自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

考學校就係咁架啦,直資/私校大把人報,咁本唔擔心收生不足,另外六大把人搬埋屋抽唔到最後扣打入
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:33
係, 真係令人身心疲累...
咩制度都總有人話唔公平 - 呢個世界永遠都冇最公平, 只係你接唔接受O者
依家我 ...

社會本來就係咁,仔女都生埋,唔係唔知呀?

水晶宮

畀面勳章

polliebb 發表於 23-10-10 11:36
好似我仔學校,有家長怨學校普教中,怨學校要學樂器,成日嘈,唔明當初點解要揀
...

咁搞笑,學校用咩語言唔係一早知
戥佢地慘,要怨足6年

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-10-10 11:34
老實,d人覺得去旅行真係重要得咁緊要??真係好誇張

D人好鍾意返「鄉下」

複式洋房

yurijm 發表於 23-10-10 11:30
當間間都係你口中講既自私
咁就係常態,唔係叫自私
我諗好多人留言就係唔認同呢個形容詞放落 ...

認同, 佢地個個都覺得間學校大哂, 等係理所當然
反而覺得家長投訴係家長既問題, 哈哈

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-10-10 11:37
講到又自私又乞求又無奈
我諗無人get到原來你「好願意就佢地」

樓主意思應該係佢放棄啲旅行
跟足遊戲規則玩
所以叫好願意就人地
不過學校真係好自私
但又咁講,樓主只係率直到令人覺得搞笑
相信真係好多考直私家長咁諗
唔敢大庭廣眾之下講姐

珍珠宮

虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 23-10-10 11:38
咁搞笑,學校用咩語言唔係一早知
戥佢地慘,要怨足6年

最好笑係開學之後嘅家長講座問校長會唔會考慮粵教中,話佢小朋友聽唔明,影響學習

水晶宮

畀面勳章

檸檬檸檬 發表於 23-10-10 11:39
D人好鍾意返「鄉下」

唔理佢邊度鄉下啦,旅行唔係must㗎嘛

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 23-10-10 11:33
唔覺得係無謂野喎
咁你有得揀㗎喎
點解一定要去私校直資?

梗係有選津校啦, 入都心儀既其實唔會選私校同直資

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

講真時間表年年都差唔多,自己估計下就得,其實自行同派位都唔使in唔使計畫,我仔以前都系自行遞張Form咋,邊有壓力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:40
認同, 佢地個個都覺得間學校大哂, 等係理所當然
反而覺得家長投訴係家長既問題, 哈哈
...

你都未讀就咁不滿,何必花精力報讀,去個旅行仲開心。
答唔到你下一輪嘅學校,根本未必有下一輪,因為太多人報讀,你唔會認為真係要等?如果值得等,咁你真係好鍾意間學校。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實你若不滿,大可選擇唔好報

況且小朋友一定有書讀…

水晶宮

畀面勳章

polliebb 發表於 23-10-10 11:41
最好笑係開學之後嘅家長講座問校長會唔會考慮粵教中,話佢小朋友聽唔明,影響學習
...

又係嗰d要地球圍住佢轉的人

侯爵府

同事個仔升小一, 佢目標好明確, 要考到樓下間二線小學, 貪佢夠近, 好快已收咗
另一個朋友, 堅決唔考學校, 大抽獎自己隔離街間二線小學, 順利派到

即係只要間學校唔多人爭, 流程好快好順的, 好學校多人爭, 自然多好多規矩篩選時間

伯爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:00
自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

其實香港教育真係存在好多問題,
有好好嘅學校,當然係人都想讀,
但你唔多唔少都要乞求或者
小朋友本身有返咁上下聰明伶俐。
更有些冇人揀,焗住派鬼咗入去,
自己小朋友又唔夠人叻轉唔到,
焗住讀寶學校,這樣對唔叻嘅一群?
教育局可唔可以管理吓啲學校,
唔好比啲寶校再經營吓去呢,
做得唔好,冇人揀去讀,
就殺咗啲寶校去啦,害死人呀
我都講完

珍珠宮

polliebb 發表於 23-10-10 11:41
...

人就係咁
好多人都係咁諗㗎
就係「袋住先」概念
總之我仔女入咗學、上咗岸
我再慢慢搵機會改變你啲嘢
啲學校定期咪問家長意願,普教中、粵教中
到時候就會有一班家長持相反意見
老師去溝通,佢地會話當初打算試普教中,但唔理想
不如做埋粵教中

珍珠宮

gm147 發表於 23-10-10 11:26
我個女由考直私到最後官津叩門,玩咗年半都係咁,直私一堆得 waiting,自行 15 分,抽獎 111 唔中,仲要睇 ...
升小?

侯爵府

開心吸收勳章

樓主都好矛盾, 又鍾意直/私, 又吾願意花時間. 人揀你, 你揀人. 機會係留比有準備既人. 呢啲咪係公平.

珍珠宮

我昨天同朋友傾計聽到一單仲搞笑,嗰間學校出名語文底教得好,但係當啲家長上咗龍中學,竟然同返小學個校長講,其實你搞到我哋啲仔女好大壓力…. 乜唔係認同佢個教法先入讀咩?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

當你有咁既心態,真係大抽獎算啦。就算呢d學校收左你小朋友,都唔會讀得開心。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