自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 Jane1983 的帖子

哈 我未見過

大宅

回覆 trenycebaby 的帖子

係咪年紀大唔鍾意行

大宅

我有朋友就係俾佢朋友隻柴犬咬甩小腿一忽肉,到而家兩個都反晒面,仲未搞掂賠償。嗰個朋友就係唔識養,搞到隻柴犬好暴力同埋神經質。所以養得唔好唔係淨係對自己構成危險,對身邊嘅人都會㗎,你真係要諗清楚呢個品種適唔適合你。

子爵府

回覆樓主:

vote for (emoji)
有互動~
attach0/tmp/php3ht5kE

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得養寵物前,真係要了解多d,先好落決定,特別養狗,唔好喺街見幾得意,就憑外觀決定養果個品種..

養任何寵物也好,都要付出好多心機同時間嘅陪伴,亦要考慮屋企環境因素

大宅

回覆 donut012 的帖子

多謝你嘅提點,後果真係好嚴重,要諗清諗楚先得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兔仔係得意但基本上互動唔多
我養過2隻 兔仔, 一隻係岩岩出黎做野, 同事送既 養左5年 因為搬要送比人, 送果陣仲好健康
由BB 養起.. 所以都好懂人性, 可能果陣成日同佢玩, 似貓狗多過似兔仔 中意跟人痴人 拍下手 / 坐係度拍下大肶 佢就衝埋黎, 識聽人講野: 喂! 佢又望一望你... 拿唔好呀下.. 佢又停係度 望一望你 跟住走左去, 叫佢個名 佢又走出黎望一望你.. 都幾好玩, 可能由BB 開始養大 唔同D 掛不過, 都會自己同自己玩

另一隻同C6拍拖買既, 係C6屋企 養左3個月 瓜左
C6住村 放假去佢屋企 放佢出玩 我就追住佢 通屋走, 我係樓梯上面 佢跳上樓梯 我唔比 佢試我底線 跳一級..我冇反應 跳多一級 又一級 我截住佢: 唔比再跳上去.. 落返去... 佢就 卜卜卜跳得好快咁跳返落去 直衝去個籠度 食草 C6 果度幫佢清潔緊個籠, 我同C6 講 C6: 貓BB同兔仔 好驚落樓梯喎! 真架? 佢都好大膽喎! 我問C6:真架? 佢話因為佢地太細隻..差錯腳會碌落去
隻兔仔好為食..99成日投訴 ...隻兔 貓糧狗糧又食 搞到D 貓貓狗狗望住佢 佢食完 貓狗先敢埋去開餐.. 神枱香蕉都比佢咬幾啖, 係屋企! 惡晒架啦

珍珠宮

樓主,你養過柴柴未?佢好有性格架,你有興趣買多d 關於柴犬嘅書望下做下功課,我養我隻仔前做咗一年功課

珍珠宮

回覆樓主:

想清楚先好養
糧食貴唔貴唔好計
除了愛心睇獸醫等閒過千
有事手術費好拿利

侯爵府

牛年勳章

識上bk應該都識google,不如google下基本飼養資訊先,呢個都係飼主好基本嘅責任,連我7歲仔都知兔係食草,見到問紅蘿蔔都懷疑呢個係咪膠post

侯爵府

牛年勳章

兔仔好臭架,以前見鄰居養過。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

oneeast 發表於 22-11-19 08:41
回覆 Jane1983 的帖子

咁使唔使同啲狗去美容院?

我從小時候養狗、養了近20年、試過同時養過兩隻大牧羊犬、但從來未去過動物美容院。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

糯米米糍 發表於 22-11-19 09:47
識上bk應該都識google,不如google下基本飼養資訊先,呢個都係飼主好基本嘅責任,連我7歲仔都知兔係食草, ...

同意,拎個手機上網搵資料先,咩功課都未做就咁問,俾人感覺好唔成熟
即等同我好鐘意bb係咪樓下7仔買盒奶俾佢就可以養大….係呀我知好大責任….係呀我會搵吓資料…諗緊生仔定生女好
咩基本認知都無,所有準備功夫都係「將來式」,都唔知點答你好

水晶宮

回覆樓主:

兔仔好麻煩架,柴犬好好動架,冇時間同怕求麻煩真係唔好養。

真係好想養,就養秋田犬,這品種比較靜不愛動

大宅

oneeast 發表於 22-11-19 09:28
回覆 donut012 的帖子

多謝你嘅提點,後果真係好嚴重,要諗清諗楚先得

呢幾日bk都有個兔仔post
或者上兔友協會睇下先
你搜尋下就會睇到
養兔仔有咩要注意

大宅

oneeast 發表於 22-11-19 08:51
回覆 bonbonyy 的帖子

我知我係好初哥但係我會睇多啲書睇下係點養

兔仔 你要預夏天24小時冷氣,唔係會病,兔仔要日日喺室內放出黎俾佢地活動,唔係關節會退化,但佢地會咬繩線,沙化,唔好喺戶外放兔,因兔仔細膽,有乜事會嚇死,一病就幾千至幾萬睇醫生,因識睇兔仔嘅獸醫相對小,兔仔食亁草多,兔仔唔易教,會咬人嘅都有一半

侯爵府

oneeast 發表於 22-11-19 08:33
咁兔仔平時食啲咩?

新鮮菜,我朋友話兔仔鐘意食油麥菜

侯爵府

Amy7802 發表於 22-11-19 10:00

養得唔好才會,我朋友養兔仔屋企一啲味都無

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

養狗好花心機時間去照顧
你問呢條問題,我勸你兩隻都唔好養
如果真係要養就讓兔仔好啲, 至少唔使日日同佢出街唔使沖涼, 狗仔會咬爛嘢會搞破壞 又有情緒可能會吠,咬人咬狗, 尤其柴犬我見好多有行為問題, 請求你做多啲功課先決定唔好害咗一條生命

侯爵府

Amy7802 發表於 22-11-19 10:00

錯了,兔(emoji)完全唔臭!係啲人唔肯佢哋換野,清理!

首頁
12345...6

尾頁

跳至