親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

jcctiu 發表於 15-2-27 00:08
我當日的玩法:

松阪(近鐵) -> 伊勢 (步行) -> 伊勢神宮外宮 (canbus) -> 伊勢神宮內宮 (步行) -> 內宮橫丁 ...

哈哈, 你的路線exactly就係我希望的路線, 我上晝都係會由松阪出發, 其實去伊勢的仲近, 但我諗唔掂個行李喼點處置呀! 帶住走? 我暫時諗緊係: 首先由松阪去鳥羽, 鎖好行李去搭can bus去伊勢...... 黃昏要返到鳥羽, 準備去相差. 其實係超唔順路, 但可以點樣好啲呢? 鳥羽置物櫃我又唔知多唔多, 萬一去到冇晒位就弊. 莫非先留低行李在松阪酒店, 玩完先返去拎, 再搭近鐵去鳥羽? 但玩完應該喺夫婦岩, 好近鳥羽, 又要走返轉頭?!

伯爵府

ioi 發表於 15-2-27 00:17
哈哈, 你的路線exactly就係我希望的路線, 我上晝都係會由松阪出發, 其實去伊勢的仲近, 但我諗唔掂個行李喼 ...
你其實可唔可以day 3玩鳥羽水族館和珍珠島先,day 4才玩伊勢和二見?

大宅

想請教一下, 如果由名古屋(1晚) > 鈴鹿車場(1晚) > 伊賀流忍者博物館 > 名古屋(2晚)

以上路線順路嗎? 三重縣中間還可加插什麼景點才回名古屋呢?
謝謝!

伯爵府

jcctiu 發表於 15-2-27 00:37
你其實可唔可以day 3玩鳥羽水族館和珍珠島先,day 4才玩伊勢和二見?
謝謝建議,都可以諗諗。初時咁plan係因為day3係星期日,驚水族館多人(雖然暑假可能日日都差唔多多人),寧願去神宮那邊擠迫啲。
其實珍珠島值唔值得去?因我仲要留啲時間欣賞相差那邊的風景(如有)。

伯爵府

worry-mom 發表於 15-2-27 00:45
想請教一下, 如果由名古屋(1晚) > 鈴鹿車場(1晚) > 伊賀流忍者博物館 > 名古屋(2晚)

以上路線順路嗎? 三 ...
伊賀流忍者博物館玩半日都夠,不如去埋伊勢神宮和去松阪食埋松阪牛才返名古屋.

複式洋房

回覆:BoNLuI 的帖子

寫得好精彩。我仲順道睇埋您九州的遊記,搞到心大心細唔知去名古屋好定九州好。
剛開始計劃緊8月尾2大2小(8歲和3歲)自駕去7~8日,請問您九州同名古屋的玩法有多大的分別?

伯爵府

ioi 發表於 15-2-27 00:48
謝謝建議,都可以諗諗。初時咁plan係因為day3係星期日,驚水族館多人(雖然暑假可能日日都差唔多多人),寧 ...
水族館唔會好多人,三重縣是鄉下地方,所有景點都唔會有好多人.唯一例外是伊勢神宮,特別是內宮前的那條橫丁,多人到好似亞美橫丁一樣.

伯爵府

ioi 發表於 15-2-27 00:48
謝謝建議,都可以諗諗。初時咁plan係因為day3係星期日,驚水族館多人(雖然暑假可能日日都差唔多多人),寧 ...
珍珠島我好想去但兩日都是約五點才到鳥羽,入不到場,所以答不到你.

伯爵府

回覆 jcctiu 的帖子

ic. thx jcctiu.

大宅

回覆 ioi 的帖子

鳥羽遊覽船在每小時的15或45分鐘開出,我們去到剛好送船尾,便去了隔鄰的珍珠島參觀。館內不大,剛好花這三十分鐘的等候時間。 鳥羽遊覽船和珍珠島都是Super Passport包的,所以才去。如沒時間,大可跳過珍珠島。

伯爵府

ym403 發表於 15-2-27 09:00
回覆 ioi 的帖子

鳥羽遊覽船在每小時的15或45分鐘開出,我們去到剛好送船尾,便去了隔鄰的珍珠島參觀。館 ...
謝謝你的資料!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

jcctiu 發表於 15-2-26 23:25
去年暑假去了日本玩十四日,其中三日在三重縣玩.
DAY 1 : 鳥羽水族館,鳥羽灣遊船河,海豚島DAY 2 : 志摩水族 ...

TKS FOR SHARING

可惜只有2日唔夠時間, 要取捨邊D景點一定要去左先.... E勢神宮, 松阪牛一定要, 重有邊D 是應該首要去先? 珍珠, 遊覽船又想去.....

另外, 想問下...你當時是住邊間酒店?
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

ioi 發表於 15-2-26 23:12
好似係名古屋近啲, 但我今次目標係去大阪行街購物, 所以會來回大阪. 原本都只係諗住去1日鈴鹿賽道就算, 但 ...

想問下...你BOOK左三重縣酒店未? 打算邊間? 剛剛才開始PLAN, 未有頭緒...

伯爵府

hinhin_ma 發表於 15-2-27 21:01

想問下...你BOOK左三重縣酒店未? 打算邊間? 剛剛才開始PLAN, 未有頭緒...

我book咗一晚鈴鹿白子comfort 12400yen雙床,一晚AU松阪 9500yen雙床,都係近近鉄站的。另外一晚想住鳥羽民宿未有得book,所以暫時hold多一晚AU松阪,萬一book唔到民宿就住番AU。

珍珠宮

ioi 發表於 15-2-27 21:29
我book咗一晚鈴鹿白子comfort 12400yen雙床,一晚AU松阪 9500yen雙床,都係近近鉄站的。另外一晚想住鳥羽 ...

TK YOU SO MUCH....

你是經邊度訂? 直接去酒店SITE ?

伯爵府

hinhin_ma 發表於 15-2-27 20:58

可惜只有2日唔夠時間, 要取捨邊D景點一定要去左先.... E勢神宮, 松阪牛一定要, 重有邊D ...

鳥羽水族館和西班牙村.

好近松阪火車站的Ace Inn Matsusaka.

伯爵府

hinhin_ma 發表於 15-2-27 23:16
TK YOU SO MUCH....

你是經邊度訂? 直接去酒店SITE ?
松阪AU我係直接酒店網訂。http://www.hotel-au.jp/matsusaka/
個網寫日文的,但只須填簡單資料,唔駛留信用卡號碼的。

鈴鹿酒店 comfort hotel suzuka 我喺booking.com訂,因為官網
http://www.choicehotels.com/ 未有得book八月。

booking.com只得雙人房揀,我book完之後叫booking.com幫我問酒店轉雙床房的。

兩間都包早餐。

男爵府

angelacyn 發表於 15-2-27 00:59
寫得好精彩。我仲順道睇埋您九州的遊記,搞到心大心細唔知去名古屋好定九州好。
剛開始計劃緊8月 ...
多謝誇獎

我個人覺得九州多嘢玩D, 我自己用12日都玩唔晒北九州。但係名古屋旅程有我好鍾意嘅鈴鹿賽車遊樂場..... 所以不負責任講句, 是旦去一處都唔會失望, HAHA

男爵府

回覆:三重縣

Thanks for sharing, 三月會去

複式洋房

回覆:BoNLuI 的帖子

謝謝分享!

首頁
23456...10

尾頁

跳至