自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+東東媽咪+於+14-05-17+發表我

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-05-17 發表
我99應該都係心有事,驗屍報告未出!62日日都同我講今日身邊有人又係心臟有事死左,仲恐怖過癌症!

...
我們換轉,一年前阿爸又係突然死亡,阿媽傷心咗好耐,我們不斷安慰佢話比佢知佢冇辛苦,唔駛知自己快要死,唔需要經歷死亡恐懼係一份福氣!
多d陪佢出去飲下茶行下街,同屋企人攪多d gathering 比d野佢做下分散下佢會好好多架

水晶宮

回覆:62接受唔到99過身,點算?有冇過來人可以傾下?

淨係諗下無左另一半都傷心,何況佢地對左咁多年。請節哀,如果佢仔女靠唔住,睇在佢老人家失去老伴,盡力幫下佢

男爵府

引用:我自己和夫家,姊妹弟都不太和睦,我睇淡,

原帖由 KT0603 於 14-05-17 發表
我自己和夫家,姊妹弟都不太和睦,我睇淡,一講到要照顧長老,跟本左推右推,無商量。商量?咪老點我囉!
...
我唔使返工,有對仔女,之前99病都係我幫手,當然做新抱係應份!由嫁比c6,同6299住,一直都承受好多!包括,其他仔女,佢地都曾經埋怨我冇好好照顧我6299,我好早嫁比c6,有好多事都冇經歷過,有好多時都真係唔識點做!我以為我捱左七年,終於可以生活好啲,點知,唉!
不過,放心,一開始同c6一齊捱到宜家,幾辛苦都捱過,我更加唔會放棄,做到就做,起碼照顧62到百年歸老。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

希望你 62 快啲忘記傷痛

伯爵府

引用:99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講

99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講頂唔順好辛苦好難受,話日日都訓唔到,又同我交低晒身後事,又要 ...
我爸吾喺度之後, 夠100 日, 我地將間屋大裝修, 全屋牆紙換晒, 梳化電視櫃天花燈, etc 傢俬都換埋, 好似環境吾同左咁, 等我媽無咁觸㬌傷情, 或者你地都同其他屋企人商量裝修下間屋?!

伯爵府

回覆:CHOR~CHOR~ 的帖子

請節哀

男爵府

引用:Quote:原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-05-17 發表

原帖由 Anke615 於 14-05-17 發表
我爸吾喺度之後, 夠100 日, 我地將間屋大裝修, 全屋牆紙換晒, 梳化電視櫃天花燈, etc 傢俬都換埋, 好似環境 ...
62聽人講屋企乜野都唔郁得,所以唔裝修得!惟有下年先裝修~

男爵府

回覆:CHOR~CHOR~ 的帖子

好多謝各位jm既意見同關心,坦白講,我媽都唔係好肯聽我呻……同各位傾完,心情舒暢好多,我會繼續努力開解同照顧62!

子爵府

加油呀!你真係好孝順!我上年都經歷家人去世,心裏很明白你,撐住呀!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我好明既。。我婆婆死左我公公都接受唔到 最後抑鬱。。不過現在好番好多了

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Anke615 於 14-05-17 發表我

62聽人講屋企乜野都唔郁得,所以唔裝修得!惟有下年先裝修~
我地嗰時問過師傅, 話先人走左夠100日, 先可以揾裝修公司, 我地一夠日子, 就即刻揾相熟裝修, 同叫埋阿媽去揀料揀傢俬, 佢有d寄託又會好少少.

子爵府

引用:Quote:原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-05-17 發表

原帖由 Anke615 於 14-05-17 發表
我爸吾喺度之後, 夠100 日, 我地將間屋大裝修, 全屋牆紙換晒, 梳化電視櫃天花燈, etc 傢俬都換埋, 好似環境 ...
你真係一個好新抱,亦是你62福氣啦,努力亦好好保重自己。

伯爵府

引用:好多謝各位jm既意見同關心,坦白講,我媽都

好多謝各位jm既意見同關心,坦白講,我媽都唔係好肯聽我呻……同各位傾完,心情舒暢好多,我會繼續努力開解 ...
加油吖! 想揾人傾下就上黎喇
其實我爸走左就黎兩年, 我都仲未放得低,
我係最後同佢接觸既人, 跟住就出左意外.......

大宅

真係要比啲野佢做,叫佢一齊出去買餸,陪佢去附近公園行下,無野做就會糊思亂想

公爵府

可唔可以搬走? 當年我62身後事辦好後,99同兩個仔即刻搬去親戚屋企(好親所以唔介意),好過日日對住遺物亂諗野,過左幾年賣埋間屋啦

子爵府

畀面勳章

我公公走左年幾我婆婆依然未放低
有時都係會喊 但冇初初咁嚴重
話晒一齊大半個世紀 唔係話咁易忘記
尤其是恩愛既公公婆婆

身邊既人可以做既就係不斷同佢傾計
戈陣我表弟直頭搬埋去同婆婆一齊住
減少佢一個人亂諗野既時間
所以jm你既角色好重要呀
但唔好太大壓力 因為你要保持正面先可以影響到62
講多啲:冇左99但有我地之類既說話
帶多啲佢出去散下心
俾佢見多啲孫仔孫女
諗番起戈陣 我地五個表兄弟姐妹輪流上去陪婆婆傾下計食下飯 佢即刻笑番
但當然要俾時間佢
加油撐住呀

男爵府

個時我嫲走左我爺都日日喊,又勁唔開心,點知未夠一年爺爺都走埋

珍珠宮

引用:99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講

99過左身1個多月,62幾乎日日都喊住同我講頂唔順好辛苦好難受,話日日都訓唔到,又同我交低晒身後事,又要 ...
帶佢睇醫生,抑鬱!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

返教會

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-05-17+發表我自

首頁

尾頁

跳至