自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珍珠宮

回覆:其實有咩吸引己經移民既人回流返黎

點講得出口

萬物皆空,因果不空

大宅

我做IT,呢度都叫搵到食,有好多升職機會。如果番香港都吾知可吾可以做番呢個職位,我亦聽聞香港IT人工較低,所以冇諗過回流。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c9c9c9 發表於 15-9-10 22:03
醫療,香港公立醫院超平,
英國醫療免費,我老公大病入院住左個幾月獨立病房,全免。我有個長輩要割膽石,政府排期耐,因為佢痛唔等得,政府比錢佢去私家醫院到做手術。而我,舊年有腫瘤,照左N次超聲波,1次磁力共震,1次小手術,無住院,食左大半年抗生素,期間仲有護士上門幫我覆診,抽血驗腎之類,因為我食既抗生素有機會影響個腎。。。
呢一點,我好甘心係英國交重稅

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

baba987 發表於 15-9-10 22:20
都係香港好,乜都方便又平
香港既cost of living係高過外國好多地方

水晶宮

有日老爺奶奶老到要人照顧,小朋友又讀完書,我地會返

少奶奶的身份,丫頭的命...

象牙宮

香港真係好方便,尤其食同埋交通。但係我覺得呢兩年返香港,氣氛環境都唔同哂咁,條街好多人,好迫,因為我住新界。如果我回流,我要等個女獨立,我先會返香港長住,不過我到再老D會返英國住老人院,因為我交左咁多稅,點都要返黎R番D福利

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

stkyo 發表於 15-9-11 02:44
英國醫療免費,我老公大病入院住左個幾月獨立病房,全免。我有個長輩要割膽石,政府排期耐,因為佢痛唔等得 ...

我有個响英國嘅朋友,佢媽媽有腎病年頭果陣腎功能好差要洗腎,我朋友選擇要儀器响屋企每晚自己幫媽媽駁機洗腎。醫院就安排佢同媽媽去上一個兩日一夜嘅班學用機,有免費cab 接佢地往返,洗腎機同鹽水,消毒用具全部有人安排送去屋企。之後六個月之內竟然有三次換腎嘅機會,早兩個月終於換咗。

雖然過程中都間中有安排上嘅問題,但係整體上我都覺得佢地算好彩,應該會比响香港等換腎快。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

象牙宮

Zenia 發表於 15-9-11 03:23
我有個响英國嘅朋友,佢媽媽有腎病年頭果陣腎功能好差要洗腎,我朋友選擇要儀器响屋企每晚自己幫媽媽駁機 ...
我朋友個家姐,係香港,之前換腎,換左個有問題既腎,好似話多左條唔知乜,我要搵番D對話先記得,而家告緊醫院之餘,我朋友仲要拎錢出黎比家姐醫病,有長期病患,對屋企人都負擔好大

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

lhbaby 發表於 15-9-11 01:33
自己地方點都好過異國他鄉
其實香港經已同之前好唔同
對於移民左長時間嘅人, 都有"異國他鄉"feel。。。。

子爵府

引用:Quote:baba987+發表於+15-9-10+22:20+都係

原帖由 stkyo 於 15-09-11 發表
香港既cost of living係高過外國好多地方
同意,我翻到香港,樣樣都貴,唔捨得買。

大宅

引用:Quote:原帖由+jin_mui+於+15-09-10+發表外

原帖由 GillianChung 於 15-09-10 發表
但香港之前試過係全世界no 1 最貴樓價,而家好似係第二or 第三。但香港揾錢一般人工係低過外國(不計高職高 ...
人工低過外國?After tax 喎?

