自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

講多小小先出街.....

我來見工時, 都係呢個魔理沙開門比我架! 初頭第一個印象係唔錯架, 覺得佢幾有禮貌, 不過當時都見到佢著衫怪怪地, 尤其係佢嗰對白襪仔同黑色搭帶鞋, 襯落個廿幾歲既高頭大馬既女仔度唔多match, 再加埋佢一身既衣著又唔係成套lolita, 咪覺得好怪囉!

不過我當時只係覺得佢係嗰d比較貪靚d既女仔, 應該無乜野!

到到後來, 我先在諗, 點解d 咁鐘意公主系列既女仔個心地可以差到咁

同埋, 聽番我同事講, 佢之所以懶好咁開門比d來見工既同事, 係因為, 佢想八下咩野人來見工咋!

著就著到成個公主咁, 但個格就成個旺角mk sale妹格咁樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

zoie_w 發表於 15-9-5 10:26
係! 當時我仲未入職, 我係差唔多係佢來左之後既一年我先入去做!

我地公司係細公司, 咁老闆又等人用, 其 ...
我朋友又係專負責入單, 又係多多野借口, 又係話入單唔係咁簡單, 依家重話因為 D 單太 dirty, 攪到佢對手敏感, 真係唔用呢個公仔唔得囉
等妳再update

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

zoie_w 發表於 15-9-5 10:36
講多小小先出街.....

我來見工時, 都係呢個魔理沙開門比我架! 初頭第一個印象係唔錯架, 覺得佢幾有禮貌, ...

公爵府

希澂 發表於 15-9-5 10:38
我朋友又係專負責入單, 又係多多野借口, 又係話入單唔係咁簡單, 依家重話因為 D 單太 dirty, 攪到佢對手敏 ...

係! 魔理沙係一個超級麻煩既人, 總之, 做野係唔會好爽快嗰隻, 其實點解我會咁樣喺個GROUP度問番個舊同事呢!

係因為我見阿魔理沙日日差唔多成十點幾先番到公司, 又成日請病假, 我見過佢最勁係一個星期請左三, 四日, 成個GROUP(我地有兩個GROUP, 一個GROUP係全部現職公司人員包括佢在內, 另一個就有埋D走左既舊同事, 喺度講下是非) 咁現職同事嗰個GROUP, 成版都係比魔理沙請假告示版咁滯, 乜野理由都用過, 真係101種請病假借口, 佢講過有, 比狗咬, 驚有瘋狗症, 要去打針請病假, 但以我既睇法係, 佢只不過可能係樣衰得滯比隻狗仔咬一野姐, 又有試過話佢腦震盪, 仲講到明有假紙, 射左兩日波, 但以我既睇法係, 佢應該走去玩機動遊戲, CHOK親下姐, 真係腦震盪會只係留院兩日就出得來嗎? 請用下個腦想下

其他借口有 : M痛番唔到工 (可能呢度好多JM都會, 我亦都相信好多女性都會, 始終人人體質唔一樣, 有D真係痛到番唔到工, 但係呢個魔理沙就曾經以行動去證明佢係食左必理痛係可以無事, 仲可以去溝仔的, 呢個我可以容後講)

感冒呀, 發燒呀, 嘔血都試過, 仲要POST埋相上去佢個WECHAT留言版度添, 佢個WECHAT係專比佢告狀, 廢UP同講我地班同事壞話而設的, 佢仲醒到BLOCK哂 D同事, 以為無人可以睇到佢D野添!

最近一次話腸胃炎, 番唔到工, 連門口都出唔到, 但第日番來, 照食公仔麵 (佢日日都食公仔麵當LUNCH的), 亦從來無見過佢食藥, 佢同同事講話佢唔識食藥架喎, 又話自己喺法國醫院大的

超多事實, 遲到仲好多借口架, 我地有時睇到都係得啖笑, 無人理佢架! 係有次, 我話好似妳個角色果位同事好心問下佢, 我地知道係咩事, 問都費事問, 呢D咁既人, 吞POP就吞POP啦, 多多事實! 又話M痛遲出門, 又話塞車, 又話鬧鐘壞左, 多多事實!

而佢呢種多多事實既性格呢, 亦都好直接咁影響到佢既工作態度, 以及進度

公爵府

呀! 原來我未講, 點解我會咁樣問番我舊同事

其實我係想問, 咁阿魔理沙日日咁晏先番, 又成日射波, 而我見接佢手果位同事(喺呢度我叫佢做ADA吧)就日日好準時九點就番到公司, 又好小請假, 真係病到死都會番公司嗰種人

同埋, 我都曾經聽過ADA話做佢呢個POST既人, 唔好時常請假就可以了!

