自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joe-Ho 發表於 23-5-23 12:49
其實係。
好似你一個教授,教班聽教聽話的大學生,就算1對300人,都很輕鬆。
網上大班教學,1對100000人, ...

其實有sen唔代表佢地唔叻, 好似有自閉症既, 佢地對某d野專注係異於常人, 但一定要有空間比佢地先得, 唉, 一邊話鼓勵人生育, 但高齡產婦bb有sen既機會又大d, 總之就唔生好過生
放下自在

複式洋房

shobi 發表於 23-5-23 12:56
我諗無咩家長會想比人知,自己細路係SEN!
之前我仔有專注力不足,轉介去睇精神科,其他媽咪即話,吓!你同 ...

公爵府

2024勳章

polliebb 發表於 23-5-23 11:29
轉私校,抗議班家長會讀?尤其嘈得最大聲嗰位家長

咪係, 真係肯比錢讀?我懷疑囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 23-5-23 11:53
反而覺得間學校政策搖擺不定
現在話轉私校, 若果成功, 家長係咪願意俾學費先?
到時會唔又家長出來, 話 ...

轉私只係學校同某部分家長開脫殺校既方法,到左實行方案,都未必真係有人肯真金白銀俾學費

侯爵府

2024年龍年勳章

nobodyfool 發表於 23-5-23 13:01
轉私只係學校同某部分家長開脫殺校既方法,到左實行方案,都未必真係有人肯真金白銀俾學費
...

現有家長繼續受政府資助
所以佢地會支持轉私校
係新入讀小一先要俾學費

複式洋房

cattz288 發表於 23-5-23 12:57
其實有sen唔代表佢地唔叻, 好似有自閉症既, 佢地對某d野專注係異於常人, 但一定要有空間比佢地先得, 唉, ...

高齡真係唔生好過生,好易瀨野。

問題係,香港人,讀書讀到Bachelor Degree,正常無Repeat ,都要22歲先畢業,如果有Repeat ,分分鐘24、25歲先畢業。出黎做野無幾耐,事業開始上手,已經30歲。跟住開始試搵男朋友/女朋友拍拖,搵男/女朋友搵幾年,拍拖又拍幾年,咁就已經超過35歲了,咁先結到婚。咁就已經係高齡產婦了。仲要捱貴租和高樓價。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

有錢讀私校,其實大把選擇。到時呢間學校真係轉左私校,本身既家長係咪真係會比學費先?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joe-Ho 發表於 23-5-23 13:05
高齡真係唔生好過生,好易瀨野。

問題係,香港人,讀書讀到Bachelor Degree,正常無Repeat ,都要22歲先 ...

仲要儲返幾年錢,安居先諗生仔,生得黎都35+
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 23-5-23 11:35
就算轉做私校專做SEN
我懷疑有幾多家長會俾錢讀
因為請咁多教師以外專業人士

得十五個學生, 肯定唔止添啦
每人六, 七千蚊, 兩個老師都請唔起
多餘
天朗氣清

珍珠宮

係咪收特殊小朋友果間?做父母已經吾易,呢類小朋友有d係好叻,但要特別教學或個別教學先得,佢哋係需要小班教育,希望政府照顧下佢哋

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

規則同數字上的確係殺校範圍內,但希望給SEN小朋友及家長多一個選擇,不要話殺就殺

子爵府

坊間搵機構治療SEN每個月幾千蚊,嚴重既SEN亦需要額外人手協助,如果轉個專教SEN既私校要收幾多錢?

SEN既光譜好闊,好小家長會覺得自己個小朋友嚴重到要去一間專收SEN既學校讀,仲要係私校,有得揀都一定博入間名校用政府SEN支援。

伯爵府

唔係個個家長肯面對/接受自己小朋友係SEN, sen除咗學習能力嘅差距,情緒支援先最大工程。 同輩包容接納好重要。哩d被正常學生當寶校嘅 對sen學生反而好重要

子爵府

tinlong22 發表於 23-5-23 13:10
得十五個學生, 肯定唔止添啦
每人六, 七千蚊, 兩個老師都請唔起
多餘

普通私校一年4,5萬起

象牙宮

shobi 發表於 23-5-23 12:56
我諗無咩家長會想比人知,自己細路係SEN!
之前我仔有專注力不足,轉介去睇精神科,其他媽咪即話,吓!你同 ...

據我所知,老師如覺得學生係,會主動轉介去check,因為如果係,學校會有特別津貼
放下自在

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-23 13:05
現有家長繼續受政府資助
所以佢地會支持轉私校
係新入讀小一先要俾學費

長洲殺校個間話轉私校後教會會全面出資津貼本年度小一生直至畢業、可能資助一年、之後個年又再試收生看看夠不夠16 個、夠就好似聖嘉祿咁又可拿政府津貼辦津校。
可能係辦學團體獻主會出資吧。不過老實說、今年都收不到生、看看出生率、3 年後升小一那年會更糟、冇左差不多2 萬個B

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Adiezz 發表於 23-5-23 13:19
普通私校一年4,5萬起

收足既話就係
收生不足, 十五個學生, 用呢個價請到幾多個老師?
天朗氣清

珍珠宮

cattz288 發表於 23-5-23 12:57
其實有sen唔代表佢地唔叻, 好似有自閉症既, 佢地對某d野專注係異於常人, 但一定要有空間比佢地先得, 唉, ...

香港種種政策絕對唔係鼓勵生育
得把口乍
近年似引入專才移民多啲
香港人在港生活多年
有好多內情先感受到
所以先越嚟越少人生BB

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-23 13:19
據我所知,老師如覺得學生係,會主動轉介去check,因為如果係,學校會有特別津貼
...

我個仔都係讀普通學校,佢只係少少專注力不足,唔太嚴重,有交信件通知學校,考試比多少少時間佢,都有學校社工跟進,最多就係成績差少少!
如果要認真處理,可能要上堂,但協康會啲課程好貴!
其實發現嗰陣時,都已經差唔多過咗治療期黃金年齡!

珍珠宮

chanti 發表於 23-5-23 13:20
長洲殺校個間話轉私校後教會會全面出資津貼本年度小一生直至畢業、可能資助一年、之後個年又再試收生看看 ...

呢間小學個牌頭主攻sen
香港地真係輸一半
無咁多家長想被標籤做sen學童家長

首頁
12345...13

尾頁

跳至