自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pauline_c 發表於 22-1-3 18:02
防疫嚟講,無咩邏輯可言。新加坡咁樣行緊,香港政府咩都行最嚴嗰套,跟又有咩出奇?
...

香港有法例喺度,係冇得跟嘢

水晶宮

ming1120 發表於 22-1-3 18:02
但我睇報紙唔係你所講咁喎, 如果你所講嘅係真嘅話, 咁你有你 道理, 但係以色列已經打到第三針啦
...

費若表示,住院的新冠病人多數為沒有打疫苗的,而打了疫苗感染新冠後住院的病人很少。根據洛縣數字,沒打疫苗感染新冠住院的比例約為每10萬居民中有25人,而打疫苗之後感染新冠住院的則為每10萬居民中僅有一人。沒有打疫苗的民眾感染新冠的概率是打了疫苗民眾的五倍。

https://tw.news.yahoo.com/omicron%E7%97%85%E4%BE%8B%E7%88%86%E7%99%BC-%E6%B4%9B%E7%B8%A3%E6%97%A5%E5%A2%9E%E8%BF%91%E8%90%AC-%E4%BD%8F%E9%99%A2%E4%BA%BA%E6%95%B8%E7%9B%B8%E5%B0%8D%E7%A9%A9%E5%AE%9A-072015982.html

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ming1120 發表於 22-1-3 18:04
香港有法例喺度,係冇得跟嘢

現行法列呀嘛~ 政府要做緊係改啦!如果佢要做嘅話~

伯爵府

ming1120 發表於 22-1-3 17:47
你知唔知傳染病,就算你去其他國家都係免費治療, 原因係佢驚你怕畀錢, 跟住唔 醫, 跟住周圍走射到佢啲 ...

所以咪話你神邏輯囉。一釣就釣到你。你個例子肺癌係傳染病? 老土到我打冷震,唔好為鬧而鬧啦,好悶呀。

我唔知你外國邊度喇,我家人就喺LA嘅,如果你無每年俾高昂嘅醫療保險呢,TB都係要自費的。

子爵府

ddkaka 發表於 22-1-3 18:04
費若表示,住院的新冠病人多數為沒有打疫苗的,而打了疫苗感染新冠後住院的病人很少。根據洛縣數字,沒打 ...

唔好意思,外國嗰啲資料我真係唔係好信, 佢哋中咗招都可以唔使入醫院, 搞到啲人周圍走, 感染都而家一發不可收拾, 如果唔係佢哋啲國家咁睇小呢個疫症, 唔會搞到而家全世界咁大鑊, 老實講真係唔知點收貨, 如果仲係打而家嘅疫苗 我唔相信呢個疫症可以完

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

因冇打針而中招要自費醫,
星架坡已執行緊此法個半月了.
(見下)

covid又點可以同食煙生癌混埋來講,
生癌不會人傳人、甚至傳入社區.
唔通飲酒引至肝癌又自費

子爵府

Jasmine-4711 發表於 22-1-3 18:10
如我冇記錯, 因冇打針而中招要自費,
星架坡已執行緊此法一、兩個月了.

咁流感有疫苗掛, 咁如果患流感有冇打疫苗咁係咪又係自費呀

子爵府

Jasmine-4711 發表於 22-1-3 18:10
因冇打針而中招要自費醫,
星架坡已執行緊此法個半月了.
(見下)

都話香港有法例囉 除非改咗個法例啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ming1120 發表於 22-1-3 18:09
唔好意思,外國嗰啲資料我真係唔係好信, 佢哋中咗招都可以唔使入醫院, 搞到啲人周圍走, 感染都而家一發 ...

咁你唔話發現變種病毒 Delta 嘅印度,同發現 Omicron 嘅南非?
世界邊度防疫做得好?得中國?

子爵府

pauline_c 發表於 22-1-3 18:21
咁你唔話發現變種病毒 Delta 嘅印度,同發現 Omicron 嘅南非?
世界邊度防疫做得好?得中國?
...

