跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

引用:我都好奇怪來好似每似上來+有人問Zenith好

原帖由 RiderHo 於 13-10-10 發表
我都好奇怪來好似每似上來 有人問Zenith好不好 便一定有人說有錢便收 和 好像這學校很不好 我唔覺佢地只看 ...
好多謝你既分享。

其實由我未搵學校開始,都成日係呢度見到JM話英藝唔好,但重點係果DJM嘅小朋友係未讀過英藝,而對上一次係度見到JM鬧英藝,係因為佢也報左英藝而唔讀,想退錢但有困難,老實講,報左名比左錢留位,人地退係人情,唔退錢亦係道理。如果係好介意錢又或者預算唔夠的話,好老實可以選有學券嘅學校。

別墅

回覆:daddykei 的帖子

我覺得你講得好好。我仔仔都讀緊英藝n1全日班。佢返學真係好開心。日日放學返屋企成日唱歌同識好多英文生字真係比我想像中學得仲快。班主任好有愛心成日打比我講仔仔既野。而家仔仔日日放學都唔走。見佢放學都唔走就知道佢返學有幾開心。唔明點解啲人成日唱英藝唔好。唔好只係家長成日話學校行政好差。學校行政差係學校既事只要唔影響小朋友返學咪得囉。但係學校所教既野真係好好。小朋友會好快明白。不得不讚英藝既食物。我小朋友日日都有湯飲。成日話學校既野好好食。學費貴但係人地真係教到野。小朋友仲規律左。讚^^

大宅

書包只買一個就夠, 校服係在N班時買大咗到依家K3都仲著緊(可能係我個囝細粒啦), 雜費一年交兩次就唔需要再交任何費用, 以我所知大埔其他私校校服都唔平, 囝囝讀過明X N班數個月, 當年買校服都要成千蚊.

始終係私校, 無論學費, 雜費等真係唔那些資助學校比較, 但私校可以比你嘅, 又係那些資助學校冇嘅, 例如每天全天候兩文三語環境, 校舍等等. 所以係報學校之前真的要好好了解一下. 我有過轉校嘅經驗, 所以更明白用家的意見先係最真實, 網上的意見可以參考, 最後都要靠自己努力做下功課. 父母比任何人更清楚咩先係小朋友最需要嘅, 可能哩間唔適合你嘅小朋友, 但又剛好適合我嘅小朋友. 所以我覺得冇話邊間學校好唔好, 只有適合同唔適合.

囝囝日日番學開心, 學術上成績唔錯, 見到外籍人士會主動用英文/普通話對答, 對我黎講已經達標. 揀學校真係一門學問, 依家我又再努力要揀小學啦, 大家一齊繼續努力向理想學校進發吧.

男爵府

回覆:英藝14~15N班面試

我個仔都係上年讀英藝n1國際班…佢超開心日日話要返學…有咩問題問老師同校長都可以同我解決…雖然我轉左校…但佢日日仲係話要返去讀書…如果唔係冇小學…我一定比佢直上…而家有啲後悔…但太遲…

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:我個仔都係上年讀英藝n1國際班…佢超開心日

原帖由 jojokwan02 於 13-10-11 發表
我個仔都係上年讀英藝n1國際班…佢超開心日日話要返學…有咩問題問老師同校長都可以同我解決…雖然我轉左校 ...
點解轉?轉左去邊?

大宅

話到噤好都轉

男爵府

回覆:金仔媽媽 的帖子

轉左出沙田…因為我想係沙田升小學…

深居簡出  沙田嘅學校會比大補好嗎?  發表於 14-2-14 22:11

男爵府

引用:話到噤好都轉

原帖由 kcschan 於 13-10-11 發表

話到噤好都轉
因為英藝冇小學…

男爵府

近排多左好多人撐英藝,我小朋友的確無讀過英藝,我睇過佢n班套書真係好深,唔適合自己小朋友,我比得學費留位當然預左拎唔返,如果佢一開始就同我講無得退就可以了,而唔係一拖再拖,要人成日追羅

侯爵府

引用:近排多左好多人撐英藝,我小朋友的確無讀過

原帖由 pathymama 於 13-10-12 發表
近排多左好多人撐英藝,我小朋友的確無讀過英藝,我睇過佢n班套書真係好深,唔適合自己小朋友,我比得學費 ...
其實間幼稚園留位費都無得追架〜
我之前都有報寶兒比左留位費都無得退!
我覺得英藝係深既課程幼稚園, 我只希望個仔可上小一輕鬆d 唔使咁辛苦

男爵府

引用:Quote:原帖由+pathymama+於+13-10-12+發表

原帖由 金仔媽媽 於 13-10-12 發表
其實間幼稚園留位費都無得追架〜
我之前都有報寶兒比左留位費都無得退!
我覺得英藝係深既課程幼稚園, 我只 ...
寶兒d課程都深喔,我覺得與英藝不相上下

侯爵府

引用:Quote:原帖由+金仔媽媽+於+13-10-12+發表其

原帖由 nicolewanglh 於 13-10-12 發表
寶兒d課程都深喔,我覺得與英藝不相上下
因為寶兒無校車到我屋企

大宅

兩間學校都冇小學直升

大宅

寶兒課程都ok嫁!不過我要全日班,寶兒無,同英藝外籍老師同普通話老師多好多,每日都有1小時英文同1小時普通話課,寶兒每日得20分英文,一星期3堂普通話),得1個net teacher (2010我個囝in 寶兒嘅情況,依家可能唔同了)
我只係想分享下小朋友係英藝嘅真實生活,無話要唱不唱好學校,我只是一個平凡不過的媽媽吧了。只是,我覺得那些所謂“不滿“英藝的留言,對我們的小朋友來說,很無奈吧了。

深居簡出  請問寶兒嘅學費如何呢?同埋主要有乜課程?  發表於 14-2-14 22:14

男爵府

回覆:daddykei 的帖子

請問咩叫net teacher.?

水晶宮

引用:書包只買一個就夠,+校服係在N班時買大咗到

原帖由 daddykei 於 13-10-11 發表
書包只買一個就夠, 校服係在N班時買大咗到依家K3都仲著緊(可能係我個囝細粒啦), 雜費一年交兩次 ...
多謝分享,到時升小學時再分享經驗比我們,謝謝

男爵府

回覆 kcschan 的帖子

所以我冇升上英藝K1 都冇去考寶兒.
我係升去有小學既KG.

男爵府

daddykei 發表於 13-10-14 21:41
寶兒課程都ok嫁!不過我要全日班,寶兒無,同英藝外籍老師同普通話老師多好多,每日都有1小時英文同1小時普 ...
100% AGREE..^^

男爵府

bearbb5 發表於 13-10-14 22:15
請問咩叫net teacher.?
外藉老師

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至