自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

awah112 發表於 14-9-11 11:07
那用廣教中就保證中文好嗎?那位香港翻譯是誰呢?
一篇文就論斷普教中, 我唔認同.

siutsunboy  Agree  發表於 14-9-11 14:16
口水包包    發表於 14-9-11 13:14
awah112    發表於 14-9-11 12:55
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Meryl+於+14-09-11+發表本帖

原帖由 jollyma 於 14-09-11 發表
總之班小學生又成為犧牲品,我覺得真正需要“教改“既係一班官員,當年邊個話要教改架

...
唔係董伯伯咩?

侯爵府

俾我譯港式中文潮語: 沒有最大, 只有更大~

awah112  正,全中  發表於 14-9-11 12:55
caramelpudding  呢句pattern…好似係   發表於 14-9-11 12:52

大宅

bplus 發表於 14-9-11 12:38
你又點知人地揀最差個人哩做翻譯?

大陸封閉咁多年, 又有13億人口, 以量計, 文盲當然多過香港喇, 不 ...
可能你唔係好明我寫咩...我見你話今次翻譯係個例子,意指不代表國內中文水平,於是我才回應"大陸咁多中文人才,又何必挑選最差的來獻醜?"即係我不認同今次翻譯係個別例子,因為咁大間公司的廣告,一定唔係一個低級職員譯完就出街,中途一定過了好多關先出到街,出得街佢起碼代表了一間廣告公司...

大陸文盲我估不止量勝香港,比例上也會多於香港,當然大陸封閉咁多年係一個因素...只是既然係咁,你又有咩理據說香港人的中文水平係最差? 用什麼來比較?

伯爵府

畀面勳章

edea 發表於 14-9-11 12:45
一篇文就論斷普教中, 我唔認同.
的確,一篇廣告稿唔可論斷普教中,但係我相信即使香港學生普教中,寫出來的東西同內地嘅風格都會有唔同,無話好唔好。而普教中有其可取之處,呢點我認同。只係喺呢篇廣告稿,覺得香港表達得較好。

侯爵府

其實我到e+, 都接受唔到現今致詞: 各位尊敬的xx
尊敬係形容詞咩? 我接受唔到咯!
祝願大家xxx, 我都勉強接受...
可能係我落後, 不能與時並進~

bosch  我覺得"祝願" 好難頂.   發表於 14-9-11 17:24

別墅

人唔係透過口語學習書面語,係要透過讀同寫去學習書面語。要學好寫好書面中文,係要大量閱讀優秀文章先學到,如古文、明清筆記、小品、小說,民國後部份白話文(撇除惡性歐化嗰啲)。讀寫係一套系統,口語係另一套,好既中文同好既英文,同樣都唔係「我手寫我口」,係講章法、講結構。我手寫我口,充其量只係達意,而要做到文雅或精鍊,就要靠書面訓練。

普通話係口語,粵語都係口語。所以唔可以話學左人地嗰套口語,唔用自己嗰套口語,就會寫得好書面語,因為口語同書面係兩回事。普教中對以普通話為母語既人最有效,同樣粵教中對粵語為母語既人最有效,兩者都要經過訓練先寫得出好既書面語。啲官企出嚟話普教中點好點好,根本就係度混淆視聽,掩蓋為政治服務既事實。

cccat01  agree  發表於 14-9-22 12:02
tomatoMM  認同  發表於 14-9-11 14:36
mother904    發表於 14-9-11 14:02
Harper小哈  一針見血  發表於 14-9-11 13:56
Meryl  中正紅心!  發表於 14-9-11 13:54

珊瑚宮

chingmandy0705 發表於 14-9-11 12:43
一段翻譯就下定論會否太過武斷?大陸亦有不少高水平的的文學作品,建議你可以看看內地高考中文滿分作文,全部 ...

翻譯係最考驗文化水平嘅, 要求係精準, 唔可以說多說少(有商品條例呀), 亦要考慮本土受眾水平。我諗APPLE 真係唔會搵個二打六或靠谷歌。

中文水平同學習方式一定有關, 如果要考我中文文法, 我諗我肥咗九世。

普通話並不能難倒我, 但我亦見香港太多細路把精力花在說"好"普通話上, 學例中不少是儂語土話, 能不影響中文水平嗎? 大家是當作"正統"中文學的呀。國學大師饒宗頤, 中文水平沒話說了吧? 可曾花時間學好點普通話?

除非你認同工農兵就根正苗紅於一切吧, 不然中文係應有自己一套水平, 跨越用粵語閩語或普通話學的, 不宜本末倒置。

母語學習語文我支持, 普通話是有存在價值, 但基本上不是任何人的母語。

unkujoh  同意  發表於 14-9-11 13:38
Kuri  同意  發表於 14-9-11 13:31
xjpx  認同!  發表於 14-9-11 13:28

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wonderlulu 發表於 14-9-11 12:01
孫先生就憑佢政治地位就要係中文造詣上也要佔威風
我只可以講
你睇唔慣, 唔代表佢差

當然, 你可以覺得孫中山中文好水皮, 丟架
呢個係你既自由

天朗氣清

子爵府

回覆:【普教中】有助提高中文水準的反証 - iPhone6 三地宣傳稿

我不反對普教中, 不過可否從台灣取材呢

珊瑚宮

tinlong22 發表於 14-9-11 13:17
我只可以講
你睇唔慣, 唔代表佢差

我邊句話佢差呢? 但佢唔係"中文"指標吧?

