否比較麻煩。

伯爵府

DHA勳章

Jasmine-4711 發表於 21-10-16 12:31
去網找,
現在的All in One Printer已唔興有fax 功能了?

剛剛行街見到.有fax功能
大角咀新九龍廣場

子爵府

去網找,

我用呢款,好好用

子爵府

去網找,

同問, 都想買影印機, 影印, 印野, 最好有晒相功能? 但46 話如唔係經常用墨會好快乾, 可以點解決?有邊個型號可推介?

不過, 樓主你要fax 功能, 米要有埋fax no ? 係咪商用先可以?

翡翠宮

mizuho 發表於 21-10-17 08:12
依家有scanning就已經唔需要fax,何必再裝多個port入電話線,而且有fax功能嘅都係大牛龜又貴,唔多適合家庭 ...

我在上面已解釋過,
某些公司及政府部門只接受正本或FAX,
拒絕接受scanned doc 或 相片attached to email 或 whatsapp image.

我不可以去改機構多年來的規矩

翡翠宮

lemonlemoncc 發表於 21-10-17 09:55
同問, 都想買影印機, 影印, 印野, 最好有晒相功能? 但46 話如唔係經常用墨會好快乾, 可以點解決?有 ...

有A貨墨盒或淘一瓶墨汁用針筒注射入墨盒.

商用/在家wfh, 用得頻密才要申請另一條線.

我同家人只係間中用一次, 在家中十多年來都係用接駁器一變二洞, 分別插入家居電話及fax 機.
當然, 用緊fax時, 不可同時用電話. 用電話時亦不能收到fax.
但幾個月才fax一兩次, 冇衝突

首頁

尾頁

跳至