自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 23-12-28 19:10
我唔敢開名呀, 純粹都係呻下,不過我估住將軍澳嘅人會估到。
況且我估開業主大會時可能有人會報警, 而 ...

可以報ICAC?唔係度住都可以話事,點可能呀呢?

子爵府

nobodyfool 發表於 23-12-28 20:09
可以報ICAC?唔係度住都可以話事,點可能呀呢?

我見到都好嬲,已經cap咗圖, 如果可以舉報我一定會舉報 ,嗰位前議員,點解可以對我哋屋苑業主大會指指點點。

伯爵府

MC媽 發表於 23-12-28 17:27
我諗爆頭都諗唔到會有乜嘢油水,你話如果好似之前嘅新聞咁,係業主立案法團就話有錢喺戶口啫! 但我哋屋苑 ...
其實小業主對屋苑運作上好多嘢都唔會知,被有心人操控後就肉隨砧板上,東張都報唔少,唯有大家團結D啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 23-12-28 20:17
我見到都好嬲,已經cap咗圖, 如果可以舉報我一定會舉報 ,嗰位前議員,點解可以對我哋屋苑業主大會指指點 ...

明白, 希望聽日平安無事

伯爵府

issactmaria 發表於 23-12-28 19:13
我諗我同你同一屋企,係Facebook見到D人係度攪攪震,真係好無奈!

原來是臨海屋苑

大宅

真係超煩呀!班有心搞事嘅人不斷响FB話見到保安慫恿啲阿公阿婆業主填出席業委會選舉嘅授權書、仲自己製造投訴信,又話報ICAC,係要抹黑目前嘅管理公司同現任業委會,家陣風頭火勢,試問打工的邊會傻到明目張膽以身犯險呢?我戥管理公司及真心想服務嘅候選人嘅人慘。其實有啲分析能力嘅人都會感受到呢種作賊喊賊嘅惡勢力,不過現實係人係容易被煽動而失去理智。

子爵府

MC媽 發表於 23-12-28 17:38
我就係驚之後我哋D業主要攞錢出嚟, 我住嗰度係成個將軍澳出名管理費最低, 由我搬入去十幾年到而家都冇乜 ...

將中/將廣?

水晶宮

MC媽 發表於 23-12-28 17:03
好似過多兩年係, 但其實我哋屋苑唔係法團, 只係有業主委員會,冇權力, 實權喺大業主同管理公司手上,係 ...

搞到住都唔安樂,慘

男爵府

2024年龍年勳章

MC媽 發表於 23-12-28 17:27
我諗爆頭都諗唔到會有乜嘢油水,你話如果好似之前嘅新聞咁,係業主立案法團就話有錢喺戶口啫! 但我哋屋苑 ...

委員會成員有可能親屬做工程,咁價低者得情況就承包工程。今次唔得,睇到人哋報價,下次再入價。
另外加入業主委員會,為將來區選舖路,識班居民自然多人投佢票。好多委員做同區幾個屋苑。

子爵府

ndmama 發表於 23-12-28 21:04
真係超煩呀!班有心搞事嘅人不斷响FB話見到保安慫恿啲阿公阿婆業主填出席業委會選舉嘅授權書、仲自己製造投 ...

見到有街坊喺度我好開心呀!
絕對認同你講嘅嘢, 嗰個群組係坐完監嘅前議員開嘅,我唔敢喺嗰度留言啊。 我都有見到嗰個post, 我同你諗嘅一模一樣, 我心諗,真係有啲咁嘅事即刻報icac啦, 洗鬼上網講咩! 仲要睇到呢啲事嘅正正只係佢嗰十幾二十人, 成個group幾千人, 來來去去都係嗰十零二十人喺度搞事, 我覺得 佢哋班人真係當我哋全屋苑啲4千多户業主全部都係冇分析力, 佢哋講幾千戶業主就會信。呢個屋苑咁多專業人士,好多人應該都睇穿佢哋不過唔出聲。

子爵府

貝_貝 發表於 23-12-28 21:19
委員會成員有可能親屬做工程,咁價低者得情況就承包工程。今次唔得,睇到人哋報價,下次再入價。
另外加入 ...