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

除了上述各位JM所講,有D人真係容入唔到鬼佬文化,特別係廿歲以後先到外國。

我識有D大陸人生活真係超大陸,唔食西歺,入到佢屋企好似返左大陸咁,全屋野都淘番來再寄到外國,佢地留係外國係因為係外國打份牛工人工都高過係大陸搵,當然佢地唔係富二代。

生左小朋友又有政府 allowance,把口成日話大陸有幾好,幾好,有機會會搵到好多錢⋯有一日一定返祖國。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:除了上述各位JM所講,有D人真係容入唔到鬼

原帖由 TakMei 於 15-09-11 發表
除了上述各位JM所講,有D人真係容入唔到鬼佬文化,特別係廿歲以後先到外國。

我識有D大陸人生活真係超大陸 ...
我識d b6係外國係租一間房住,但係b6
起左好多屋應該搵夠錢就走

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 stkyo 於 15-09-11 發表香港

原帖由 mandelicious428 於 15-09-11 發表
同意,我翻到香港,樣樣都貴,唔捨得買。
係呀,10年前返香港,1蚊杯雪糕,廿幾蚊兩個人食茶記,老公對呢d好食嘢念念不忘。。。兩三年前返香港,茶記早餐三十幾一位,仲要細份咗又唔好食,揾到粥檔6蚊碗白粥7蚊碟炒麵,雖然好細份量,已經感動流渧,冇嘢買得落手,最後只係買咗一斤牛耳餅一斤鹹脆麻花上飛機。。。

最近朋友嚟呢度玩,佢話而家香港2千美金租一個3百幾呎單位,我呢度2千4美金有800呎,佢話plan緊回流返美國,香港佢返去住咗幾年,而且實在咩都貴到頂唔順,加上揾學校太大壓力,襯仔女未入小學返美國。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+15-09-11

原帖由 rose-mag 於 15-09-11 發表
係呀,10年前返香港,1蚊杯雪糕,廿幾蚊兩個人食茶記,老公對呢d好食嘢念念不忘。。。兩三年前返香港,茶記 ...
香港啲嘢食真係冇以前細個咁好食,好多食肆都係為錢,完全冇晒水準,得個樣。反而係外國食嘢覺得健康啲,雖然貴,所以成日係屋企自己煮。

男爵府

引用:Quote:原帖由+TakMei+於+15-09-11+發表除了

原帖由 我愛Corina 於 15-09-11 發表
我識d b6係外國係租一間房住,但係b6
起左好多屋應該搵夠錢就走
呢啲人返大陸真係完全搵唔到食架,所以比佢哋過到嚟外國真係幾好彩。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 15-09-11 發表係

原帖由 TakMei 於 15-09-11 發表
香港啲嘢食真係冇以前細個咁好食,好多食肆都係為錢,完全冇晒水準,得個樣。反而係外國食嘢覺得健康啲,雖 ...

係呀,朋友老公係老饕,成日美國香港兩邊飛,佢話十幾廿年前香港係美食天堂,而家唔得啦,呢度d嘢好食過香港好多。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

好媽媽勳章

好視乎你做哪一個行業,

我老公在英國讀中學和大學, 有居留權, 但他和他的一班bbc同學都寧願留在香港搵食, 因為佢地做工程界, 在香港, 澳門和大陸這十年都有唔少工作機會, 有很多是大型project, 但在英國嘛, 基建的發展一定無這以上三地咁發達.

珍珠宮

好媽媽勳章

還有一點想講, 就是我老公好希望個仔學多D中文! 他現在有時要返北京出差, 雖然講和閱讀中文無大問題 (佢在香港讀到中一), 但好多中文字唔識寫, 好影響工作. 另外佢想在香港考專業職位的公務員, 但奈何過唔到公務員的中文能力試 . 佢成人話去到阿仔個代, 剩係英文叻是唔夠, 中文起碼要識講識聽識寫.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係外國, 買嘢所有都要稅。搵到錢仲慘, 俾稅都冇咗一半, 仲要眼見攞政府援助金嘅人仲恐怖過香港, 而家幫人俾pension, 過多幾十年, 自己老咗, 退休金就唔洗諗,政府已經無晒$$, 要靠自己。

係香港, 起碼容易D儲$$

首頁
23456...13

尾頁

跳至