自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

呢度好多人包括我都好好奇小朋友點答,但樓主又唔回應喔

水晶宮

staedtler22 發表於 21-12-2 21:32
最後可能想報東張西望

傷得好勁?你都冇講小朋友點講?

水晶宮

liy7239 發表於 21-12-3 01:55
呢度好多人包括我都好好奇小朋友點答,但樓主又唔回應喔

咪係,資料又唔全面,點傷法, 拳頭咁大的傷定1粒沙大細的傷,比人打的傷定玩嗰時撞到的傷

伯爵府

bonbonyy 發表於 21-12-2 22:34
樓主講咁耐都唔講小朋友究竟乜事,只係不停話學校有問題???仲話要報東張???
...

同問。
點解不停迴避

珍珠宮

回覆樓主:

今朝校方點回應?

男爵府

咁係咪confirm係學校裡整傷?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

staedtler22 發表於 21-12-2 20:27
有影相,sorry都無一句,重要自己發現,我想問班主任真的會看不到嗎?

不止影相
其實每一次都要看醫生
寫醫生證明是瘀傷

最好驗埋血
證明不是血有問題

在家長 group勸涉事者自首
第一次當意外
第二次就係蓄意傷人啦
表明追究到底

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會引導佢話我知發生乜事, 可能自己撞到 可能玩既時候大家 踫撞到, 我會叫佢小心D
我會又若無其事咁同老師講, 問我個小朋友係唔係 成日亂咁撞撞到瘀晒, 睇下佢點講

老實講, 如果係老師做, 宜家D小朋友好醒目 會同父母講

我成日一出街買開野, 就會買到似走難咁返屋企, 幾個月前 有個男仔10, 11歲左右 同佢阿媽平排咁行, 條路又窄, 個細路又唔肯行係佢阿媽 前/後面, 硬撞埋黎.... 個細路叫得好大聲, 我覺得佢當時係浮誇左... 想佢阿媽出面同我對鬧, 但佢阿媽應該冇理佢

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有影相,sorry都無一句,重要自己發現,我想問班主任真的會看不到嗎?

假設,佢唔响學校整親,老師就會認為佢其他地方整親,咁又唔會特登去提喎。
好似我女咁,對腳成日瘀,因為佢瞓著覺成日走圍踢,我瞓佢格離張床都食唔少 我幾怕人地以為我虐兒。
咁佢老師都唔會特別講,讀左兩年係有次佢瘀得勁D老師先問過一句,佢對腳做咩。
同埋瘀大多數都係一段時間先現出黎,可能未必學校整到。同埋幼稚園活動同玩較多,踫撞在所難免。
不過你有懷疑就最好轉校啦。有句說話我覺得好啱,疑人勿用。

公爵府

我大仔當年返黎同我講小朋友咬佢手手,我同班主反映,班主任覺得我個仔大隻唔會比人蝦,誰知道轉頭俾班主任親眼睇到個死仔包咬我個仔,佢先相信我個仔真係受害者,所以你要睇緊啲

大宅

問完學校無結果,會報警

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

學校交代唔到就報警處理

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Debbie0331 發表於 21-12-3 06:55
同問。
點解不停迴避

無錯, 所以呢件事唔需要跟車太貼, 講D唔講D又迴避疑問, 小朋友係咪真係受害者都未知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果比學校暴力對待, 小朋友會好驚抗拒返學...佢有冇先?
如果比同學打親, 小朋友會講: xxx 推我, xxx 佢一下打落黎..老師都話xxx好曳...唔乖
如果小朋友唔肯講, 可能佢都有問題唔敢話你知, 又或者佢唔識表達..咁你咪引導佢講, 可能玩果陣整到呢?

再講, 你都識同學家長架, 你個小朋友唔識講, 唔會全班都唔識講..有時同家長們溝通多d, 就會知發生乜野事, 唔好唔知發生乜事就入左學校數先

水晶宮

畀面勳章

Debbie0331 發表於 21-12-3 06:55
同問。
點解不停迴避

無咗影
正常就算k1小朋友被人打應該都識講:打丶打
最多唔識詳細交代啫

大宅

回覆 staedtler22 的帖子

應該即日去警署備案,第日回校要求睇CCTV,之前有類似案例,校長即時停職及等判

男爵府

bonbonyy 發表於 21-12-2 22:34
樓主講咁耐都唔講小朋友究竟乜事,只係不停話學校有問題???仲話要報東張???
...
係囉, 一直都唔講有無問小朋友?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

返得學都應該識講野,究竟小朋友點講?如果根本唔系起學校整到,甘學校報告條毛咩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

當年我仔起阿媽樓下讀全日班,佢得閒就走去窗門望下,接放學仲要第一時間全身望過無穿無爛至離開,仲要佢有個住樓上既朋友系入面做姨姨,真系好感恩有阿媽幫手望下。

男爵府

學校有無閉路電視,有的話會要求睇返當日情況

首頁

尾頁

跳至