而家就係競選新一屆委員嘅人當中,有人做工程生意, 就係驚佢哋呢班人選到,我哋啲業主仲驚

男爵府

我個屋苑開親大會都搞到十一二點,仲要泊定架警車喺度隨時候命

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有呀,我住緊嗰度,就嚟大維修,舊主席俾班唔知咩人,拉咗落馬….
都唔止我條邨,好幾個屋苑都係咁
其中有屋苑明明30年要做大維修,拖到40年都未做。我住緊嗰度,已經外牆冧石屎,是但搵網封,到雨季都唔知點收科
香港地好多冧石屎,政府未有強制管制
真希望政府修例,要介入監管,係要介入業主立案法團先有用!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我唔係將軍澳區,但我屋苑都有類似情況。
又係有人想踢走現任主席和委員,話盤數有問題,又想換管理公司,開親業主大會就有人搞事。

子爵府

回覆樓主:

根本而家全香港所有屋苑都畀某班人搞搞震, 嗰班人好多都唔喺嗰啲屋苑度住 ,有可能係金主係後面要呢班人咁做,係每個屋苑奪法團權,然後攞曬全香港嘅維修工程, 早排新聞報道話警方拉咗二十幾圍標嘅人,分分鐘同而家係我屋苑搞事嗰D人係同一伙。

珍珠宮

MC媽 發表於 23-12-28 16:49
有啲唔係住喺我屋苑嘅人,幕後操縱屋苑內某D業主/租戶/街外人,成日想爭做業委會成員, 所以搞好多事出嚟, ...

十年前大維修時有經歷過,聽聞攪左5,6年,有派過号外入信箱,有班人吾妥主席,次次開會都要報警,無次傾得成,最後多左業主開會話吾好再反對大維修提議,吾整吾得,最後每戶夾左8萬

子爵府

angiehouse 發表於 23-12-28 21:40
十年前大維修時有經歷過,聽聞攪左5,6年,有派過号外入信箱,有班人吾妥主席,次次開會都要報警,無次傾 ...

所以應該係背後有大金主要呢班人奪曬全香港屋苑嘅奪, 踢走曬以前做開咁多年嘅管理公司同法團, 然後換曬金主資助嘅人做法團委員,下一步就係換管理公司,轉咗管理公司之後所有判標全部其實都係個金主自己, 幫佢手入侵屋苑嗰啲人就收錢。 全香港咁多舊嘅屋苑嚟緊嗰個屋苑都要維修, 牽涉利益肯定過億, 唔怪之得喺人哋屋苑搞事嗰啲人咁狼死。
香港係咪冇一個執法部門可以拉到呢啲人呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仲以為我個屋苑先咁多鐘意搞搞振嘅人添,次次維修lift, 停水洗水缸就出黎嘈,鬧業委會同管理公司,叫啲業主好心唔好再投票俾現任主席,好鬼煩

男爵府

業主立案法團真係好黑暗,開會封信會入信箱,樓下看更夠膽死叫我99俾封信佢地,話到時會代我地投票,完全係黑箱作業

子爵府

Lihoma 發表於 23-12-28 21:34
我唔係將軍澳區,但我屋苑都有類似情況。
又係有人想踢走現任主席和委員,話盤數有問題,又想換管理公司, ...

就係過去嗰兩三年,單單爆到上東張嘅,都係踢走咗以前嘅法團委員or換咗管理公司后先出問題,新上場唔夠一年嘅法團同新管理公司出問題,究竟點解呢? 以前住十幾二十年都冇事, 一換咗新一屆嘅人同公司就話冇曬錢點解呢? 嗰啲人仲要賴返上一屆

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