自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kittylam 發表於 23-7-26 21:46
我唔熟深圳舊區街邊路原來有兩級pk咗, ,手機落地加埋人跌嘅重力,手機即時死直,開 ...

咁都幾罕有
意外無辦法
好在有現金在身
大陸無電話好麻煩

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 23-7-26 22:11
咁都幾罕有
意外無辦法
好在有現金在身

係周身好冇安全感,我都估唔到會咁,而家會好留意路面情況,有陰影

珍珠宮

回覆樓主:

用支付寶或者用現金,內地係唔可以唔收現金,只係可能有時會無太多散幣找

侯爵府

lyh80115 發表於 23-7-26 19:49
上星期去咗2日深圳,食肆都係微信點餐+雲閃付銀聯信用卡畀錢;火車站、訂酒店、叫外賣就直接用雲閃付,全部 ...

點樣可以有14%回贈?

伯爵府

kittylam 發表於 23-7-26 22:04
次次有新人問大陸收唔收現金,次次都有人話唔收,一係就話冇得找,咁你覺得未去過嘅人會點諗?我就唔信個 ...

咁易比人誤導就唔好去啦,咁每人都可以講自己經歷,普唔普遍就無人知,因為绝大部分人都係用電子支付,你遇過有得找都唔代表間間都有得找,咁可唔可以話你誤導呢?有商户無得找錢係事實,更加要講出嚟比人有心理準備

珍珠宮

回覆樓主:

未必間間唔收,比較麻煩啫,好似係喜茶叫定飲品,再去店攞或外送到餐廳,冇得俾現金。有啲小店習慣冇咁多現金在店,買完都難找錢。
我去旅行時,車經過中程的休憩處,去小店買小食,店主話冇咁散嘅coin找,叫我嘟wechat,一係買一兩蚊,佢免我俾毫子。我見大陸人都係嘟,我哋啲港燦反而俾現金。

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-7-26 22:44
咁易比人誤導就唔好去啦,咁每人都可以講自己經歷,普唔普遍就無人知,因為绝大部分人都係用電子支付,你 ...

咁大陸連大陸支付寶的唔係間間收啦,係比例問題咋,10間鋪有1-2間話冇錢找就等於全部都冇錢找?香港人的确好易畀人誤導喎,特別有關大陸嘅野,樓主咪覺得好多店鋪都唔收現金囉,新人問,講事實答咪得囉,你可以話有9成機會話冇錢找如果你真係有咁嘅經歷,都可以話有1成機會冇錢找,只係話店鋪會話冇錢找咁答法擺明誤導,我第一個覆嘅唔係你掛?係你可能同佢有親答嘴咋,我冇懷疑你話冇錢找係假,應該講明比例囉。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kittylam 發表於 23-7-26 21:00
問題唔係話冇,係比例問題,間間都話冇得找?你企硬佢會唔收你錢定唔做你生意?既然出得條法例規定一定要 ...

係真的,好幾年前,試過在k k mall 買個燒鵝例牌58元,C6比100元,個店員湊左幾個人先有得找比佢,當時我去左另一間店買奶茶,仲比我笑左好耐,跟手佢都開番個戶口整番個支付寶。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

nachoboy 發表於 23-7-26 19:37
而家通咗關,想上去玩吓食吓野,佢地好多都唔收現金,如冇電子付款,點算!
...

內地店舖唔收現金犯法架
電子支持可以用香港的 支付寶 微信都可以

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

幸福花海 發表於 23-7-26 20:50
內地推電子支付目的係想杜絕假鈔,佢哋已經習慣哂,用現金當然唔受歡迎
...

仲有啲現金梅過梅菜,一著菜咁找比你,最攪笑好幾十年前去大陸跟團,買野食冇毫子找,會找幾粒糖,當然而家唔會咁啦。無可否認,電子支付真係好方便。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

去深圳開個電話號碼+銀行戶口咪得囉,香港人開根本超快搞掂,方便自己方便人哋!

珍珠宮

andyman 發表於 23-7-26 23:06
係真的,好幾年前,試過在k k mall 買個燒鵝例牌58元,C6比100元,個店員湊左幾個人先有得找比佢,當時我 ...

其實我冇話唔信,都唔覺得有問題,疫情前去食探魚都試過,當時我只得現金 ,情況同你老公一樣,不過店員態度係好嘅,我覺得麻煩到佢哋唔好意思囉 ,最後都解決咗問題,我係好唔鐘意次次有人答話收,不過店鋪會話冇錢找就冇咗下文囉 ,好似大陸店鋪全部都係咁嘅態度囉,香港都試過畀500話冇錢找啦!

珍珠宮

andyman 發表於 23-7-26 23:14
仲有啲現金梅過梅菜,一著菜咁找比你,最攪笑好幾十年前去大陸跟團,買野食冇毫子找,會找幾粒糖,當然而 ...

開關後我唯一一次用現金就找返幾張梅菜,真係好梅,好似濕過水嘅廁紙

子爵府

kittylam 發表於 23-7-26 21:00
問題唔係話冇,係比例問題,間間都話冇得找?你企硬佢會唔收你錢定唔做你生意?既然出得條法例規定一定要 ...

咁事實上係收現金確係冇咁受歡迎喎,因為麻煩到人要找續,佢哋又慣咗唔掂錢又驚假鈔,咪再死撐啦!

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

唔收現金係犯法

珍珠宮

da-rosette 發表於 23-7-26 23:22
咁事實上係收現金確係冇咁受歡迎喎,因為麻煩到人要找續,佢哋又慣咗唔掂錢又驚假鈔,咪再死撐啦!
...

點死撐,係咪要認同你哋話大陸唔收現金先啱?唔想收同拒收係兩回事啊,有法例規定就證明的確係有人唔想收,唔係立法黎玩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

以下是我最近幾次去深圳消費親身經歷:
6月初上深圳搞大陸車牌,搭的士落車時,老公俾現金,個司機黑晒面,唔肯接啲現金,老公唯有放喺手枕位置算數!之後我哋唯有請搞車牌個agent幫忙轉賬$100到老公微信錢包,回程搭的士用返微信支付!
上2個星期去東門嗰邊,媽咪同99購物全用現金,嗰啲仲係小舖,亦都有散子找,到晚飯時候,99搶着俾現金食飯,亦都冇問題。
剛過去星期日,到深圳壹方城行街,全程消費,都係用微信支付,未拎個銀包啲現金出嚟,所有店舖亦都假設你俾微信支付,因為他們都拎定部機出嚟掃你個付款碼,根本冇預你俾現金!
所以總括,現金同電子支付都冇問題,放心!

翡翠宮

Aidenlo 發表於 23-7-26 22:41
點樣可以有14%回贈?

最近申請咗信銀銀聯,迎新3個月人民幣簽賬14%。

其他銀聯卡都有做優惠,Aeon、建行都有8%,但限制較多,例如只限現場手機支付;信銀只要人民幣就有高回贈,用apps訂酒店、外賣等都得。

珍珠宮

nachoboy 發表於 23-7-26 19:37
而家通咗關,想上去玩吓食吓野,佢地好多都唔收現金,如冇電子付款,點算!
...

香港支付寶,香港 WeChat 也收,我綁信用卡

男爵府

WeChat 使唔使認證咗先用得?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