自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

0ooxoo0 發表於 23-11-17 08:09
你呢個呢啲小兒科喇……
以前跟我嗰個超級恐怖呀!
開頭打電話俾我,我都有應付下佢!畢竟係醫院「派」佢嚟 ...

你個社工仲恐怖,結果點?

珍珠宮

ifcsir 發表於 23-11-17 03:46
因為小朋友用言語治療服務,突然有社工約見,應該叫學前服務,仲要每個月去親身見面,好浪費時間,內容亦無 ...

明白你感受,不過為咗小朋友好,希望你能撐落去。加油

珍珠宮

如果你用政府既言語治療,我估計社工聯絡你攞資料係必須,話曬係政府資源,要配合程序。如想自由,可以找私家。

伯爵府

0ooxoo0 發表於 23-11-17 08:09
你呢個呢啲小兒科喇……
以前跟我嗰個超級恐怖呀!
開頭打電話俾我,我都有應付下佢!畢竟係醫院「派」佢嚟 ...

如果係職責所在都冇辦法,只係怪你不配合
或者你寫信去佢上司你不需要見社工
因為政府的制度上僵化的,一定要跟protocol做

varievarie    發表於 23-11-17 13:42

大宅

loklok286 發表於 23-11-17 08:59
你個社工仲恐怖,結果點?

結果打電話去醫院,搵醫生,搵佢上級,發晒癲投訴佢,要求「close file」,連同複診期都取消埋!自求多福!

大宅

annie133 發表於 23-11-17 09:04
如果係職責所在都冇辦法,只係怪你不配合
或者你寫信去佢上司你不需要見社工
因為政府的制度上僵化的,一 ...

但你明主明白,一個抑鬱症病人本身已經有情緒心理問題!一個所謂社工定時定候搵你目的唔係幫你,只係佢要交差!如此不是弄巧反拙了嗎?
每次都只能同些問題!家人已經排到期見緊精神科醫生,食藥治療幾個月了!有幾次佢打電話嚟都係問:「之前先生都有啲問題要見精神科醫生,宜家排到期未呀?見咗醫生未?」我內心真係爆晒出粗口鬧埋佢18代!!!

伯爵府

因為小朋友用言語治療服務,突然有社工約見,應該叫學前服務,仲要每個月去親身見面,好浪費時間,內容亦無 ...

退出搵私家。

伯爵府

0ooxoo0 發表於 23-11-17 10:14
但你明主明白,一個抑鬱症病人本身已經有情緒心理問題!一個所謂社工定時定候搵你目的唔係幫你,只係佢要 ...

係咪個社工語氣問題?可能溝通技巧唔好,同有冇心幫人地係感受到,好後生?有啲人好有親和力,有啲人就係唔得,呢啲嘢讀書都讀唔到。

大宅

annie133 發表於 23-11-17 10:20
係咪個社工語氣問題?可能溝通技巧唔好,同有冇心幫人地係感受到,好後生?有啲人好有親和力,有啲人就係 ...

反正到最後我係鬧佢「你要交差你嘅事,麻煩你唔好再煩我」而佢亦默認因為要交差,所以對我「冤魂不息」,連我發生咩問題,有咩需要都唔知,只知要完成自己任務

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

覺得無用咪直接停左佢囉,人地都要寫status 交功課架
放下自在

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

baby668 發表於 23-11-17 08:56
很簡單的道理不接受治療,就可以不約見

如果你接受要攞盡政府著數,咁你就要繼續去陪跑!!

佢哋都係言語治療師,治療方法上應該大同小異,出邊私人真係好貴,排隊政府就好(最少要排一兩年

大宅

0ooxoo0 發表於 23-11-17 10:14
但你明主明白,一個抑鬱症病人本身已經有情緒心理問題!一個所謂社工定時定候搵你目的唔係幫你,只係佢要 ...
定係最初問既時候只係排左期,之後佢再問係想確認你地有無真係去見醫生?如果真係見醫生之後佢都幾次重覆咁問,又真係煩D既。可能佢係跟好多個案,自己未有做好記錄/打電話前未有做好功課。

不過我自己覺得佢有責任了解被協助者最新情況之餘,係要保障自己。無出事既時候就無事,一出事既時候D人就會問,無社工跟進既咩?對方拒絕配合唔知可唔可以作為唔跟進既理由,白紙黑字寫明責任自付、拒絕社工跟進唔知會唔會好D。

男爵府

唔用呢個服務,就大家都唔使煩。

子爵府

回覆 sugarbean 的帖子

係啦,有d人又要免費/平服務, 又唔配合, 取消佢啦, 浪費人個位

子爵府

jenniferzhu 發表於 23-11-17 10:54
佢哋都係言語治療師,治療方法上應該大同小異,出邊私人真係好貴,排隊政府就好(最少要排一兩年
...

好在當年我個小朋友發現得早,一早開始排隊,我只係燒咗幾個月銀紙,就已經排到政府服務

象牙宮

回覆樓主:

你要用人服務,人地就要查要研究架啦!

侯爵府

大把人爭住跟進,你簽紙取消唔會再煩住你

男爵府

vincat 發表於 23-11-17 11:05
回覆 sugarbean 的帖子

係啦,有d人又要免費/平服務, 又唔配合, 取消佢啦, 浪費人個位 ...

咪係囉,就算真係煩,咪應酬下之後收線囉,用得個服務就一個package黎,要跟自己果套就出去俾錢搵個啱嘅

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實一個社工跟咁多case,真係有時間個個月同你親身見面?
會唔會你誤會咗?

利申,遇過好嘅社工亦遇過hea做交差,我明嗰種感覺

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

baby668 發表於 23-11-17 11:59
好在當年我個小朋友發現得早,一早開始排隊,我只係燒咗幾個月銀紙,就已經排到政府服務
...

你好好彩,其實早發現對小朋友、家長都有好處(有部分家長接受唔到小朋友需要幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