人有不同長處, 但唔係一上位就乜都要威晒吓話?
中國人就係有呢份領導迷思, 所以才出咁多亂子, 又能缷得一乾二淨, 人們仲甘之如飴。

unkujoh  思路清晰  發表於 14-9-11 13:39

珍珠宮

wonderlulu 發表於 14-9-11 13:35
我邊句話佢差呢? 但佢唔係"中文"指標吧?

人有不同長處, 但唔係一上位就乜要威晒吓話?
一見到孫中山, 你淨係知領導迷思?

人地武昌起義之前
係文學社總理喎

天朗氣清

大宅

tinlong22 發表於 14-9-11 13:43
一見到孫中山, 你淨係知領導迷思?

人地武昌起義之前
難道你認為文學社係發表文學?

文學社,清末武漢新軍中的革命團體,該團體與同盟會無任何淵源。

革命組織群治學社成立於清光緒己酉年正月初九玉皇誕(1909年1月30日,星期六)的武昌黃鶴樓。宗旨是「興漢排滿,推翻專制,驅逐滿奴,奪回漢室江山。」 發起人有張廷輔劉復基蔣翊武李擎甫沈廷楨張筱溪唐子洪商旭旦謝鳴岐蕭良才曹珩黃季修等12人;1910年8月改組為振武學社

1911年1月湖北革命黨人以振武學社已經暴露,改名文學社;蔣翊武、劉復基為正副社長;社址設在武昌小朝街85號。

「文學社」為發動辛亥武昌起義的兩個核心團體之一,另一個是共進會;「文學社」有嚴密的組織,入社會員需經嚴格考察,以防不測;到起義前已在新軍鎮(師)、協(旅)、標(團)、營、隊(連)、排、棚(班)各層單位發展400多人。

文學社的成員多為士兵, 費用在每月餉銀中捐輸, 共進會不在士兵中月捐。[1]

xjpx  我正想講,文學社係革   發表於 14-9-11 14:54
AlexisM  哈哈!   發表於 14-9-11 14:25
wonderlulu  正確  發表於 14-9-11 14:14

珍珠宮

unkujoh 發表於 14-9-11 13:53
難道你認為文學社係發表文學?

文學社,清末武漢新軍中的革命團體,該團體與同盟會無任何淵源。 ...
後來做左革命團體啫
一開始係學社黎

天朗氣清

男爵府

回覆:【普教中】有助提高中文水準的反証 - iPhone6 三地宣傳稿

香港的夠精準

冷血嘅人唔好回覆我

大宅

tinlong22 發表於 14-9-11 13:56
後來做左革命團體啫
一開始係學社黎
群治定振武? 兩個都係革命組織黎喎, QUOTE 黎做乜?

回魂先, 就算孫中山再叻, 段野都係累贅

珍珠宮

unkujoh 發表於 14-9-11 14:00
群治定振武? 兩個都係革命組織黎喎, QUOTE 黎做乜?

回魂先, 就算孫中山再叻, 段野都係累贅
是旦啦
總之一句講晒就係睇唔順眼

天朗氣清

子爵府

引用:Quote:siutsunboy+發表於+14-9-11+11:02+咁

原帖由 Meryl 於 14-09-11 發表
澄清, 我沒有說用普通話就學不好中文,只係想說明唔係用普通話,就可以學好中文! 這不只是翻譯手法,也涉及修 ...
Ok, 係我理解錯意思為中文差係因普教中
不過我覺得學中文主要都係睇書,d修辭你唔睇書淨聽係唔會識應用

Meryl  同意,應該多看書!  發表於 14-9-11 14:09

大宅

chingmandy0705 發表於 14-9-11 12:43
一段翻譯就下定論會否太過武斷?大陸亦有不少高水平的的文學作品,建議你可以看看內地高考中文滿分作文,全部 ...
這段翻譯,只是一個反証例子,當然不能代表全部。

內地高考中文滿分作文,當然比香港大部份高中生好,也比國內大部份高中生好吧...

但觀乎今次三地宣傳稿,Apple斷然不會在內地請個二打六來寫,因為內地才是最大市場,因此有理由相信三地都是請了當地專業人才來寫這份稿,因而不應視為個別例子,而是有一定代表性。

同意中文水平與用那一種方言無關,但利用母語卻可減少學習障礙。另外多閱讀優秀中文作品也是重點!

子爵府

引用:Quote:siutsunboy+發表於+14-9-11+11:02+咁

原帖由 mother904 於 14-09-11 發表
怎能拿台灣來相提並論?台灣整個環境都是講國語,人家不是普教中,是母語教學。香港的母語是廣東話,對很多 ...
係我誤會樓主意思了
不過你咁講係咪贊成母語教學?

首頁

尾頁

跳至