自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 22-6-1 17:36
PE比E闊小小,長途一定係坐business

長途機真係爭好遠, 所以我明明
換咗PE 比我個仔, 一收到後補通知有business也寧願蝕里數做取消, 十幾個鐘舒適好多好多。

子爵府

回覆樓主:

我每年都會搭一至兩次長途,唔會坐ECO真係太迫,PE和BC兩種都會坐,當然BC舒服好多,但又貴好多,PE 有個腳踏對我嚟講都好好,可以瞓到覺

伯爵府

我覺得疫情之後,如果負擔得到就盡量買PE,起碼個倉少啲人,但其實只係leg room舒服啲,嘢食其實同econ差唔多,一定冇商務咁好

老實講如果短途嘅話我覺得冇乜必要嘥錢去買Business,長途會比較值得

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

想問星航premium economy 系點? 舒唔舒服? 好似幾平

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jarjane 發表於 22-6-1 19:12
長途機真係爭好遠, 所以我明明
換咗PE 比我個仔, 一收到後補通知有business也寧願蝕里數做取 ...

係呀,真係返唔到轉頭。

子爵府

SaSally 發表於 22-6-1 09:38
未有疫症前, 國泰每年都有個promotion推優惠商務位, 佢會有幾個短中長指定地點比你選擇, 要選兩程來回機票 ...

原來有promotion 架
通常幾月架?
之前我通常都就咁買business
有promotion抵好多喎

男爵府

SaSally 發表於 22-6-1 09:38
未有疫症前, 國泰每年都有個promotion推優惠商務位, 佢會有幾個短中長指定地點比你選擇, 要選兩程來回機票 ...

Promotion ?請問是否在website 訂,以前通常幾多月出promotion?
咁其他airlines 有冇promotion 既呢

大宅

Premium econ 係商業手段,其實諗下個價錢比例,就知道同econ, p econ and business嘅分別

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

granja 發表於 22-6-1 09:18
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/flight-classes.html?cxsource=TOP-NAV_EXPERIEN ...

謝謝分享

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Carriegerrard 發表於 22-6-1 21:00
原來有promotion 架
通常幾月架?
之前我通常都就咁買business

依幾年無晒啦! 將來依兩年唔知會唔會再有, 之前通常5, 6月出, 我當時就係訂完後, 跟著暑假飛左兩轉商務

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Apple_Orange_T 發表於 22-6-2 02:20
Promotion ?請問是否在website 訂,以前通常幾多月出promotion?
咁其他airlines 有冇promotion 既呢:good ...

請睇50樓

子爵府

SaSally 發表於 22-6-2 10:07
依幾年無晒啦! 將來依兩年唔知會唔會再有, 之前通常5, 6月出, 我當時就係訂完後, 跟著暑假飛左兩 ...

好正

男爵府

依幾年無晒啦! 將來依兩年唔知會唔會再有, 之前通常5, 6月出, 我當時就係訂完後, 跟著暑假飛左兩 ...

伯爵府

今年business 貴咗好多

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

疫情前最後2程都坐b class 來回美國
比我女坐左2次
佢以為以後都有得坐

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

annie133 發表於 22-6-2 14:27
今年business 貴咗好多

係啊
我想買暑假去美國
貴到爆

伯爵府

LedTV 發表於 22-6-2 14:30
比我女坐左2次
佢以為以後都有得坐

係啦,如何處理呢?但自己又不想坐econ

男爵府

LedTV 發表於 22-6-2 14:30
比我女坐左2次
佢以為以後都有得坐

請問去美國西岸business ticket 要幾錢呀?

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

Apple_Orange_T 發表於 22-6-1 08:18
一向只搭econ ,有機會嘗試搭其他,請問可否分享有咩分別,想試吓,長途機一定冇咁辛苦,短途機就抵啲 ...

Business 長途係可以平瞓, 我哋一家都係坐長途先會坐business.....

都試過兩次去日本坐business, 因為係新年 同屋企人去冇曬機位 就其實冇乜分別,嗰程只係闊啲

Business 服務好好多, 有得叫餐, 起飛前有香檳有其他唔同嘅物品供應... 可以入 lounge, 有 priority

最深刻一次business 係好多年前去英國出 trip, 坐 virgin, 佢叫 upper class.... 喺香港 就已經包一個司機一架車車我由屋企去機場, 上到飛機可以安排一次簡單massage... 真係坐去機頭位置有張按摩椅咁,空姐幫你back massage... 回程我就揀hot stone massage

到埗就去維珍個lounge沖涼, 同埋嗰個lounge 好多嘢食好大, 好多 service

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆樓主:

Premium econ 我冇坐過,但安排當時兩歲嘅仔同工人坐過, 個陣去澳洲玩

因為我哋兩個大人同另外兩個小朋友坐business揀坐到最後, 咁兩歲小朋友咁細粒又冇需要坐business... 所以佢就同工人姐姐坐後兩排premium econ 方便我搵仔 其實只係位闊啲長 d冇咩特別

其實都唔係我安排 係老公屋企人安排, 我冇咁敗家

首頁

尾頁

跳至