自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 22-9-18 09:57
之後我問返vendor,佢數左1乍大牌子都係圓腳

之前呢到有JM解釋過,冷氣用圓腳係有理由同普遍的。
我屋企冷氣插座係簪線果種,師傅剪插頭直駁入插座,咁多次好似無收過錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

小馮 發表於 22-9-18 06:37
我都想了解一下,因為我也打算幫襯豐澤買冷氣機

上豐澤網頁有個list, 寫清楚各項收費

瑪瑙宮

cattz288 發表於 22-9-18 08:47
上次裝完冷氣先知,大部分冷氣都係圓腳,點都要比舊幾換方腳
...

冷气都有脚吗?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大力大力 發表於 22-9-18 06:21

水盤成本幾十元丶安裝唔使十分鍾、明屈錢~

大力老闆。。。
個盤計成本(見賣價85蚊),額外揾個師傅上樓,換盤都係幾佰蚊,市價嚟既,換盤要抬冷氣出嚟,部野唔係輕鬆掉落地下,要出力抬出嚟,只計成本好多人無飯開喎
attach0/tmp/phpwjUit9

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

tkop 發表於 22-9-18 10:21
冷气都有脚吗?

講插頭腳,唔係冷氣腳。

珍珠宮

stagea 發表於 22-9-18 10:26
大力老闆。。。
個盤計成本(見賣價85蚊),額外揾個師傅上樓,換盤都係幾佰蚊,市價嚟既,換盤要抬冷氣出 ...

咪係。搵人做嘢真係唔洗化人工咩?舉部機落嚟,辛苦錢。

子爵府

小馮 發表於 22-9-18 06:37
我都想了解一下,因為我也打算幫襯豐澤買冷氣機

千萬不要買豐澤牌,好易壞

公爵府

2023年兔年勳章

ddhappy 發表於 22-9-18 05:19
世道真係變左,以前係豐x買冷氣包送包裝,邊有咁多額外收費?還附夾一份額外收費清單俾你,助長歪風咁,以前都冇呢d野。...

啲分判商分分鐘係蝕住接單,靠啲額外收費去賺錢。

托水盤其實係需要嘅,原裝喉太細,唔使兩年就塞。根本係設計錯誤。

呢啲都係潛規則,間間電器舖都係咁拆開真實需要俾嘅錢,標價平啲好睇啲咁咯。

大宅

回覆 ddhappy 的帖子

P記維修師傅講,加嗰啲水盤,如果斜度放得差,成個底都係積水,聽到部機有水聲就係。原裝盤無問題。

大宅

stagea 發表於 22-9-18 10:26
大力老闆。。。
個盤計成本(見賣價85蚊),額外揾個師傅上樓,換盤都係幾佰蚊,市價嚟既,換盤要抬冷氣出 ...

呢條友好離地!

stagea    發表於 22-9-18 10:58

琥珀宮

白毛毛 發表於 22-9-18 10:30
咪係。搵人做嘢真係唔洗化人工咩?舉部機落嚟,辛苦錢。

1匹機, 都一定要兩個人先搞得掂, 一個係企上面拉機, 另一個係下面接機放地下, 如果大匹啲既窗口機, 仲再重啲, 點搞呀?!
有數得計, 收你幾舊水, 兩人出力, 一人有幾多錢?

個盤85蚊, 賣既人都要賺錢架, 都有人話貴既, 當然自己有本事做就先好計"成本", 人地都有出力去做, 真係辛苦錢嚟!

珍珠宮

半生緣 發表於 22-9-18 10:39
呢條友好離地!

做大生意,每年滙款大陸以千萬計
在BK很多粉絲

stagea    發表於 22-9-18 11:11

珍珠宮

飯團貓睏睏 發表於 22-9-18 10:39
回覆 ddhappy 的帖子

P記維修師傅講,加嗰啲水盤,如果斜度放得差,成個底都係積水,聽到部機有水聲就係。 ...

曾經有部機用咗幾年滴水,喺附近搵個師傅上嚟睇,望兩眼就話叫我加個不鏽鋼去水盤,收我$700,明明唔係原裝盤去唔到水所致,點解要換?!跟住我醒起幾年前裝機時有留低豐x師傅電話,膽粗粗打俾佢。原來只係機內有塵塞咗,通返就得,收我$200。部機用咗差不多10年先換,一直係用跟機個膠盤仔同膠喉。

我家全部冷氣都係用原裝去水盤,無問題。

琥珀宮

ddhappy 發表於 22-9-18 05:18
然後sale同我解釋唔好意思,我係xx苑第一單買冷氣機兼安裝嘅客人,唔知道原來我個度係用咗防爆玻璃,所以 ...

本身你個水盤係咪用左好多年?
如果係, 師傅建議你換係正常, 個盤係金屬嚟, 因為日子耐左, 就會老化, 盤會漏底, 就會漏水, 到時要再揾師傅額外裝個盤都係要呢個價錢咁上下

琥珀宮

白毛毛 發表於 22-9-18 10:54

曾經有部機用咗幾年滴水,喺附近搵個師傅上嚟睇,望兩眼就話 ...

佢地唔想煩, 就咁加個大盤俾你, 了左件事咁囉...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲咩冇咗第一個post? 衰咩?

大宅

白毛毛 發表於 22-9-18 10:08
之前呢到有JM解釋過,冷氣用圓腳係有理由同普遍的。
我屋企冷氣插座係簪線果種,師傅剪插頭直駁入插座,咁 ...
圓腳係15A,方腳得13A
圓腳容許大電流通過安全啲

珍珠宮

stagea 發表於 22-9-18 11:00
佢地唔想煩, 就咁加個大盤俾你, 了左件事咁囉...

琥珀宮

cy101 發表於 22-9-18 11:03
仲咩冇咗第一個post? 衰咩?

講左粗口~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

stagea 發表於 22-9-18 11:10
講左粗口~

哦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至