自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

鍾意,但無咩特別感覺,係香港都好少約人。我鍾意既野比較單一,自己去唔使就黎就去,唔好處係住宿好多時一人價錢同兩人差唔多或者一樣,即係人均貴一倍。

未試過一個人去日本/浸溫泉,但唔覺得會奇怪。會覺得同識既人一齊浸仲奇怪。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我由細到都成日一個人去旅行,當然同朋友家人去又係另外一種感受。

自己嘅話超鍾意嗰種自由自在,唔使就人嘅感覺,行程隨心,可以去食好嘢,周圍行行買買,影吓相,去古蹟博物館觀光可慢慢感受體會點點滴滴,通常自己去旅行會問路(兩個人嘅話,當地人未必會停低腳步同你傾偈)較容易認識到當地居民,依種經歷非常好。玩到攰,仲可以返酒店超hea 咁享受吓酒店設施,唔使夾同行者行動。

不過坦白講,如果一個人去治安唔好嘅國家就要小心啲

大宅

回覆樓主:

兩種都鐘意
好記得自己一個係日本拎住罐啤酒,係海邊吹風,想坐幾耐就幾耐,想去邊就去邊完全唔駛就人,我覺得人生點都試一次一個人旅行,唔同感覺架!

侯爵府

十分喜歡自己一個人去日本,不過我本身係識日文,自己一個去超過20次,次次都有新體驗,又可以同當地人交流,一個人浸溫泉,一個人去寫經,一個人去嗰啲寺廟慢慢欣賞,十分enjoy,但我試過一個人去韓國,比在韓中國人扼錢,所以唔會再去韓國。

象牙宮

回覆樓主:

未試過但好想試

大宅

回覆樓主:

當夾唔到朋友,我會一個人去旅行
一個人有一個人既玩法,只要試過一次,就會感受到不一樣的快樂

琥珀宮

回覆樓主:

我唔會一個人自己去旅行,好唔方便與危險,旅途中病咗或遇上問題,到時就知起碼有一個旅伴嘅重要。我試過係唔同嘅旅行中發燒、肚痾及嘔,嚴重到要睇醫生,幸好就係次次有旅伴,可以倚靠。

333s    發表於 23-2-12 12:59

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔會一個去呀, 冇人即時分享開心邊好呀?

禁止訪問

象牙宮

黐孖妹 發表於 23-2-11 19:48
一個人去旅行嘅感覺係點樣?未試過嘅會唔會試吓?如果自己一人去日本浸溫泉,會唔會好奇怪....
...

一個人行街、一個人食飯、一個人運行, 一個人睇戲都得,當處理家事/私事/工作。
一個人去旅行,就係唔得。NO。NO。  
怕意外。有事發生。 上有父母/下有子女。

好中意,有商有量做件事。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

一個人去旅行嘅感覺係點樣?未試過嘅會唔會試吓?如果自己一人去日本浸溫泉,會唔會好奇怪....
...

我試過一次去日本,不過冇浸温泉,住熟路的市區,有去郊區睇花,頭2日ok,之後就覺得好悶,冇得分享感受冇野講。日後全程一人就唔會,前後腳到達會合可以。

伯爵府

牛年勳章

一個人自己決定行程,自由自在,好正
一年一次好enjoy me time

珍珠宮

...

唔會,勁鍾意一個人去旅行,試過一個人浸溫泉,無人用奇怪眼光望我

大宅

一個人有一個人好玩,試過一個人開車遊北海道十日,攞住部相機,一見到靚影就停車影相,朝早上網睇下附近有乜好玩好食即刻開車去,真係爽到一個點,好回味(emoji)

別墅

mandychan1611 發表於 23-2-11 20:36
唔鐘意一個人旅行……
same,

侯爵府

我鍾意一個人旅行,因同C6 去一定有嘢令我發火,曾經試過一人去日本,行街買嘢食嘢都好爽,唔使同人商量,唔使就人,邊度鍾意影相影耐啲都得,但最大問題係我怕一個人住酒店,夜晚已經唔開電視,淨係上網睇自己download 定嘅笑片,但入到浴室就會諗三諗四;試過住share room, 但去到公共浴室望到啲鏡又驚餐死,所以都係向現實低頭,每次都要捉埋C6去,勞氣啲都冇辦法!

公爵府

SandyKL 發表於 23-2-12 12:18
我唔會一個人自己去旅行,好唔方便與危險,旅途中病咗或遇上問題,到時就知起碼有一個旅伴嘅重要。我試過係 ...

係,多個人照應好好多,廿幾年前有個唔係好熟嘅朋友一個人去旅行,唔係去啲好落後嘅國家,不幸被姦殺,棄屍喺機場附近…
兩年前有兩個朋友去旅行,有一個突然心臟病發,佢一直身體健康,好彩有同行朋友一齊,同佢入醫院、聯絡,搞咗好多嘢,如果得一個人都唔知點算

翡翠宮

畀面勳章

唔覺得怪,不過我唔中意,一個人住酒店我會驚。
就算同朋友、家人一齊住酒店,我都堅持夜晚要留番一盞細燈。。。
日日是好日

伯爵府

回覆樓主:

未試過知道自己一定唔鍾意,無人幫我攞行李

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我最鍾意就係一個人去旅行,但係有老公有仔好難實行。諗住年尾自己去一次日本歐洲,老公都放人,好開心講比朋友聽,點知朋友話join我,而家諗緊點推

首頁
12345...6

尾頁

跳至