覺得邊個國家做得好, 呢個問題好主觀。 原本泰國 都做得好好, 跟住都放棄咗, 主要因為西方國家 疫情不斷惡化, 令到其他原本做得好嗰啲國家, 都要投降, 分分鐘中國最終都會投降放棄清零

伯爵府

panda361 發表於 22-1-3 17:40
對香港人,呢招唔得,反正你唔醫,佢有病,仲通街走。
搞到更多人中招。

收返你錢啫,無話比你通街走

男爵府

看例子=鄧達智最初被評為無病徵感染者,之後卻發病。他不算是重症,但也有苦要受。看=

時裝設計師鄧達智(William)在2020年6月24號確診新冠肺炎,在家中隔離等足4日,延至7月28日才被安排白車送入聯合醫院接受治療,在醫院住了7天,在2020年8月4號晚7時許終於由伴侶陳梓欣醫生(Clement)接載返到元朗住所。
鄧達智講返過去幾日的經歷:「治療期間打針後不斷發燒發冷,嚴重副作用燒足4天變得好迷糊,退燒後3日即可出院,都算好快。醫生話我係冇病徵感染,冇肺炎冇咳,除咗發燒之外,正常唔會知道自己有問題,所以有責任要更加小心,一定要去驗,唔好等到有病徵先去做驗測。」他估計自己因為當日在網台除口罩做訪問出事,因為兩日後訪問他的人都確診。

https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/1837621/

男爵府

繼麥德羅受同房病人因沒戴口罩咳嗽而導致身體轉差後,名時裝設計師鄧達智亦遇上同一慘況,身體出現更多症狀,令入院第2天的鄧達智要求救! 鄧達智確診新冠肺炎,大前晚入院接受治療,留院第2日,入住二人負氣壓病房的他不幸遇上「自私」房友,昨午求救說:「幫我、救我……聯合醫院13樓B 19牀林先生,不斷咳嗽,兼經常不戴口罩,已投訴過,卻執行不力,不戴口罩依然故我。20號牀的我,同時發燒、發冷,非常辛苦!」連身體皮膚顏色也起了變化,他拍下自己的大脾狀況,表示:「紅紅白白,變晒色!」原本鄧達智入院時只有頭痛和聲沙的徵狀輕微,因在肚皮上打針,前一晚開始發燒(藥性副作用)體溫達39度,昨早則表示:「 得很。」當時他已透露同房病者經常不戴口罩,憂造成交叉感染風險,怎料相隔不到半天已令他病情嚴重了。
至於前日轉院的麥德羅表示:「今(昨)日精神狀況好好,沒有發燒和屙嘔、亦沒怎麼咳;剛抽血和『篤鼻』睇指數如何,希望夠35分可出院。」
https://hk.news.yahoo.com/%E7%99 ... F%8B-220405904.html

男爵府

美國紐約州最大醫療體系「諾斯威爾保健中心」(Northwell Health)團隊所發表研究,腎臟學家賈維里(Kenar Jhaveri)指出,首批入院5,449名患者中,36.6%出現急性腎損傷。
這項研究刊登於《國際腎臟學》期刊(Kidney International),賈維里指出,這是目前針對新冠肺炎患者併發腎損傷,迄今所進行的最大規模研究,結果顯示,當腎臟衰竭且無法過濾體內代謝廢物時,就會發生急性腎損傷。
此外,在腎衰竭病患中,14.3%情況嚴重,必須洗腎,賈維里說,許多重症患者是在使用呼吸器時,出現腎衰竭。研究發現,上千名需用呼吸器的病患中,約9成出現急性腎衰竭。至於不需要使用呼吸器輔助的患者,僅21.7%出現腎衰竭。

