自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:餃子妹妹 的帖子

「一件事除左睇岩定錯,仲要睇埋人地既感受。我自己好鍾意觀察人,所以會同自己講,嘗試係人地角度觀察,咩原因佢會咁諗(或者,難聽d, 咁蠢). 」

哩D就係我好想阿女可以學識嘅嘢。

「我就好鍾意睇d 心理書,台灣一d 有心理學家分析既節目。例如遇到d, 好鍾意吹牛既人,細個個陣會覺得佢白痴,up 得就up, 仲好想當面話佢知佢錯d 乜,等佢唔好再繼續。而家我會將d 心神,轉做觀察,推斷呢類人通常係自小自我認同感較低,父母比唔到佢想要既attention. 有機會既話,再認證下呢個推斷岩唔岩。」

哩D都係我鍾意做嘅嘢。

「你可以讚下佢觀察力強,再叫佢不如又睇下個個人有乜係做得好,大家討論下。再慢慢講,試下用人地角度,分析埋佢既感受,同埋講d 乜野人地可能會唔開心,點講佢會聽落舒服d, 或者開心d.」

哩個方法好!我會多D用。

大宅

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+14:38+多謝

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
多口問句, 你囡囡係咪亞氏保加???
應該唔係,亞氐保加會做d 重複性既野,例如每日都要8點起身,興趣狹窄,同埋理解唔到人地既情感需要,剩係理解到字面意思。但樓主女女係理解到,不過唔接受。

禁止訪問

大宅

回覆:固執孩子如何教?

呢個post 真係好得意,好似討論返應該點樣教細個個陣既我自己咁

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bellelau 發表於 14-1-10 13:57
「佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...」
妳哩句實在講得 ...
係呢度有時真係學到野架~
我公司有個女仔, 年紀俾我地細, 但佢學歷高過我, 而且佢好識投資, 人仲好聰明, 問佢咩都好似識咁~
而有一次傾開計, 佢講到明好憎蠢嘅人, 因為講極都唔明, 唔同Level, 睇唔起蠢人, 因為無可能變聰明...
而我都係一個蠢人, 所以佢呢一句我好入心, 因為佢都會討厭我...

我想講呢個例子係...小心你囡囡會好似我同事咁, 我同事自視過高, 過份自信同時會好睇唔起人...
我唔係覺得你囡囡會咁... 但依家呢個社會太現實, 依家D小朋友又早熟, 好容易會變質~

你囡囡唔耐煩, 可能佢未識handle情緒, 覺得佢識但人地講極唔明, 佢會好炆...
試下俾佢上一D要學會忍耐嘅課程, 可能會好D呢~

試問依家我地做大人都忍耐唔到, 何況一個有自己思想嘅小朋友, 慢慢來, 我知道你囡囡呢個情況係過度期...
只要俾佢知道, 有時候人唔係樣樣順心時, 心態最緊要, 否則好易癲架...

加油媽咪! 加油囡囡!
사랑합니다.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ChristieMing+於+14-01-10+發

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
冇做過測試。有某D特質似,但並唔明顯。
你有冇睇過【星星小王子】?或者佢可以幫你了解你囡囡嘅心態。雖然書中係一個亞氏保加症嘅小朋友所寫,我剛看完,但我見你囡囡有啲特徵似,可以參考一下。

男爵府

回覆:餃子妹妹 的帖子

「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁」

咦?妳哩樣嘢反而同我好似。
喺哩個世界上,我最尊重嘅就係哩兩種人:
小朋友係一張白紙,佢哋都好天真可愛。
老人家曾經為社會作出過貢獻,加上我阿嫲勁錫我,「推己及人」。正所謂:『老吾老以及人之老,幼唔幼以及人之幼。』
比個5我呀!姊妹妹!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ChristieMing+於+14-01-10+發

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
應該唔係,亞氐保加會做d 重複性既野,例如每日都要8點起身,興趣狹窄,同埋理解唔到人地既情感需要,剩係 ...
都未必㗎。我最近睇咗好多有所亞氏保加嘅書,患高智能嘅亞氏保加症兒童,未必有呢項特徵。我見佢囡囡當鍾意嗰樣嘢,會作極度嘅深入研究,再加上情緒上易受影響,是非黑白要好分明,所以我先會咁問

大宅

引用:「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁」
...
真係夾!!

伯爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 ToopyBinoo 於 14-01-10 發表
東方三博士vs賢士事件: 女女同姨姨一樣固執. 有宗教信仰嘅人通常對於自己嘅信仰非常固執, 認為自己嘅信仰先 ...

男爵府

引用:媽媽,你仲有無keep+住同佢講故事呀?

原帖由 JJMumMum 於 14-01-10 發表
媽媽,你仲有無keep 住同佢講故事呀?
冇啦!自從佢識自己睇書之後。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+13:57+「佢

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
我公司有個女仔, 年紀俾我地細, 但佢學歷高過我, 而且佢好識投資, 人仲好聰 ...
我就係最驚係咁!
妳幾叻又有咩用?自視過高嘅人,往往會衰喺自己手上。哩個係群居嘅社會,同人相處唔到嘅話,會係一件痛苦嘅事。
多謝妳鼓勵!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表冇

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
你有冇睇過【星星小王子】?或者佢可以幫你了解你囡囡嘅心態。雖然書中係一個亞氏保加症嘅小朋友所寫,我剛 ...
冇!但我會去搵哩本書嚟睇。多謝你!

男爵府

引用:Quote:原帖由+餃子妹妹+於+14-01-10+發表應

都未必㗎。我最近睇咗好多有所亞氏保加嘅書,患高智能嘅亞氏保加症兒童,未必有呢項特徵。我見佢囡囡當鍾意 ...
我明白!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表「

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
真係夾!!
Yeah~

珍珠宮

我細仔一樣唔受教
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

引用:我細仔一樣唔受教

原帖由 小詠 於 14-01-10 發表
我細仔一樣唔受教
同路⋯⋯

男爵府

回覆:bellelau 的帖子

個性冇得改,並非大事大非,如果你能對他們的爭執,一笑置之,相信是最好身教,耳濡目染,她漸漸明白各人有獨立思考力,是與非,可以討論,無需執著。

大宅

回覆:bellelau 的帖子

自己好難教,因為通常佢聽其他人講,唔聽媽咪講。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+13:57+「佢

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
我公司有個女仔, 年紀俾我地細, 但佢學歷高過我, 而且佢好識投資, 人仲好聰 ...
其實我覺得,人和好重要,工作上要懂得team work同尊重人,條路會好走好多。

首頁

尾頁

跳至