自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

終極熊貓 發表於 23-1-8 10:01
啱聽=中肯?

圍爐不成就選擇性接受意見,成件事係邊個家長問題多啲顯而易見

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我自己做左家長後會好驚死, 經常諗有咩潛在危險會發生, 如好似吹氣彈床呢一類, 未玩前我已經腦海浮現小朋友一訓低會比人踩到, 所以我一早講定唔比佢訓係度, 因為入面小朋友好易失平衡, 人地有心又好冇心又好, 一訓低就好易受傷

子爵府

唯有下次睇實d, 4歲小朋友出去玩得彈床,真係預咗會有跌跌碰碰,小朋友俾人整親最心痛嘅都係自己~

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

同埋4歲小朋友, 通常玩吹氣彈床我一定會跟埋入去人釘人, 唔會比佢自已玩, 我睇其他家長都會好似我咁

珍珠宮

減齡達人勳章

幸運是對手 發表於 23-1-8 10:00
有時公園寫明適合5至12歲小朋友,但有些細過5歲既小朋友玩,都驚個仔會整到佢,要係側邊不斷提醒佢。
...

我最憎就係d 家長帶2、3歲小朋友去5歲以上嘅遊樂設施, 然後要其他小朋友遷就佢個寶貝。

曾經試過有個家長擺咗個剛識行的BB上氹氹轉玩,當時坐滿了5歲以上的小朋友, 佢哋原本一班開開心心的轉到好快, 但呢個家長放咗BB落去之後,就拉住個氹氹轉,唔比小朋友轉快,控制住龜速咁轉。

公爵府

2024勳章

mikinana 發表於 23-1-8 10:07
出面真係有唔少這種家長,未見過真係唔信有人咁教小朋友,佢哋唔會覺得自己唔啱,我哋唯有教小朋友點樣保 ...

又或者對方可能驚要賠償醫藥費, 所以惡人先告狀, 只要係正常人冇理由分唔到對錯, 係唔想承認錯誤啫

大宅

我覺得4歲小朋友,家長應該係視線範圍內既,同埋要一眼關七架,如果同場有精神病既人,即刻離場呀!正如係街見到人自言自語既人,正常人都會閃開!

珍珠宮

cara.mak 發表於 23-1-8 07:41
玩得彈床,真係預左有啲高大小朋友咁做架禾。(利呻:無話對方正確)
一定要教小朋友唔好瞓,趴低左都要即 ...
其實係嫁。人地嘅行為控制吾到,出左事就算告佢告到上北京,但自己小朋友已蝕左先,為有做家長一眼關7,保護自己小朋友為上算

象牙宮

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 23-1-8 08:27
彈床唔可以瞓,預比小朋友跳,瞓響度好易被人踩。

agree...

玩得彈床, 好易跌, 小朋友瞓係度, 好易做咗人墊.

男爵府

4歲太細,如果個彈床無set年齡限制,我唔會比咁細嘅小朋友入去玩
因為大小小嘅小朋友都有權入去玩,無理由因為自己個小朋友細就要人一定要就住就住

珍珠宮

CiCiTang 發表於 23-1-8 09:47
多謝你 你說話比較中肯啲
今次我真係上一課
我post得出嚟預咗會俾人話

睇你一開始啲留言,我都幾肯定你開post 冇預咗會俾人話同埋覺得自己有責任睇住自己小朋友,因為你從來冇覺得瞓彈床有危險,總之你眼中只有其他人錯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Nbs 發表於 23-1-8 08:17
自己小朋友自己睇,我一眼關七的
我唔會理其他小朋友或家長
見到生番咁嘅小朋友我會避開

公爵府

回覆樓主:

我以前帶小朋友出去呢類地方玩,感覺有如放咗隻小綿羊入猛獸籠!

公爵府

4歲玩跳彈床仲同其他小朋友玩?
咁危險你點解唔阻止?
以前小朋友同其他學長玩彈彈城堡時我就發現呢個問題,好彩學長佢哋乖咋,不過同39547就一定唔會一齊跳。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

一個瀡滑梯,一個跳彈床
我好小心睇實俾一對小朋友玩
前者教佢地落在地就要走開,因為唔知後面有乜人沖落嚟
後者叫佢地唔好玩中間位置同爬響度,好易俾其他小朋友踩到後實就麻煩。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

四歲自己入去玩呢啲太細個了, 雖然我的小朋友已經大個咗,不過以前細個佢哋玩呢啲嘅時候我會留意啲職員會唔會分大個同細個嘅小朋友入去(有D會), 同埋我千叮萬囑自己小朋友瞓低咗一定要即刻起返身,因為其實入面跳彈床係控制唔到自己達去邊度架。。。其他小朋友控制唔到,唯有自己教小朋友,知媽媽你心痛 ,不過當上一堂下次唔好了。。。

水晶宮

回覆樓主:

4歲仲好細個,家長要自己睇實,我唔會期望人地家長點教小朋友,因為我控制唔到,同埋出左事,受害嘅都係自己小朋友,怨乜都無用!

水晶宮

Chowying 發表於 23-1-8 11:18
同場如果都係細既就輕鬆少少,有高大既我睇到實啦

係呀
同道理,我大女比較活躍,我都睇到佢實驚佢整到人
而我帶細女(歲幾)的話,人釘人,亦一定有人跟到實(所以帶細女通常帶埋工人,否則我一個睇唔到兩個)

大宅

太細真係要跟到實一實

男爵府

D女細個時玩,我係睇到實,場邊叫住佢一跌就要起身,避開啲大份嘅小朋友。佢哋大啲就叫佢地唔好同啲細嘅一齊跳,小心整親人。其實係冇咁盡興,但家長係要教導佢哋,整親脊骨可大可小㗎

首頁
12345...6

尾頁

跳至