婦女醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

別墅

引用:+本帖最後由+pkaeon+於+13-3-13+01:45+編輯

原帖由 pkaeon 於 13-03-13 發表
沒有加錢啊!婦科醫生手術費18000元,麻醉科醫生6500元,再加住院費(6人大房)、雜費、化驗費、醫生巡房費,住院6日,合共45000元左右。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bigheadd 請問為何要連子宮切除呢? 發表於 昨天 23:36

其實唔係一定, 係可以選擇只切除肌瘤, 只不過肌瘤割在都有機會再番發, 所以如果決定唔再生育, 醫生多會見議連子宮切除, 避免有機會再番發, 加上有醫生認為在手術上連子宮切除嘅難度比只切除肌瘤相對容易D而宜...

禁止訪問

引用:回覆+lingling668+的帖子 你好,+請問可以

複式洋房

Joe媽媽 發表於 13-2-20 15:31
13cm 好大 wor! 子宮有幾大? 肌瘤已佔去 13cm, 跟本無位置比BB生長, 如果係我多多錢都做, 跟本唔洗唸 :igi ...

13CM 真係好大, 唔做手術唔得架, 你現在34 , 要快生BB, 等唔到啦, 依家13CM, 有生長擴大可能性, 到時子宮收保仲難, 再者比伙BINGO 有了BB, 佢會跟你BB 搶營養, 和位, BB 會有RISK, 我照時話大概8CM, 做了手術, CUT左出來實際有10CM 大, 真係唔好諗甘多, 錢洗幾多都要比

複式洋房

bananaqueen 發表於 13-3-4 18:02
回覆 DEAHEI 的帖子

睇返咁多jm的post,你的瘤6cm不算大,兼且沒有不適,的確不用擔心,只要小心保養,別吃太多 ...

子宮機留, 卵巢留我都生過, 手術做完再返發, 又做手術, 兩次手術后, 我開始注重飲食和有睇中醫調理, 之后無再返發啦,

大宅

evasoeeyy 發表於 13-3-14 15:29
子宮機留, 卵巢留我都生過, 手術做完再返發, 又做手術, 兩次手術后, 我開始注重飲食和有睇中醫調理, 之后 ...

姐妹們, 子宮唔好話cut 就 cut 左去呀, 會引發其他婦科病, 情緒病, 皮膚病..... 我醫生唔建議隨便全個子宮唔要, 除左係再大鍋問題(cancer), 唔 cut 唔得!

子宮肌瘤好似暗瘡gum, 有可能自已縮細, 做左又有可能又自己同一位置生翻出黎! 但係更年期來臨時(50+) 多數會自己縮細, 唔會再大, mon 住睇多2個醫生先呀, 唔該!

evasoeeyy  AGREE, 當年我E生都甘講, 除非是100% 係惡性留, 否則不要話CUT子宮, 走去CUT  發表於 13-3-18 14:11

禁止訪問

引用:Quote:Joe媽媽+發表於+13-2-20+15:31+13cm+

男爵府

回覆:chaniris8 的帖子

其实有無人試過用呢个方法,吾做手術?
我个子宫有个2.6的纖维瘤,同時卵巢有个4.5的朱古力瘤,医生话用微創切走朱古力瘤,由於我己经開過2次刀,一次係以前生過卵巢水瘤,另1次是生仔,今次医生話我己经開過2次,好似吾敢開刀同我做割埋纖维瘤,只係用微創切朱古力瘤!
我都吾想今次切左朱古力瘤,下次又做縙纖瘤!
而家我要再揾多个医生睇下,聽多个意见!
有無姐妹有類似经驗,可比D意见,謝謝!

大宅

我岩岩上星期去QE做唐氏檢查,果陣11WEEK左右...
醫生發現左我有個子宮肌瘤,佢只係講暫時懷孕緊,無咩可以做到,同埋話個SIZE都好細
無問題,話好多人懷孕,因為荷爾蒙唔如左,所以會咁...
講得勁少...黎緊9/4私家產檢再問下佢...問清楚D~~~
有無人試過懷孕期間有發現子宮肌瘤???會唔會有影響架??

ivysum  最後仲係成功順產  發表於 13-3-25 01:35

男爵府

回覆 sweetdog 的帖子

我醫生係一次過用微創幫我切朱古力瘤同兩, 三個纖維瘤 (最大2.7cm) , 無問題喎, 當然要睇下 纖維瘤係咩位置, 微創康復快好多, 我兩日就出院.

男爵府

回覆:Gigibear 的帖子

thanks

大宅

回覆 sweetdog 的帖子

2.6纖維瘤好細咋喎,其實可以不理,小心飲食就可以啦.係要諗下點處理個朱古力瘤!睇多個醫生,聽下意見再作決定.不過你以前水瘤都要開刀就有點奇怪!

男爵府

回覆:bananaqueen 的帖子

開刀是03年做的,我諗係醫生熟開刀,吾熟微創囉!

侯爵府

回覆 mrstree 的帖子

I got several fibroids during pregnancy too. Don't worry too much, your doc should be able to monitor them in regular ultrasound check up.

禁止訪問

引用:Quote:bananaqueen+發表於+13-3-4+18:02+回

禁止訪問

引用:其实有無人試過用呢个方法,吾做手術? 我个

禁止訪問

引用:Quote:Joe媽媽+發表於+13-2-20+15:31+13cm+

男爵府

我07年11月發現個留12X10X7CM大, 都係子宮外面. 係Doctor Fok Lai Ling 度開刀做左手術. 用左4萬幾. 08年4月開始嘗試懷孕. 09年10月成功懷孕, 10年生仔. 都係Doctor Fok 開刀生. 用左5萬. 2次係同位開刀,一條疤痕, 完全睇唔到. 佢出名開刀手勢好, 不過宜家60幾歲..唔知仲OK否..!

REMARK: 聽人講,唔好打針整細佢, 萬一唔WORK, 同D腸痴埋一齊, 仲難割.

REMARK: 微創是係肚入面將個留切細, 再一片一片咁夾出來. 咁大個留用微創可能要做好耐. 問清楚醫生.

首頁
12345...11

尾頁

跳至