論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

咁多誣告事件,政府都仲可以當無睇到?

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。

珍珠宮

原帖由 eatcookies 於 09-9-5 14:59 發表

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。 ...

好提議呀!再唔係由領事館出糧!
不過d 咁嘅政府真係唔會啋我地!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

原帖由 小百合mama 於 09-9-4 21:50 發表
我俾一個月通知個工人,上AGENT到當面賠錢(俾足工資、假放足、機票買好)俾佢走,我送埋5個旅行袋俾佢收拾野呀!!
點知惡夢開始啦!!!5月尾突然收到佢寄返機票俾我。收到佢告我。我就上勞工處啦!!去到調解主任問佢野,佢又認 ...

樓主,我睇晒你dpost同reply,其實我想問:可唔可以告個官同調解主任?因為佢地冇execute佢地真正的職責!

我地香港既外傭僱主已經好可憐,冇聯會,冇支援,冇法例去保障我地。我地都係打工仔,份人工一萬幾千,為咗糊口,為咗供樓,放底細路,放底頭家出去搵食,諗住請個人返來幫下自己,點知分分鐘俾佢地屈。仲有,佢地仲要未必幫到自己,可能一日唔知要嘔幾多桶血至教識佢地做野。我地出去打工,人地教識我地做野我地都會有些少感激,佢地d死PK呢?

既然做晒所有documents都保障唔到我地,咁我地仲要跟咩法律做野呀?

香港正苦係唔係要所有外傭僱主炒晒d死PK,個個返屋企申請綜授至識驚,識正視呢d死PK日日浪費香港納稅人的血汗錢日日上庭呀!

個官同調解主任咁做,我話佢地失職至真!

伯爵府

有冇攪錯, 果班全部都唔係人嚟

大宅

我開始懷疑我係唔係住在一個文明的社會........

大宅

原帖由 eatcookies 於 09-9-5 14:59 發表

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。 ...

唉...佢地大可以誣告顧主另外一D事....總之up得出就得

我覺得除了要確保顧主已出糧類似如上"外傭支薪機制"外, 還要對誣告顧主的行為負上刑責, 法例係保障佢地隻手遮天, 唔屈你根本就對唔住祖宗十八代....
不過佢地周身無蚊, 有咩責任可以負,

大宅

我越睇越嬲呀...有冇搞錯架... 究竟香港係一個乜野世界呀.....

不如你搞大件事, SEND 去申訴專員, 特首辦, 壹週刋 等... 要引起大家的關注..... 我真係容忍唔到外傭可以為所欲為....!!!!!

大宅

睇左直係火都來,個官係米人來架,真係無法無天,佢好以係比D案例要你屈服,而唔係判斷件事真假?今次比左$$個工人,工會下次米再狠死D?成日講D案例顧主點輸,大佬!你班狗官可唔可以判D案比顧主贏來支持香港顧主,唔洗縱容D工會係又告唔係又告。

咁每月出糧要唔要錄影呀?有無好方法提供?

大宅

多謝樓主你post出來!
真係越知道越驚... 原來.. 可以誣告, 但係明知誣告都會得到最後勝利...
香港幾時變成咁架?

洋房

睇完樓主你個 post 我真係好驚, 應該新工人應該10月就會嚟, 出糧時都應該好戶口比佢好d, 希望証明到我真係有出糧先

洋房

講得好, 又或者上勞工處揾d主任做証人, 如果咁仲要比佢告上庭, 真係好笑了.

原帖由 cecichow 於 09-9-5 13:46 發表
我有個諗法,不如炒佢時,一d錢都唔俾,叫工人告自己,在庭上先俾$$(原來上庭俾錢先至算係証據),咪唔驚要再俾多次囉?!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

小百合媽媽

我在星期三下午亦都要和死菲上庭,看完你的申訴我巳有心理預備。但我一定要和這些人渣死過,希望個官可以給我一個公道。詳情容後再說。請大家支持我。

男爵府

tsung,

支持您!

請您記住: 裁判官的責任是主持公道, 維護社會公義, 而唔係大事化小, 息事寧人.

如果他/她忘記了, 請您提醒他/她.

原帖由 tsung 於 09-9-6 20:34 發表
小百合媽媽

我在星期三下午亦都要和死菲上庭,看完你的申訴我巳有心理預備。但我一定要和這些人渣死過,希望個官可以給我一個公道。詳情容後再說。請大家支持我。 ...

大宅

小百合媽媽

我在星期三下午亦都要和死菲上庭,看完你的申訴我巳有心理預備。但我一定要和這些人渣死過,希望個官可以給我一個公道。詳情容後再說。請大家支持我。 ...

撐!
今次又衰咩?

大宅

原帖由 咕怪媽媽 於 09-9-6 21:14 發表
tsung,

支持您!

請您記住: 裁判官的責任是主持公道, 維護社會公義, 而唔係大事化小, 息事寧人.

如果他/她忘記了, 請您提醒他/她.

加油...要佢地不得好死!

別墅

原帖由 咕怪媽媽 於 09-9-4 22:50 發表
樓主, 我鄧您無奈. 但係, 換著我, 我會同官講:

大人, 你係公義的主持人. 您的責任係維護社會公義, 唔係息事寧人. 如果連你都保護唔到公義呢兩個字, 呢個社會仲講乜野法治.

我唔係為啖氣, 唔係為幾多錢, 係為公平 ...

完全同意. 如果真係再有呢啲事發生, 我一定捐錢俾僱主打落去. 香港法律唔保障我地呢班為生活而要請外傭嘅僱主, 我地要團結同互助. 唔可以再俾人屈.

別墅

小百合媽媽

努力. 唔好退縮, 你一定嬴.

別墅

我已send 左呢個case 去 蘋果, 真希望佢地會注意同登出嚟.

小百合媽媽, 唔好再為呢件事唔開心, 事情已結束, 個衰人已走, 唔可以再影響你, 以後日子將會更美好.

別墅

我睇完都好"慶"
唔係成日都講法律係公平,公正,公開既咩?好似呢d case 咁,有公平咩?
點解明知佢係老屈,重要我地呢班僱主比錢呢d賤人送佢走??
好"慶"呀~~~
同樣係出自勞工法.
咁點解我地呢班亦係打工仔又係老板既僱主就無呢種盲目既法例去保障我地????
好"慶"呀....................

珍珠宮

小百合媽媽

支持你, 記得話我地知個結果.

首頁
12345...8

尾頁

跳至