自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

sky_blue618 發表於 23-5-25 13:51
只有同路人先會明,再難過都捱過,第時辛苦個新抱

我都有同仔講過 你呢啲行為我做父母就話必須接納
但第時你大個娶老婆難為左人地個女

佢依家答我: 我有講過要娶老婆咩
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

家家公主 發表於 23-5-25 13:54
咁我地今時今日食水果呢個習慣仍然無變,啲橙真係老公晚晚預備好一片片再比隻叉佢,你叫佢自己用手食,佢 ...

我家女兒返學個時仲會帶埋一個公仔返學,雖然我知道唔岩,但好在老師都包容,細時nursery 時堅持攞張被仔入課室,攪到老師要搵個大膠袋佢袋住放學俾番我

attach1_sign/tmp/phpgBFFDx

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

家家公主 發表於 23-5-25 14:06
我都有同仔講過 你呢啲行為我做父母就話必須接納
但第時你大個娶老婆難為左人地個女

我仔話第時唔會結婚,痴實我

翡翠宮

綠茶新地 發表於 23-5-25 14:18
我家女兒返學個時仲會帶埋一個公仔返學,雖然我知道唔岩,但好在老師都包容,細時nursery 時堅持攞張被仔 ...

咁我仔就只會去街拎架車仔 都拎到小三
成日比人講咁大個人仲要咁 又話我兩公婆縱容
我哋係從來唔介意人地說話目光既父母
我地只想阿仔身體健康 快快樂樂
咁我地說開心

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

家家公主 發表於 23-5-25 14:22
咁我仔就只會去街拎架車仔 都拎到小三
成日比人講咁大個人仲要咁 又話我兩公婆縱容
我哋係從來唔介意人地 ...

Same same , 我沒有再生小朋友,只得高敏兒獨女,而且我接近高齡先生,身邊人都覺我係超級怪獸,我女從來唔主動識朋友,因為高敏兒要慢慢觀察,攪到佢一開學我就好忙幫佢物色朋友仔

回想一下真的心力交瘁,但箇中滋味只有我們明白,現在她已經是小學生,除了新穎既課外活動唔參加外,穿衣服,或者飲食都無以前咁高敏,但我唔可以用香水,因為佢反應很強烈,連工人姐姐d 洗頭水勁勁香味我都要禁止

大宅

2023年兔年勳章

我自己覺得亞氏保加個光譜同高敏嘅細路都係比較難湊
兩樣加埋更加係一言難盡

男爵府

其實呢d係自閉症譜系障礙asd,佢地叫自己做高敏兒只係自我感覺良好,其實要去訓練的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實細個都唔明
點解人地剪頭髮好輕鬆, 完全無問題
仲要剪到想訓著
我坐響度俾人剪痕到想死
尤其響我身後頸背位, 忍到好辛苦
用髮鏟果D 完全唔掂
仲有做facial /按摩按頸背,
細個間唔中陪朋友去... 完全係貼錢買難受, 完全唔明有咩咁舒服, 超難頂
大個一次都唔會再陪人去
而家先知自己應該係高敏(觸覺)體質

翡翠宮

綠茶新地 發表於 23-5-25 14:30
Same same , 我沒有再生小朋友,只得高敏兒獨女,而且我接近高齡先生,身邊人都覺我係超級怪獸,我女從來 ...

我仔細個都無朋友 小學放小息只企埋一邊睇人玩
開心自己笑 興奮自己拍手大笑 旁人會覺得儍仔咁 好hyper 同學會玩佢

上中學被欺凌 其實幾陰公 學校叫學生自己解決問題 我堅決要出手 解決到就唔使日日返黎紅眼晴流淚 心情低落失眠。幸好攪左一年終於攪得掂

依幾年愛上讀書 成績好 好多老師同學鍾意佢
成日搵佢傾計問功課。又多比賽 多左同學交流
個人開朗左 仲主動搵朋友出街

首頁

尾頁

跳至