但我見魔理沙 D工作態度同佢好大分別, 咁我就問番個舊同事, 我舊同事就答我話, 初初佢仲未過PROBAT時叫佢做野都好快手的, 但有個原因就係當時佢地D單唔太多, 遲一兩個鐘落單都唔會死, 同埋都有大陸班同事跟

而之後, 我個舊同事再叫佢幫佢入單, 佢就要開始催佢, 而阿魔理沙小姐就要打埋鋪機先會去做野, 仲要係日日番公司打機喎! 果時要入個新SYSTEM, 佢又係話呢樣唔得嗰樣唔得呀, 又唔係咁易攪架, 成大半年無入到機

所以ADA入職後, 開始接手佢D JOBS, 本來我都見到阿ADA同佢都仲有計傾的, 我都以為ADA同佢係算FD, 同埋亦都聽過個舊同事LAST DAY講過, 同ADA講, 妳頂得順妳隔離嗰個先算啦! 果陣時ADA都仲好幫住阿魔理沙小姐, 仲話日日性格唔同, 點解要咁樣話佢呢, 但係慢慢我地就FEEL到ADA開始好憎佢, 係因為佢真係留左好多屎比阿ADA做, 攪到ADA日日都好忙, 佢就日日十點幾鐘番, 番來上下網, 12點幾1幾就煮公仔麵食晏, 之後又成個下午喺度打機, 打到5點就開始化佢個妝, 準時17:30PM出門口

之後, ADA就開始同我熟落左, 就講左好多關於魔理沙既野比我知!

公爵府

點解我話佢MK妹格呢

係因為見到佢拎住個手提電話打機時, UN身UN勢, 又咀妙妙咁, 坐到衰衰咁, 好格衰!

公爵府

而因為ADA開始同我地FD左, 多左講野, 呢個舉動都惹起魔理沙既妒忌同埋不滿架, 佢成日用D好惡毒既眼神去啤住ADA架! (我岩岩入職時, ADA係好小出聲架! 我初時以為佢性格係好COOL, 會唔會好難相處, 但原來係因為ADA真係超多野做, 多到抽唔到出來應我地, 或JOIN我地既話題, 所以唔出聲)

ADA係一個好勤力既員工, 同埋係一個呻完就算既人, 我覺得喺公司同樓主既角色有點相似既係, 魔理沙好鐘意同ADA講野架! 仲要係一定要ADA聽佢的

ADA話佢初來的時候, 咁無理由咁有性格, 人地走埋來同佢講野佢都唔應架嘛, 咁就算對方係講廢話都要應架喇, 咁魔理沙係做得耐過佢丫嘛! 佢話魔理沙同佢講話叫佢唔好用公司廁所既廁紙, 話會用到佢下面流血 (但其實我覺得唔會流血囉)

咁ADA係一個幾保守同幾純品既女性, 唔係咁想聽到佢講到咁露骨, 即其實可以講得隱悔小小吧, 但魔理沙講呢D會講到好興奮架, 唔知點解! 而一個正常既女性都唔會咁樣講到咁白囉呢D野! 仲要當時ADA只係一個新來既同事, 同佢唔係咩閨密, 咁當時個情況就係, ADA要企喺個走廊度迫住聽佢講佢既"流血事件" 而ADA當時係覺得好尷尬

但不過, 大家要記住, 魔理沙唔係正常人, 所以我地唔可以用一個正常人既羅輯思維去諗佢做既行為, 講既說話, 因為佢可以走入去老闆房, 同個男性老闆講佢下面好痕想請假去睇醫生

珍珠宮

希澂 發表於 15-9-4 20:13
係超級港女+勁無聊 迫佢辭職等於炒佢喎, 但1823 D 人居然答佢告得, 叫佢去埋平機會添 ...
我覺得1823 D人NG會咁講野
可能係你FD佢煩到人地頂NG順,人地就講D你FD岩聽GE野黎打發佢
又或者,你FD選擇性失聰,淨係記住左對佢有利GE野黎同你SHARE

珍珠宮

zoie_w 發表於 15-9-5 21:36
點解我話佢MK妹格呢

係因為見到佢拎住個手提電話打機時, UN身UN勢, 又咀妙妙咁, 坐到衰衰咁, 好格衰!:temp ...
一氣過睇完魔理沙事件

其實......點解老細NG炒佢GA......

你講佢打機,同講野露骨果2單野呢,我聯想起我第一份工果陣有位同事,係公司玩CAN SEX(佢辭職後,同事清佢電腦,見到D RECORD先知),大姐AR......為人師表就NG好係學校搞D咁GE野LA(自此之後,同事間叫佢做"妖女",連佢個名都費事提)......果位負責清GE同事將妖女D MSN RECORD SEND比所有比妖女鬧過GE名事睇,我都睇NG出妖女係E D人,我一向以為係生得靚同埋想搵快$$ GE人先會搞D咁GE野,但妖女又NG係靚,而且又NG係等$洗,RECORD中,我見到,係岩岩過去GE X'MAS,開完學校X'MAS聯歡會之後佢留低玩E D野,到學校D人走曬之後,仲比埋學校電話對方,叫對方直接打比佢同佢傾(原因係打字慢,傾NG到位......)

珍珠宮

希澂 發表於 15-9-4 19:58
可能佢都係精神病康復者
咁我又NG覺得死大返似LOR

因為我有精神病康復者GE FD,同時公司亦都有請OA,專係比精神病康復者做GE,我接觸過GE精神病康復者,有D係好LAZY,有D好勤力,但佢地共通點都係講野好直接,好真,累就同你講想休息,覺得自己NG適合做就直接RESIGN,亦都NG會做D野去損人不利己,總次就NG似個死大叔咁,又古惑,又害人,又要認叻

首頁

尾頁

跳至