自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

好多上去飲茶,之後買餸,不過深圳和香港價差一倍

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 23-11-3 21:15
估唔到連餸都喺大陸買、粉嶺去蓮塘口岸車費又平~

香港人北上吃喝玩樂,愈趨盛行,除了打擊本地 ...

咁近關口,懶煮嘛
放下自在

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 23-11-4 08:03
蓮塘口岸燒肉你食过?好味?

買過好多次,好好食!

翡翠宮

回覆樓主:

生意同疫情嗰時梗係冇得比啦
做生意嘅就係汰弱留強
覺得係蝕,做唔到落去就唔好做囉
賺嗰時就覺得應份
賺小咗就想R補貼,要求減租
即又係輸打贏要

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預咗!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

做生意有賺有蝕,蝕左唔檢討自己反而怪人唔幫趁?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

Hansma 發表於 23-11-3 22:15
我買過蓮塘口岸D燒肉,又平又好味

上次見好多香港人買

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 23-11-4 08:26
做生意有賺有蝕,蝕左唔檢討自己反而怪人唔幫趁?

佢哋仲掛住疫情期間嘅營業額,咁一定跌好多啦,就算唔北上,恢復正常就小咗好多人煮飯,我覺得北上買餸嘅人唔算多。

男爵府

Lilyforest 發表於 23-11-4 07:19
有消費券嗰排檔檔都整部發達窿收錢,一過咗氣檔檔都話部機壞咗有無咁啱呀
...

係呀淨係派消費卷頭幾日唔壞 分別三個區都係咁

象牙宮

肉类新鮮食物都不能帶回香港,但很多人都懶理,照樣暗中帶入境,
「又不是大量走私,只是買少少自己食,ok」

水果/菜 完全 ok
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

疫情前已經有人北上買餸,唔明突然變左新聞

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

相信香港未來商舖租金、會穩定地下跌~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 23-11-4 19:14
相信香港未來商舖租金、會穩定地下跌~

市場調節!

男爵府

蓮塘燒味又平又好食!

侯爵府

佢地點解唔講疫情3年佢地賺左幾多,有d海鮮檔,菜檔……望多兩眼已經好似偷佢地d野咁,佢地只係賺少左,唔係每日要蝕, 唔好講到咁慘。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Minnacat 發表於 23-11-4 19:43
佢地點解唔講疫情3年佢地賺左幾多,有d海鮮檔,菜檔……望多兩眼已經好似偷佢地d野咁,佢地只係賺少左,唔 ...
仲犀利政府仲派咗8萬,所以政府做緊咩嘢?

男爵府

Dylanli2017 發表於 23-11-3 22:01
去一轉大陸車費都要幾十蚊,仲要來回幾個鍾。夜晚收工時間,菜檔成日都有10蚊2斤菜。上大陸買送呢樣野,留 ...
通常不用返工的主婦才會有这種閒情上去買餸

公爵府

回覆樓主:

如果我住上水,我都會返大陸買餸,搭車返去咁平,過e道又快。
如果我小朋友過香港關都可以e道,唔使排隊,我直情過去食埋飯,煮都唔煮呀。
我小朋友過關果陣問過我,點解咁多人著拖鞋家居服,好似落屋企樓下咁。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

love.g.wad 發表於 23-11-4 20:58
如果我住上水,我都會返大陸買餸,搭車返去咁平,過e道又快。
如果我小朋友過香港關都可以e道,唔使排隊, ...

我小朋友過關果陣問過我,點解咁多人著拖鞋家居服,好似落屋企樓下咁......

相信上水同粉嶺、未來是重災區~

大宅

回覆樓主:

疫情前或疫情時,聯和街市好多舖賣野貴唔憂做態度惡,曾記凍肉幾個舖位凍肉随地放惡晒搞到比隔離茶葉舖老细斬,但大把人爭住幫襯D阿姐又態度衰,疫情期更加最好生意因好多人買凍肉存放少D出街(包括我),宜家風水輪流轉少左DD生意瓜瓜嘈R減租

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