自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 小心肝 於 15-07-08 發表我自

原帖由 tarot_elle 於 15-07-08 發表
唉…我都同你一樣…好多人都叫我睇開d,但每次諗起都覺得好委屈…條氣好唔順…

我仔五歲了…好老實睇見人 ...
高同肥都係遺傳架,我仔戒奶後只食菜同白飯,少少肉都唔食,零食餅麵包都唔俾食既。但佢都算偏肥,所以同食野唔關事,可能係吸收既問題。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆:bb奀我想㗎!

加油!

翡翠宮

其實,我個女由出世至依架就黎3歲都係輕磅b,仲係跌出生長線個隻,但佢食野ok的係肯食個隻,而且食得好快,不過份量唔多,訓亦訓得好好,每日都有便便~

見左營養師,睇左我個女的餐單,話佢的食量同食的野都無大問題,然後問我地佢係咪好活躍,我地話絕對係非常超級活躍,除左訓覺係完全無時停,營養師話咁唔怪得喇,即食同等份量的兩個小朋友,一個靜態一個動態,肯定動態個位小朋友消耗得比較多,其實只要佢食得、訓得、痾得就無大問題喇!!

問心講,我係照顧者,不嬲我都覺得個以無問題,係我老公緊張話要見營養師之嘛!!

我身邊尤其99都成日話佢瘦,但我覺得瘦咪幾好囉,肥第日好難減,所以對於人地講的野,我真心唔在乎~

男爵府

JM 加油!佢地唔識野 食得訓得冇病冇痛咪得 可能bb屬於食極唔肥體質呢!加油!

翡翠宮

算喇,老人家不嬲都係咁架啦,只好左耳入右耳出.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

一句得埋去:似我老公囉,有咩辦法

子爵府

我仔2歲25磅,99 同d姑9成日話佢奀,我見阿仔食得瞓得(阿仔算為食) ,健康咪得囉。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

d人鐘意踩底別人之後扮專家
我大仔剛5歲得14kg,細仔11kg,2個都細粒
都受唔小哩d氣
哥哥啱啱食固體食物時(8餐,完全唔肯食肉),追唔到生長線(三姑六婆就話無煲健脾湯俾佢飲)
到番左學,肯食肉,食好多肉,每晚有生果,咪又係又細粒又輕
最慘係佢唔吸收成日病,又有野俾人講

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:d人鐘意踩底別人之後扮專家我大仔剛5歲得14

原帖由 家龍mA 於 15-07-09 發表
d人鐘意踩底別人之後扮專家
我大仔剛5歲得14kg,細仔11kg,2個都細粒
都受唔小哩d氣
我同c6都細粒,真係想答佢地,父母都係瘦底
仔可以有幾肥,除非唔係我哋親生囉,或者基因突變

伯爵府

bb訓得多唔多?

侯爵府

引用:我好明白你,餐餐都餵到我崩潰,啱啱先爆完

原帖由 ice_seiya 於 15-07-08 發表
我好明白你,餐餐都餵到我崩潰,啱啱先爆完我老公,湊著個唔鐘意食嘢嘅小朋友真係覺得心力交瘁,咩都試過啦 ...
我都試過,我囡17M,由15個月先開始餵得到輕鬆d ge一餐,突然對食物有興趣,係突然呀!依家仲要係好為食tim呀!

以前餵咩都吐,大人野都唔食,包餅唔食,咩都唔食,餵到我會大叫,會嬲,會喊,會問個天我做錯左d咩。

所以唔好灰心,加油!

子爵府

畀面勳章

我99都係咁,有一日我爆佢,係呀個size似足佢老豆,又係瘦過鬼,佢從此收嗲

侯爵府

引用:我好明白你,餐餐都餵到我崩潰,啱啱先爆完

原帖由 ice_seiya 於 15-07-08 發表
我好明白你,餐餐都餵到我崩潰,啱啱先爆完我老公,湊著個唔鐘意食嘢嘅小朋友真係覺得心力交瘁,咩都試過啦 ...
仲要每晚醒,3,4,5,6次,又係突然變一覺訓10個鐘。

侯爵府

引用:我99都係咁,有一日我爆佢,係呀個size似足

原帖由 懿仔媽媽 於 15-07-09 發表
我99都係咁,有一日我爆佢,係呀個size似足佢老豆,又係瘦過鬼,佢從此收嗲

...
我囡之前成日唔肯食飯,99話呀b唔肥,好好!
反而係我想呀b肥

子爵府

畀面勳章

引用:我99都係咁,有一日我爆佢,係呀個size似足

原帖由 懿仔媽媽 於 15-07-09 發表

...
咁似我講過嘅我6299都成日話我仔奀瘦成隻馬騮,我有次咪爆話「梗係啦!爸爸由細到大成個非洲兒童咁款,個仔似足佢想肥都難,仲衰過馬騮呀!」自此冇點再講我仔瘦

伯爵府

6299揾野黎講,我b 生長線去到90,佢地都話瘦 ,又話bb 著衫少,乜都話你一餐,唔洗理佢地,我一唔中意就帶bb 行開冷靜下

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咪理佢,健康就得

男爵府

引用:我自問有努力餵bb吃野,瘦肉水,牛油果,芝

原帖由 小心肝 於 15-07-08 發表
我自問有努力餵bb吃野,瘦肉水,牛油果,芝工,牛肉,雞蛋等增肥食物都比佢,佢食得差,難道我可以點呀?我 ...
洗乜理人講乜,只要小朋友身體健康就得啦!
我女自細都瘦,見親男家親戚都話佢瘦,我多數唔出聲或者笑笑口咁講‘係呀,我無比飯佢食嘛!’大大下個個見佢出黎食飯都食好多,但佢點都唔肥,就無野好講!
把口生係人度,你咁介意人講乜,辛苦既係你自己!

首頁

尾頁

跳至