https://healthmedia.com.tw/main_detail.php?id=45814

男爵府

看2021年11月2日時的報道=
新冠肺炎(COVID-19)疫情,自 2019 年底爆發,截至2021年 11 月 1 日為止,已經有近 2 年的時間,根據美國約翰霍普金斯大學(JHU)統計,全球累計死亡人數突破 500 萬,即使各國陸續開打新冠疫苗,疫情肆虐仍尚未結束,而新冠肺炎也成為全球僅次於心臟病和中風的第三大死因。

https://technews.tw/2021/11/02/g ... rpass-five-million/

子爵府

msms0118 發表於 22-1-3 18:27
繼麥德羅受同房病人因沒戴口罩咳嗽而導致身體轉差後,名時裝設計師鄧達智亦遇上同一慘況,身體出現更多症狀 ...

可能佢哋年紀大病情受重啲啦, 好似嗰個女藝人施匡翹, 佢都係中咗新冠肺炎 但係冇病徵 入到院完全冇食過藥 醫生話佢唔需要食藥只需要韞住佢 費事佢傳染到畀人, 佢係喺完全冇病徵底下好返㗎。

男爵府

瑞典研究發現,感染COVID-19會增加中風與心臟病風險。研究人員說確診後一週,第一次得心臟病的風險會增加3到8倍。
《路透》(Reuters)報導,這份研究比較2020年感染新型冠狀病毒的8萬6742名患者與34萬8481名沒有染疫的人。研究人員發現,確診後一週,第一次發生心臟病的風險會增加3到8倍,因為血管阻塞而第一次中風的風險會提高3到6倍。
這份發表於英國醫學期刊「刺胳針」(The Lancet)的報告指出,兩項風險之後會穩定下降,但至少有4週時間風險還是很高。
這項研究沒有納入過去曾有心臟病或中風病史的COVID-19患者,但共同撰寫報告的瑞典烏米亞大學(Umea University)研究人員康諾里(Dr. Anne-Marie Fors Connolly)博士說,對這些患者而言,再罹患心臟病或中風的風險可能更高。

https://www.storm.mg/article/3865272

珍珠宮

2024年龍年勳章

幸福花海 發表於 22-1-3 18:26
收返你錢啫,無話比你通街走

明知要自費,點會去醫院?唔去醫院,你又點知佢有病。

大宅

2023年兔年勳章

redhot 發表於 22-1-3 17:14
我唔覺得低b喎,自己冇盡好自己責任,冇現由要全民幫你埋單!

男爵府

看2021年6月11日的報道=
台灣這一波本土新冠疫情因為「隱形缺氧」,在短時間內被奪去性命的死亡個案不少。
台北醫學大學附設醫院肺癌團隊召集人、呼吸胸腔暨重症專科醫師蕭世欣點出,新冠肺炎病患約有2到4成於確診之初尚未表現出明顯症狀,部份人可能前3、5天意識清楚、情緒平穩,還能與人聊天,卻在後續觀察中,病況因低血氧造成急速惡化。
新冠肺炎病毒的攻擊特性與過往流行感冒病毒不同!蕭世欣點出,主要是透過ACE2接受器進到體內器官,而肺部中的肺泡上皮細胞及血管內皮細胞上有較多ACE2接受器,病毒進到肺部初期,主要破壞肺內的這2種細胞,降低血管內血紅素及肺泡中新鮮氧氣的交換效率,形成低血氧。
蕭世欣表示,關鍵在於,此時肺內細支氣管結構可能尚未受到嚴重破壞,因此感染者有時不易察覺低血氧,或者只會感覺略有呼吸不順,這種現象特別容易發生在看電視或臥床休息等靜態活動中。
新冠肺炎病毒也可能會影響呼吸系統中的化學接受器,某種程度的干擾確診者對低血氧的感受,讓身體慢慢陷入缺氧危機而不自覺,猝死風險提高。

https://today.line.me/tw/v2/article/120oqz

首頁

尾頁

跳至