論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:原來無工人可以咁輕鬆

我屋企有1個bb同2隻狗,冇左工人係冇人幫我放狗但唔洗朝朝比佢嘈醒,佢1日係屋企煮足3餐,枝油2星期ko一支,佢自己用手洗佢自己d衫,長開水喉45分鐘,洗奶樽又開住水喉10分鐘。。。見到都驚! 冇佢我慳好多,最少唔洗幫佢買埋佢既餸因為佢唔食豬,我下下買3文魚,雞扒個d比佢食

男爵府

引用:回覆 宮二 的帖子佢在廚房時我都唔\"敢\"入去

原帖由 lily233242 於 14-06-24 發表
回覆 宮二 的帖子

佢在廚房時我都唔"敢"入去啦,唔想見到佢,變相生活空間細左==>ME TOO ...
仲吾想見到製作過程。

入親去都有野吾順眼。話佢吾係,吾話佢自己又吾抵得。

尋日入去,見成大袋菜,大碟肉放在鋅盆旁,旁邊有鉆板切緊蔥!
包糖又放在濕的檯面!!
佢將成個雪櫃存貨擺晒出來逐樣整!
我又忍吾住叫佢,當日要煮嘅份量攞完出來將唔用嘅放返入雪櫃先!!!真係勞氣但又要㩒住好聲好氣同佢講.

男爵府

引用:我尋日都炒左工人,佢做左個幾月,係擺明博

原帖由 winnie.814 於 14-06-25 發表
我尋日都炒左工人,佢做左個幾月,係擺明博炒, 做a佢做b.叫佢幾件衫唔好開洗衣機佢係要開多2機,叫佢煮野 ...
痴根!!!我地返工都控制唔到老細喺唔喺公司啦!

珍珠宮

引用:我屋企有1個bb同2隻狗,冇左工人係冇人幫我

原帖由 winnie.814 於 14-06-25 發表
我屋企有1個bb同2隻狗,冇左工人係冇人幫我放狗但唔洗朝朝比佢嘈醒,佢1日係屋企煮足3餐,枝油2星期ko一支 ...
點解要買三文魚比工人?街市20蚊有3條魚仔,買返屋企急凍夠食3餐,超市急凍念魚柳12蚊一大塊可食2餐,百佳有時特價青魚柳12蚊塊,街市凍肉10蚊1大盒多春魚分2餐都夠。

複式洋房

回覆:Handsomewoman 的帖子

唔講,我以為冇錢出糧比佢囉要我去返工
我問佢點解間屋我既你反而話唔中意我係度要我返工?
佢話係呀間屋你既但你講大話當初話自己有工返囉。
痴痴地架真係,咩世界呀

複式洋房

回覆:小紅梅 的帖子

因為我買過急凍魚比佢,佢雪到乾晒都唔食呀!

侯爵府

回覆:winnie.814 的帖子

你隻賓short 㗎,我間中返佢都唔想見到我,我又何嘗想見到佢,有時我都情原返工唔對住佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有朋友用開工人, 都怕冇工人時會搞唔掂, 點知喺等新工人上工嗰兩個月時間內, 發現原來冇工人都OK, 加上新工人上工成日會自己放假, 最後又係炒咗, 佢都諗緊唔會再請工人, 唔想貼錢買難受。

大宅

我也就來好似樓主咁冇工人喇, 我工人做左就快5年了, 前幾日收到財仔公司才知道她借錢了,一共$64000, 這星期日日打電話來家問候,真係激死人喇, 所以諗緊炒佢.

禁止訪問

大宅

happyelvis 發表於 14-6-18 08:31
我發現一般用兩個小時就完成工人平時做嘅嘢,其實工人做好多嘢都不必要:1) T shirt, 睡衣,底衫褲可以唔 ...

好多謝你分享,我學到嘢。因我好快成為無工人一族!
We live by faith, not by sight............

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Carmensyl 發表於 14-6-27 11:42
我也就來好似樓主咁冇工人喇, 我工人做左就快5年了, 前幾日收到財仔公司才知道她借錢了,一共$64000, 這星期 ...

wow, 借成6萬4, 佢點還......
Childhood is journey, not a race.

別墅

BK Milk勳章

我地都準備吾要工人。須然我bb只有2個月大,我地兩公婆又要返工。但工人嘅不滯加上擺個陌生人向屋企實在太吾自在,所以寧願搵鈡點➕本地EE頂住。希望一切順利!

大宅

回覆:Mr.lo 的帖子

我都有咁嘅打算,但係本地ee真係可靠? 同埋價錢貴好多!

大宅

本地ee幾錢一小時架?

大宅

回覆:happyelvis 的帖子

建議呢篇置頂

大宅

引用:Quote:衝勁BB 發表於 14-6-18 01:27 絕對正

原帖由 happyelvis 於 14-06-18 發表
建議呢篇置頂

大宅

回覆:原來無工人可以咁輕鬆

我仲要捱多1年,我就快可以輕鬆喇

珍珠宮

happyelvis 發表於 14-6-18 08:31
我發現一般用兩個小時就完成工人平時做嘅嘢,其實工人做好多嘢都不必要:1) T shirt, 睡衣,底衫褲可以唔 ...
有同感。
現在毎星期鐘點2次大清潔。我屋企2大2小。大女全日班。老公返shift。最忙碌是湊bb,只有6個月大。不過每日我仍然nap 2小時以上。

大宅

洗唔洗改咗個post名為:
"如何擺脫外傭僱主行列,助人自助分享"
比JM們喺呢個post分享:
1.如何簡易家務法(有此經驗JM,在此分享點滴)
2.有小朋友JM,如何不僱用外傭照顧小朋友(有請本地ee的JM在此分享點滴)

但係,點改post名?

首頁

尾頁

跳至