自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

Giant 發表於 23-4-14 11:19
多謝妳呀,我都係"百冇",冇大陸銀行戶口、冇大陸電話卡、冇微訊、冇雲閃付,只得一個Alipay HK(仲你冇綁 ...

如果你AlipayHK 有實名,可以用轉數快即時由香港銀行戶口入錢去AlipayHK

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Tabo63 發表於 23-4-14 12:24
剛係深圳試過,用雲閃付係食店,俾碼店員掃,即刻俾到錢,好方便。

我未試過,銀聯咭都係內地common既咭
放下自在

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 23-4-14 12:49
我係指間店只收WeChat果d,係咪可以用雲閃付掃碼比錢。
因為#4話用雲閃付可以掃埋微信、支付寶啲碼。

我係同間食店,已係點評,用微信支付俾錢買套餐。跟住再散點幾個餸,就掃雲閃付,俾埋錢,又成功俾到。我答到你問題嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mln 發表於 23-4-14 00:02
見好多人話在大陸沒有電子錢包好麻煩,今日我親身體驗到了,其實我們有香港的支付寶(Alipay HK )一樣可以 ...

你成功拯救左馬友F兄及有外國朋友的天天兄

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

Tabo63 發表於 23-4-14 12:57
我係同間食店,已係點評,用微信支付俾錢買套餐。跟住再散點幾個餸,就掃雲閃付,俾埋錢,又成功俾到。我 ...

答唔到
你既説法,只可說明間店係同時接受微訊同雲閃付收錢。我係想知係咪如#4所指,付款方可用雲閃付款,而對方係微訊收錢。

你話「跟住再散點幾個餸,就掃雲閃付」,咁你呢個比錢時,有冇同間店講明係用「雲閃付」付款?

子爵府

mln 發表於 23-4-14 11:08
明白,不過我不是長期來往大陸居住。對於我這類一年去深圳2,3次的人來講已經是一件開心事。

只要另外袋 ...

同意,如果只是諗住去大型商場行下食下,有香港支付寶足夠,我早幾日都係咁,只是冇得預約訂枱,又冇得用商店優惠券,不過去果一日半日唔差得好多

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我復活節同屋企人上深圳玩都係全程開漫遊

用香港支付寶,搭地鐵,餐廳,奈雪,夾公仔,動物園門票,掃碼落單俾埋錢。
感覺好正。
遲啲諗住近近地去深圳試下滑雪

公爵府

mln 發表於 23-4-14 00:02
見好多人話在大陸沒有電子錢包好麻煩,今日我親身體驗到了,其實我們有香港的支付寶(Alipay HK )一樣可以 ...

我未認証都用到,因爲link左信用咭

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BABYPURPLE 發表於 23-4-14 03:01
其實唔增值餘額,綁香港信用卡又得唔得?

得,我自己都係咁用

大宅

SmallTungmama 發表於 23-4-14 10:22
book 位我未試過, 但call 車無問題, 用wetchat hk, 我入定$入wetchat

我就係連WeChat hk 未驗證到,有wetchat 可以做到好多野啦⋯⋯

大宅

bobbob 發表於 23-4-14 11:21
我都係最近先dl wechat 同 alipay hk北上深圳玩咗3日,用漫遊無大陸電話同銀行戶口,去食肆點餐、超市便利 ...

請教點call車、没連接大陸電話/户口?
謝謝!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 23-4-14 13:18
答唔到
你既説法,只可說明間店係同時接受微訊同雲閃付收錢。我係想知係咪如#4所指,付款方可用雲 ...
我俾錢時,有問店員,又 show 俾佢睇雲閃付 app, 佢話試下掃 la, 就好快掃到,俾埋錢。 係食店,好多都收微信,因我買左團餐,show 俾店員落左單,我無問佢係咪特別只收微信,吾收其他? 我本來想俾微信,但想試雲閃付,咪試下,又俾到咁 law.

大宅

熊熊老婆 發表於 23-4-14 10:22
仲有住酒店用唔到佢嘅wi-fi

Wi-fi 真係澳門做得最好

珍珠宮

Giant 發表於 23-4-14 11:19
多謝妳呀,我都係"百冇",冇大陸銀行戶口、冇大陸電話卡、冇微訊、冇雲閃付,只得一個Alipay HK(仲你冇綁 ...

國內應該不能增值,所以我增值咗好多,諗住大約會係深圳做些什麼,用幾多錢。支付寶好似上限可以增到3000吧!

我香港電話那張合約咁啱每個月有得送2g的數據可以在大陸用,我都好慳住用,每次用時先開流動數據。

公爵府

sze811 發表於 23-4-14 11:34
如果我香港支付寶係挷香港信用卡有冇問題 用到?

用到,我未認証,綁左中銀張銀聯雙幣卡,咩apps都試過曬
alipay: 用當時匯率轉HKD俾,條數係港幣果邊
boc pay: 當雲閃付一樣,條數係人民幣果邊
微信(內地銀包):綁唔到香港雙幣咭,因爲電話要內地電話,99轉左錢俾我就開通到,但提前要實名先,因爲要3個工作天,我係早幾個月要轉錢俾內地廠實名左先咁快,然後就係微信入面call車or係餐廳點餐,之後有得選用微信餘額定雲閃付俾錢,餘額當然冇問題,雲閃付都冇問題會係碌人民幤果邊

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

好幾年前上深圳,已見到大商場, 樣樣電子支付,連洗手間都好過香港
無親身到國內,真係唔知自己係港燦

男爵府

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 23-4-14 01:01
如果講北上用香港支付方式,雲閃付+香港銀聯信用卡會強過香港支付寶。掃碼支付唔會差過香港支付寶,因為雲 ...

樓主講緊係深圳?大灣區?其他省好似唔多用支付寶,莫說AlipayHK

子爵府

lyh80115 發表於 23-4-14 01:01
如果講北上用香港支付方式,雲閃付+香港銀聯信用卡會強過香港支付寶。掃碼支付唔會差過香港支付寶,因為雲 ...

匯價如何?

子爵府

無話可說 發表於 23-4-14 10:26
係深圳,同埋一d連鎖店,係可以用到香港版支付寶同微信!但一去遠d,或者街邊小店,就用唔到架喇!都係帶定 ...

係!大陸都分好多省份,暫時吾多用到AlipayHK

子爵府

貝_貝 發表於 23-4-14 14:00
樓主講緊係深圳?大灣區?其他省好似唔多用支付寶,莫說AlipayHK

見吾少jm話大陸用到alipayhk,其實可能佢講嘅只係深圳/廣東省

首頁
12345...8

尾頁

跳至